Σταύρος Παπαντωνίου
Ηταν Νοέμβριος του 2023 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.
Οι πληροφορίες έλεγαν πως επρόκειτο για μία συνάντηση σε πολύ θετικό κλίμα, όπου εκτός από τις ελληνοβρετανικές σχέσεις, είχε τεθεί επί τάπητος και το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τον τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης να λέει στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι ο ίδιος δεν θα ήταν αρνητικός σε μία τέτοια προοπτική.
Μία ημέρα μετά, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ θα ακύρωνε αιφνιδιαστικά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, κάνοντας κοντράστ, καθώς ο ίδιος κρατούσε πολύ σκληρή στάση στο ζήτημα των Γλυπτών.
Η σημερινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό πλέον Κιρ Στάρμερ έχει στόχο να πιάσει το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει οι δυο τους, με τον πρωθυπουργό να θέτει ξανά το θέμα των Γλυπτών, όπως παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, παρά το γεγονός πως η επιστροφή τους δεν είναι ζήτημα της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά του Βρετανικού Μουσείου.
Στην κυβέρνηση θεωρούν πως ο κ. Στάρμερ δεν έχει αλλάξει την άποψη που είχε για το ζήτημα ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, ενώ πλέον και η βρετανική κοινή γνώμη κατά πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της επιστροφής.
Ο πρωθυπουργός θα εκφράσει την πάγια θέση της κυβέρνησης περί επιστροφής με δύο βασικά επιχειρήματα:
Πρώτον, το ίδιο το μνημείο πρέπει να επανενωθεί. «Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι θεατές να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα», είχε πει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει κατά την επίσκεψή του τον Νοέμβριο του 2023 στο Λονδίνο.
Δεύτερον, το Μουσείο της Ακρόπολης φτιάχτηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό: την επανένωση των Γλυπτών και αποτελεί όχι απλώς το ιδανικό μέρος για να βρίσκονται, αλλά «τον φυσικό τους χώρο». Ενα λεπτό ζήτημα που πρέπει να τεθεί είναι το θέμα της κυριότητας, από το οποίο η Ελλάδα δεν παραιτείται και αυτό αναμένεται να τονίσει για μία ακόμα φορά ο κ. Μητσοτάκης, και αποτελεί το κλειδί των επόμενων κινήσεων. Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι πως «τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και έχουν κλαπεί».
Κυριάκος Μητσοτάκης και Τόνι Μπλερ συμμετείχαν χθες στο ειδικό κλειστό workshop που οργάνωσε το Ινστιτούτο Μπλερ για την Τεχνητή Νοημοσύνη. [INTIME NEWS]
Για την ελληνική πλευρά, πάντως, η «επιστροφή των Γλυπτών» αποτελεί κορυφαίο ορόσημο, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει μόλις το περασμένο Σάββατο τη βεβαιότητα για την επιστροφή τους. «Οταν γυρίσουν, όχι αν γυρίσουν, όταν γυρίσουν τα Γλυπτά, θα είναι μία δικαίωση για τη Μελίνα, η οποία πρώτη ευαισθητοποίησε όχι την ελληνική, αλλά την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ανάγκη αυτής της επανένωσης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε χθες ως «ψευδείς» τις πληροφορίες που μετέδωσε το Sky News ότι έχουν γίνει τρεις ιδιωτικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον πρόεδρο και τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι πηγή πέριξ του Βρετανού πρωθυπουργού είπε στους Financial Times πως «είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι συμφωνηθεί. Μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη άποψη για το τι πρέπει να συμβεί». Επίσης, ανταπόκριση του Guardian από την Αθήνα ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου βρίσκονται «σε προχωρημένο στάδιο» και πως οι δύο πλευρές έχουν φθάσει σε μια «συμφωνία επί της αρχής».
Επανεκκίνηση
Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα έχει και χαρακτήρα επανεκκίνησης των σχέσεων Αθήνας – Λονδίνου με βασικό στόχο να ξαναζεστάνει τη διμερή συζήτηση για σημαντικά γεωπολιτικά και περιφερειακά ζητήματα, στα οποία οι δύο πλευρές «συνομιλούν παραδοσιακά», όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή, δίνοντας έμφαση σε θέματα επενδύσεων και τουρισμού, καθώς η Βρετανία εξακολουθεί να αποτελεί βασική πηγή τροφοδότησης του ελληνικού τουρισμού.