«Χρονιά αποδοτικότητας» έχει κηρύξει το 2023 ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ το 2023, το οποίο μέχρι στιγμής ωστόσο εξελίσσεται σε χρονιά απολύσεων.
Τους τελευταίους έξι μήνες έχουν πραγματοποιηθεί δύο μεγάλα κύματα περικοπών, με την απόλυση τουλάχιστον 26.000 ανθρώπων (ή περί το 30% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας).
Παράλληλα, ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη έχουν μετακομίσει και διαχειρίζονται μεγάλα τμήματα της εταιρείας της Silicon Valley από τους νέους τόπους διαμονής τους, σε μέρη όπως το Λονδίνο και το Τελ Αβίβ.
Οι απολύσεις και η εξ αποστάσεως ηγεσία, μαζί με την διάχυτη ανησυχία πως ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας κάνει εσφαλμένες κινήσεις για το μέλλον, έχουν καταρρακώσει το ηθικό των εργαζομένων, σύμφωνα με εννέα νυν και πρώην υπαλλήλους, καθώς και μηνύματα που έχουν περιέλθει σε γνώση των New York Times.
Αν και μέχρι πρότινος αποτελούσε ένα από τα πιο περιζήτητα εργασιακά περιβάλλοντα της Σίλικον Βάλει, πλέον η Meta για πολλούς υπαλλήλους αποτελεί πεδίο εργασιακής επισφάλειας.
Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει καταποντιστεί κατά 43% τους τελευταίους 19 μήνες, με τον Ζούκερμπεργκ να προαναγγέλλει, μέσω Facebook, περαιτέρω απολύσεις αυτόν το μήνα. Και για πρώτη φορά, κάποιες από αυτές τις περικοπές ενδέχεται να αφορούν ομάδες μηχανικών, κάτι «αδιανόητο πριν από την έναρξη των προβλημάτων πέρυσι», δηλώνουν δύο από τους ανθρώπους που μίλησαν στους ΝΥΤ.
«Πάρα πολλοί εργαζόμενοι νιώθουν σα να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής» λέει η Εριν Σάμνερ, παγκόσμια διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της DeleteMe που απολύθηκε από το Facebook τον περασμένο Νοέμβριο. «Λένε πως είναι ένας συνδυασμός “Hunger Games” και του “Αρχοντα των Μυγών” όπου όλοι προσπαθούν να αποδείξουν την αξία τους», προσθέτει η ίδια.
Εντός εταιρείας οι εργαζόμενοι νιώθουν πίεση να δείχνουν πως δουλεύουν σκληρά, αναφέρουν δύο υπάλληλοι. Ο έλεγχος αυτός εντείνεται και μέσω των αξιολογήσεων – στις οποίες συνδράμει η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Bain and Company. Οι άνθρωποι, ιδίως στη μεσαία κλίμακα διοίκησης, καλούνται να δικαιολογήσουν γιατί η δουλειά τους είναι ζωτικής σημασίας για τους στόχους της Meta.
Κάποιοι υπάλληλοι προσπαθούν να φαίνονται πιο πολυάσχολοι, λένε άλλα δύο άτομα, κάτι που έχει οδηγήσει σε περισσότερη εργασιακή κτητικότητα και λιγότερη συνεργασία και αλληλεγγύη. Ένας υπάλληλος περιγράφει την ατμόσφαιρα ως «ανελέητη».
Η εταιρεία περικόπτει δε, και κάποια από τα πλουσιοπάροχα προνόμιά της -όπως το δωρεάν πλύσιμο ρούχων- που άλλοτε χρησιμοποιούσε για να προσελκύει νέα ταλέντα, περιορίζει τα έξοδα ταξιδιών στα απολύτως απαραίτητα, ενώ πολλοί παρατηρούν πως ακόμη και οι επιλογές της καφετέριας έχουν υποβαθμιστεί σοβαρά.
Οι προκλήσεις της Meta
Η Meta, η μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp, δεν είναι η μόνη εταιρεία που «φρέναρε» τις δαπάνες της.
Amazon, Microsoft, Google, Salesforce και άλλες εταιρείες προχώρησαν επίσης σε περικοπές χιλιάδων ανθρώπων, άφησε χώρους γραφείων, μείωσε μπόνους και προνόμια και αποσύρθηκε από πειραματικές πρωτοβουλίες.
Ωστόσο, η Meta φαίνεται να βρέθηκε αντιμέτωπη με τις περισσότερες προκλήσεις. Πέρυσι, η εταιρεία ανακοίνωσε διαδοχικά τρίμηνα μειωμένων εσόδων – για πρώτη φορά από τότε που έγινε δημόσια εταιρεία το 2012.
Ενώ κάποια στελέχη της Meta επιδιώκουν ένα κύμα καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη, ο Ζούκερμπεργκ έχει επενδύσει υπερβολικά στο στοίχημα του metaverse. Όμως, παραμένει ερωτηματικό το αν οι καταναλωτές θα εγκολπωθούν το όραμά του με τον τρόπο που εκείνος προσδοκά.
Πολλοί εργαζόμενοι στη Meta εκφράζουν το σκεπτικισμό τους για την αλλαγή στάσης του Ζούκερμπεργκ υπέρ του metaverse. Η ανησυχία αυτή δε, έχει ενταθεί καθώς η ζέση των καταναλωτών για τον εικονικό κόσμο έχει μειωθεί, ανέφεραν εργαζόμενοι.
Επιπλέον, η απουσία δια ζώσης συντονισμού στην έδρα της Meta στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια από τους επικεφαλής τμημάτων και τα ανώτερα στελέχη, είναι άλλος ένας «πονοκέφαλος» για το προσωπικό. Ο 38χρονος Ζούκερμπεργκ λείπει με άδεια πατρότητας μετά τη γέννηση του τρίτου παιδιού του, εξηγούν τρεις εργαζόμενοι, αν και κάνει τακτικά συσκέψεις με στελέχη του για τα σημαντικά θέματα (εκ των οποίων η Τεχνητή Νοημοσύνη στην κορυφή της ατζέντας).
Πηγή: New York Times