
ΚΥΠΕ
Υπόμνημα με το οποίο τίθενται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαν να μετακινούνται τα οχήματα μετά από ατυχήματα, προκειμένου να μην παρακωλύουν την τροχαία κίνηση, κατέθεσε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, κατά τη συζήτηση σχετικής πρότασης νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου.
Εκ μέρους του ΠΔΣ, ο Χρύσανθος Χρυσάνθου, ανέφερε ότι για την ετοιμασία του υπομνήματος εξετάστηκε το τι γίνεται στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την ΕΕ ευρύτερα.
«Καταλήξαμε με εισήγηση να αναφέρει ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέο άρθρο, να περιλαμβάνει τρόπο με τον οποίο τα οχήματα θα μετακινούνται, τους λόγους που θα μετακινούνται και τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες θα μετακινούνται», είπε.
Συγκεκριμένα, στην πρόταση του ΠΔΣ, αναφέρεται ότι η μετακίνηση προβλέπεται σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν εμφανείς σωματικές βλάβες, δεν υπάρχουν ενδείξεις για διάπραξη αδικήματος, τα οχήματα μπορούν να μετακινηθούν χωρίς ρυμούλκηση και χωρίς να προκληθεί περαιτέρω βλάβη στο οδόστρωμα και σε περιπτώσεις που είναι εύλογο.
Όπως αναφέρεται, το «εύλογο» μπορεί να ερμηνευτεί με βάση την τροχαία κίνηση κατά τη στιγμή του ατυχήματος, τη μέρα και την ώρα που συμβαίνει αυτό, την ασφάλεια των εμπλεκομένων και των άλλων χρηστών του δικτύου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα οχήματα θα μετακινούνται στο πλησιέστερο σημείο για να μην εμποδίζεται η λοιπή τροχαία κίνηση.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι πριν τη μετακίνηση, οι οδηγοί θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τις ασφαλιστικές εταιρείες τους, να ανταλλάξουν μεταξύ τους στοιχεία ασφαλιστικών συμβολαίων, να προβούν σε λήψη φωτογραφιών από τη σκηνή του ατυχήματος, με τα οχήματα στην τελική τους θέση και να ανταλλάξουν τις ληφθείσες φωτογραφίες, αποστέλλοντας αυτές σε πρόσωπο που θα υποδειχθεί από την ασφαλιστική τους εταιρεία.
Από την άλλη, προβλέπεται ότι τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που στο ατύχημα εμπλέκεται ανασφάλιστο ή κυβερνητικό όχημα ή σε περίπτωση που οδηγός εγκαταλείψει τη σκηνή του ατυχήματος.
Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η μετακίνηση ενός οχήματος από τη σκηνή του ατυχήματος δεν θα αναλογεί σε ανάληψη ευθύνης για το ατύχημα, ενώ σημειώνεται, ακόμα, ότι οδηγός που δεν έχει εμφανείς σωματικές βλάβες και προβαίνει σε μετακίνηση του οχήματός του, δεν στερείται του δικαιώματός του να αξιώσει σε μελλοντικό χρόνο αποζημιώσεις για τέτοιες βλάβες.
Τονίζεται, δε, ότι η μετακίνηση του οχήματος, δεν αναλογεί σε εγκατάλειψη της σκηνής.
Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Ανδρέας Αθανασιάδης, είπε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μετακινηθεί από τη αρχική τους θέση, αλλά έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρχει περιορισμός ή αυστηρός καθορισμός των περιπτώσεων για μετακίνηση των οχημάτων. «Με χαροποιεί η εισήγηση του ΠΔΣ», είπε, καθώς ο καθορισμός προϋποθέσεων είναι αναγκαίο στοιχείο για να πετύχει η ρύθμιση, είπε.
Σημείωσε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία, αξιολογώντας τα ατυχήματα, κρίνει ότι σε αυτό το στάδιο μπορεί η νομοθεσία να εφαρμοστεί για τα ατυχήματα «μπρος-πίσω», που είναι τα περισσότερα, όπως είπε, και να αξιολογηθεί το μέτρο στη συνέχεια.
Η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κατέθεσε τις θέσεις της επί σημειώματος που είχε καταθέσει η Αστυνομία στην Επιτροπή, σημειώνοντας τις ανησυχίες της για τη συλλογή πολλών δεδομένων, την οποία έκρινε αδικαιολόγητη. Από τα εφτά στοιχεία που ζητά η Αστυνομία, η Επίτροπος πρότεινε τον περιορισμό σε τέσσερα, στον αριθμό εγγραφής, την άδεια οδήγησης, την ασφαλιστική εταιρεία, και το ασφαλιστικό συμβόλαιο.
Όσον αφορά το σημείωμα του ΠΔΣ εξέφρασε προβληματισμό για το σημείο που αφορά τη λήψη και ανταλλαγή φωτογραφιών, καθώς ανοίγεται η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών από τρίτα πρόσωπα και ζήτησε να περιοριστεί.
Από την πλευρά της, η Αστυνομία είπε ότι στο υπόμνημα του ΠΔΣ αναφέρονται πολλές λεπτομέρειες, που συνήθως δεν συναντώνται σε νόμο. Επιπλέον, είπαν ότι όσον αφορά την προϋπόθεση για μη διάπραξη αδικήματος ότι δεν μπορεί κάποιος να αντιληφθεί πάντα αν υπάρχει διάπραξη αδικήματος ή όχι, ενώ σημείωσαν ότι σχεδόν πάντα υπάρχει μια παράβαση για να γίνει ένα ατύχημα.
Αντί αυτού, πρότειναν να οριστεί ότι θα μπορεί να γίνεται μετακίνηση οχημάτων στις συγκρούσεις που δεν θα πηγαίνει η αστυνομία για να διερευνήσει, αφού πρόκειται για μικροατύχημα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος ετοίμασε την πρόταση νόμου, είπε ότι οι εισηγήσεις του ΠΔΣ αποτελούν ουσιαστική αλλαγή, είναι «καθοριστικές, ουσιαστικές και καλύπτουν ανησυχίες όλων». Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της πρότασης, είπε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει το φαινόμενο σήμερα, καθώς πάει στη σκηνή των ατυχημάτων με μεγάλη αργοπορία στα μικροατυχήματα.