ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δίδασκε με προσόν τη... συγγένεια - Καθηγητής ΑΕΙ χωρίς πτυχίο

Η σχέση του με τον πρόεδρο, η αξιολόγηση από αναρμόδια επιτροπή και η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα.

Τάνια Γεωργιοπούλου

Επί 18 χρόνια δίδασκε και συμμετείχε σε προγράμματα του πανεπιστημίου, χωρίς να διαθέτει αναγνωρισμένο πτυχίο. Το βασικό του προσόν, όπως φαίνεται, ήταν η στενή συγγενική σχέση με τον πρόεδρο του ιδρύματος. Τα στοιχεία για την παράνομη απασχόληση ιδιώτη, τον οποίο μπορούμε να αποκαλούμε «Κ» για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων, προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποίησαν επιθεωρητές Περιφερειακής Υπηρεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) έπειτα από σχετική καταγγελία.

Οπως προέκυψε από τον έλεγχο, ο «Κ» εργάστηκε ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό κατά το χρονικό διάστημα 2005-2017 σε Ιδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Βορείου Ελλάδος, ωστόσο δεν διέθετε αναγνωρισμένο πτυχίο. Πώς τα κατάφερε; Η αξιολόγηση των υποψήφιων εκτάκτων εκπαιδευτικών διενεργούνταν από αναρμόδια επιτροπή, η οποία έχοντας προεξοφλήσει προφανώς το αποτέλεσμα συνέτασσε το πρακτικό αξιολόγησης πριν από την ημερομηνία λήξης της υποβολής αιτήσεων από την πλευρά των υποψηφίων.

Ο υποψήφιος «Κ» μάλιστα προσαύξανε τη βαθμολογία του με πλήρως αδιαφανείς διαδικασίες, αφού δεν προσκόμιζε κάποια επιπλέον στοιχεία. Αλλοι επικρατέστεροι υποψήφιοι «αποκλείονταν με το πρόσχημα είτε της μη διαθεσιμότητάς τους βάσει του ωρολογίου προγράμματος, το οποίο όμως δεν τελούσε σε προγενέστερη γνώση των υποψηφίων, είτε της άρνησής τους για ανάληψη διδακτικού έργου, χωρίς όμως την ύπαρξη σχετικής προς τούτο τεκμηρίωσης», αναφέρει συγκεκριμένα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε ανακοίνωσή της. Ο συγγενής του υποψηφίου συμμετείχε επίσης «στη λήψη αποφάσεων της Συγκλήτου του Ιδρύματος περί έγκρισης της ανάθεσης διδακτικού έργου στον «Κ», κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας», σημειώνεται. Ο «Κ» για την εργασία του ως έκτακτος δεν υπέγραφε κάποια σύμβαση, αλλά και αν είχε υπογράψει αυτή δεν αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», όπως ορίζει η νομοθεσία.

Το ίδιο χρονικό διάστημα και τρία επιπλέον έτη, δηλαδή έως και το 2020, ο ίδιος άνθρωπος πραγματοποίησε και ερευνητική εργασία στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Οπως ανακάλυψαν οι ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, φέρεται να συμμετείχε με συμβάσεις ανάθεσης έργου σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τον ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας) του ΑΕΙ, στα οποία επιστημονικός υπεύθυνος ήταν ο στενός του συγγενής. Υπό κανονικές συνθήκες ο υψηλά ιστάμενος συγγενής θα έπρεπε να απέχει από τη διαδικασία επιλογής, αλλά και πάλι δεν τηρήθηκε η νομοθεσία. Τα ερευνητικά προγράμματα, στα οποία απασχολήθηκε ο «Κ», και στα οποία υπεύθυνος ήταν ο συγγενής του συνολικά έφτασαν στο ποσό των 87.360 ευρώ.

«Μη πραγματική εργασία»

Εκτός όμως από το ότι ο «Κ» δίδασκε χωρίς πτυχίο, φαίνεται, όπως προέκυψε από τους ελέγχους της ΕΑΔ, ότι τελικά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που πληρωνόταν ως καθηγητής μάλλον δεν δίδασκε. «Προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις μη πραγματικής εργασίας του “Κ” στο πλαίσιο συγκεκριμένων συμβάσεων μίσθωσης έργου σε χρηματοδοτούμενα από τον ΕΛΚΕ προγράμματα για πάνω από 13 έτη, κατά το χρονικό διάστημα 2005-2023», σημειώνουν οι ελεγκτές στο πόρισμά τους.

Κατά το χρονικό διάστημα 2008-2011, ο «Κ» εμφανίζεται ταυτόχρονα να: α) Παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό, β) παρέχει εργασία σε φορέα του εξωτερικού, γ) παρέχει εργασία σε προγράμματα του ΕΛΚΕ και δ) παρέχει διδακτικό έργο στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η έκθεση ελέγχου έχει διαβιβαστεί στον υπουργό Παιδείας, στα αρμόδια όργανα του πανεπιστημίου αλλά και στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X