ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το παράδειγμα των Patriot και η επιλογή των BARAK

Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ σχετικά με την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας και έκτοτε οι δύο πλευρές έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης

«Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που διαθέτει αμερικανικά συστήματα Patriot, αλλά αν θέλουμε να πάμε να αγοράσουμε νέα συστήματα Patriot, θα χρειαστούμε τέσσερα με πέντε χρόνια για να μπορέσουμε να προμηθευτούμε ένα τέτοιο σύστημα, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει η παραγωγική δυνατότητα. Το Ισραήλ είναι μία χώρα με την οποία έχουμε μία στρατηγική συμμαχία και ενδεχομένως μπορεί πιο γρήγορα να μας παρέχει τέτοιες δυνατότητες» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του 12ετούς Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ σχετικά με την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας και έκτοτε οι δύο πλευρές έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση, εντάσσοντας στις συνομιλίες τους και την προϋπόθεση που θέτει η Αθήνα για τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Η «Κ» είχε ενημερώσει εγκαίρως ότι η Ελλάδα βολιδοσκοπεί την απόκτηση του ισραηλινού αντιαεροπορικού συστήματος BARAK, σε έκδοση αντίστοιχη με εκείνη που προμηθεύτηκε η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο, προκειμένου να αντικαταστήσει τους σοβιετικής προέλευσης S-300 που δεν υποστηρίζονται εδώ και χρόνια.

Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, οι αμερικανικοί Patriot –ένα κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ.– απαιτούν έως πέντε έτη για την παράδοσή τους και η τιμή τους είναι σημαντικά υψηλότερη από άλλα ευρωπαϊκά ή ισραηλινά συστήματα. Το BARAΚ, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ένα από «συστατικά» της «Ασπίδας του Αχιλλέα», αναλαμβάνοντας την αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική άμυνα μαζί με υφιστάμενα αλλά και νέα συστήματα που θα προμηθευτούν οι ένοπλες δυνάμεις. Με τα κατάλληλα βλήματα (BARAK Extended Range), το σύστημα μπορεί να εμπλέξει απειλές σε απόσταση 150 χλμ., βεληνεκές αντίστοιχο με εκείνο των αμερικανικών Patriot.

Made in Greece

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Η Αθήνα εκτιμά ότι η συνεργασία με τους Ισραηλινούς μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, είτε μέσω συμπαραγωγών είτε στο πεδίο της υποστήριξης συστημάτων. Επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασίας αποτελεί η εξαγορά της Intracom Defence από την Israeli Aerospace Industries, της κατασκευάστριας εταιρείας του BARAK.

Οπως αποκάλυψε χθες η «Κ», αντίστοιχες πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και με τη γαλλική Group Naval, η οποία πρότεινε τη δημιουργία γραμμής παραγωγής μονάδων επιφανείας, υποβρυχίων και αυτόνομων συστημάτων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. «Πακέτο» με τη συμφωνία θα είναι η απόκτηση τριών επιπρόσθετων φρεγατών FDI, στη ναυπήγηση των οποίων η ελληνική βιομηχανία θα συμμετέχει σε ποσοστό 40%. Ωστόσο, η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί είναι μεγάλη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, οι βιομηχανικές επιστροφές από τα εν εξελίξει προγράμματα δεν υπερβαίνουν το 2 με 3%.

Σημαντικό ρόλο στα εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, όπως η πολυστρωματική αεράμυνα, θα έχει το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) που λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η «Ασπίδα του Αχιλλέα» θα συνίσταται από αρκετά «made in Greece» συστήματα, τα οποία θα αναπτυχθούν από το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα που συντονίζει το ΕΛΚΑΚ. Πρόκειται για συστήματα εναέρια, θαλάσσια και υποθαλάσσια συστήματα επιτήρησης, ραντάρ και αισθητήρες αλλά και αυτόνομα συστήματα αέρος και επιφανείας.

Το ΕΛΚΑΚ προχώρησε σε ανακοίνωση του προγραμματικού ορίζοντα για το 2025, ο οποίος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την αρχική σχεδίαση εθνικού πλοίου επιπέδου κανονιοφόρου, την ανάπτυξη συστήματος λέιζερ για την άμυνα κρίσιμων υποδομών έναντι μαζικών απειλών drones, την κατασκευή μεταφορικού drone και μη επανδρωμένων επιφανείας αλλά και την ανάπτυξη περιφερόμενων πυρομαχικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση