ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Meta στέλνει «αίτημα φιλίας» σε Τραμπ και Μασκ

Ο γίγαντας της κοινωνικής δικτύωσης θα σταματήσει να χρησιμοποιεί ελεγκτές γεγονότων στο FB, το Threads και το Instagram και θα βασίζεται στους χρήστες για να προσθέτουν σημειώσεις στις αναρτήσεις

Kathimerini.gr

Μία νέα στρατηγική στο πρόγραμμα ελέγχου των γεγονότων στις ΗΠΑ εγκαινιάζει ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε ένα επεξηγηματικό βίντεο, στο οποίο κάνει λόγο για «επιστροφή στις ρίζες».

Το εν λόγω βίντεο έσπευσε να το «μοιραστεί» ο ιδιοκτήτης του Χ, Ελον Μασκ, με εμφανή ικανοποίηση, καθώς το μοντέλο που επιλέγει –τώρα– η Meta βαδίζει ακριβώς στα χνάρια του δικού του: από το fact-checking (τον έλεγχο γεγονότων από ειδικούς) προχωρά σε ένα σύστημα που ονομάζεται «Community Notes» και είναι βασισμένο στην κοινότητα.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αντιστροφή στην πολιτική της Meta, καθώς ο Ζούκερμπεργκ ανήκε στους υπερασπιστές του ενεργού ελέγχου του περιεχομένου, παρά τις επικρίσεις για φερόμενη λογοκρισία στις πλατφόρμες της.

Οπως σημειώνουν οι New York Times, η αλλαγή στη στρατηγική της Meta έρχεται μόλις δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και –όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ– είναι πιθανό να ικανοποιήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο και τους συμμάχους του.

Επίσης, η απόφαση της Meta συμπίπτει με την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής των «παγκόσμιων υποθέσεων» της εταιρείας από τον Ρεπουμπλικανό Τζόελ Κάπλαν και την εκλογή της CEO του UFC, Ντάνα Γουάιτ, ως μέλους του Δ.Σ., δύο προσωπικοτήτων με στενούς δεσμούς με τον νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, όπως αποκάλυψαν οι New York Times, η Meta έχει προσφέρει 1 εκατομμύριο δολάρια στο Ταμείο Ορκωμοσίας του Τραμπ, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στρατηγικής στην προσέγγισή της με τους Ρεπουμπλικανούς.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τα Community Notes θα εφαρμοστούν πρώτα στις ΗΠΑ προτού το μοντέλο επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στη διεθνή κάλυψη του ελέγχου των γεγονότων από τρίτους ή στις συμβάσεις του 2025 με τη Meta.

Κατόπιν αιτήματος του Politico, η Meta διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να τερματίσει τον έλεγχο των γεγονότων στην Ε.Ε., ενώ θα επανεξετάσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με το ύφος του περιεχόμενου της στην Ενωση προτού προβεί σε αλλαγές.

Η ανακοίνωση Ζάκερμπεργκ

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ προχώρησε στην ανακοίνωση της απόφασης με ένα βίντεο που ανέβηκε στη σελίδα της Meta. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρακάτω βίντεο ανέβηκε λίγο αργότερα και στο Χ, από έναν λογαριασμό, περιεχόμενο του οποίου μοιράζεται συχνά πυκνά ο Ελον Μασκ.

Τι σημαίνει το «Community Notes»

Το νέο σύστημα επιτρέπει στους χρήστες να επισημαίνουν δημοσιεύσεις που θεωρούν παραπλανητικές, προσθέτοντας περισσότερα συμφραζόμενα, αντί να βασίζεται αποκλειστικά σε ανεξάρτητους οργανισμούς για την αξιολόγηση του περιεχομένου.

Το μοντέλο βασίζεται στη φιλοσοφία της κοινότητας, που ήδη εφαρμόζεται από το X (πρώην Twitter), αλλά η αποτελεσματικότητά του παραμένει υπό αμφισβήτηση.

Σύμφωνα με τον CEO της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στις «πολλές παραλείψεις και υπερβολές» που συνόδευαν το προηγούμενο σύστημα.

«Ηρθε η ώρα να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, προάγοντας την ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε στο βίντεο, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές περιεχομένου θα απλοποιηθούν και τα φίλτρα θα γίνουν πιο αυστηρά ώστε να αποφεύγονται λανθασμένες διαγραφές.

«Συγκεκριμένα, θα απαλλαγούμε από τους ελεγκτές γεγονότων και θα τους αντικαταστήσουμε με κοινοτικές σημειώσεις, παρόμοιες με το Χ, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Οι επιπτώσεις στην παραπληροφόρηση

Οι επικριτές βλέπουν την κίνηση αυτή ως υποχώρηση σε έναν κρίσιμο αγώνα κατά της παραπληροφόρησης.

Ο Ρος Μπέρλεϊ, συνιδρυτής του Centre for Information Resilience, χαρακτήρισε την αλλαγή «μεγάλο βήμα προς τα πίσω» σε μια εποχή που οι ψευδείς πληροφορίες εξελίσσονται ταχύτερα από ποτέ.

Η επιτυχία του «Community Notes» μένει να αποδειχθεί, καθώς το αντίστοιχο σύστημα του X βρίσκεται ήδη υπό έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διασπορά παράνομου περιεχομένου.

Το Facebook εγκαινίασε το σύστημα ελέγχου των γεγονότων με εξωτερικούς συνεργάτες τον Δεκέμβριο του 2016, ως απάντηση στις αυξανόμενες επικρίσεις για τον ρόλο της εταιρείας στις αμερικανικές εκλογές που έφεραν την πρώτη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Aλλες πλατφόρμες, όπως το Twitter, άρχισαν επίσης να χρησιμοποιούν εξωτερικούς ελεγκτές γεγονότων, μέχρι που ο Μασκ αγόρασε την πλατφόρμα το 2022.

Τότε, το (με νέο όνομα) Χ εισήγαγε μια λειτουργία στην οποία οι χρήστες, αντί για εξωτερικούς ελεγκτές, μπορούσαν να προσθέτουν «κοινοτικές σημειώσεις» σε προβληματικές αναρτήσεις.

Η νέα στρατηγική της Meta

Η Meta θα μεταφέρει τις ομάδες εμπιστοσύνης και ασφάλειας από την Καλιφόρνια στο Τέξας και σε άλλες πολιτείες, ενώ τα αυτοματοποιημένα συστήματά της θα επικεντρωθούν σε σοβαρές παραβιάσεις, όπως τρομοκρατία και ναρκωτικά.

Παράλληλα, το νέο σύστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, με στόχο τη βελτίωσή του μέσα στο έτος.

Η μετάβαση από το παραδοσιακό fact-checking σε ένα κοινοτικό μοντέλο ενδέχεται να αλλάξει τη δυναμική της ρύθμισης περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα.

Ενώ οι υποστηρικτές βλέπουν μια ευκαιρία για μεγαλύτερη διαφάνεια και συμμετοχή των χρηστών, οι επικριτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην αξιοπιστία των πληροφοριών και την εξάπλωση της παραπληροφόρησης.

Με πληροφορίες από Reuters, Politico, New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Geek  |  Τεχνολογία  |  Social  |  Facebook  |  Instagram  |  Meta  |  Μασκ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Social: Τελευταία Ενημέρωση