![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202501/544313/images/b_mark.jpg)
Η Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) τερματίζει το πρόγραμμα fact-checking στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε ο ιδρυτής της, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, με τα διεθνή ΜΜΕ να ερμηνεύουν αυτήν την κίνηση ως ένα σημαντικό πισωγύρισμα σε σχέση με τις πολιτικές ελέγχου του περιεχομένου.
«Θα απαλλαγούμε από τους fact-checkers και θα βάλουμε στη θέση τους τα community notes, όπως έχει κάνει το Χ (σ.σ. πρώην Twitter), ξεκινώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανακοίνωσε ο Ζάκερμπεργκ.
Η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται περίπου δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ που αναμένεται στις 20 Ιανουαρίου, καθώς η Meta και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί επιχειρούν πια να προσεγγίσουν την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ στην οποία αναμένεται να έχει κομβικό ρόλο ο Ελον Μασκ.
Το Facebook υιοθέτησε τον Δεκέμβριο του 2016 το σύστημα fact-checking που είχε έως τώρα στις ΗΠΑ, ως απάντηση στην κριτική που είχε δεχθεί για όσα ανυπόστατα είχαν δημοσιευθεί στον χώρο του κατά την αμερικανική προεκλογική περίοδο του 2016. Το Twitter είχε, κι εκείνο, υιοθετήσει ένα ανάλογο πρόγραμμα ελέγχου της αξιοπιστίας του περιεχομένου από εξωτερικούς fact-checkers, το οποίο όμως εγκαταλείφθηκε όταν αυτό εξαγοράστηκε από τον Μασκ και αντικαταστάθηκε από τα λεγόμενα community notes.
Με πληροφορίες από Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP