
Kathimerini.gr
Κάμερες ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί, με απόφαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος, στα κτίρια του ΕΜΠ, τόσο στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου όσο και στο ιστορικό, εμβληματικό συγκρότημα της οδού Πατησίων. Σχεδιάζεται, μάλιστα, και η τοποθέτηση συναγερμού σε διάφορα κτίρια. Ωστόσο, δεν πέρασε μεγάλο διάστημα από την τοποθέτηση καμερών και, στα τέλη Μαρτίου, άγνωστοι κατέστρεψαν σχεδόν τις μισές στα κτίρια της Πολυτεχνειούπολης. «Το ΕΜΠ έχει μία ξεχωριστή θέση στην ιστορία, το παρόν και το μέλλον της Ελλάδος. Η απόφαση του Συμβουλίου ελήφθη για την προστασία των φοιτητών του, του προσωπικού του και των κτιρίων του. Πρόκειται για πολιτική απόφαση, γι’ αυτό και δεν πτοούμεθα. Οι κατεστραμμένες κάμερες θα αποκατασταθούν και θα προχωρήσουμε με βάση τον σχεδιασμό του Συμβουλίου», δηλώνει στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος Ιωάννης Χατζηγεωργίου.
Ειδικότερα, ο νόμος 4957 του 2022 ορίζει ότι τα ιδρύματα της χώρας πρέπει να καταρτίσουν και να καταθέσουν στο υπουργείο Παιδείας και στις αρμόδιες αρχές ασφαλείας της χώρας σχέδια για την προστασία του προσωπικού, των υποδομών και των εγκαταστάσεών τους. Τα σχέδια ασφαλείας προβλέπουν την εγκατάσταση ηλεκτρονικών εποπτικών μέσων, τα οποία περιλαμβάνουν κάμερες, συναγερμούς και τουρνικέ στις εισόδους των κτιρίων.
Το ΕΜΠ αντιμετωπίζει, όπως είναι γνωστό τόσο στο πολιτικό προσωπικό της χώρας όσο και στην κοινή γνώμη, σημαντικά προβλήματα στο κομμάτι της ασφαλείας. Το ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων έχει κατά καιρούς μετατραπεί σε ορμητήριο αγνώστων για πρόκληση επεισοδίων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ για δεκαετίες ήταν υπό κατάληψη κτίριά του (π.χ. το κτίριο Γκίνη και το κτίριο της Πλαστικής). Επίσης, στην Πολυτεχνειούπολη τα κτίρια της Διοίκησης και των Οικονομικών Υπηρεσιών έχουν συχνά υποστεί βανδαλισμούς, ενώ και εκεί υπήρχαν κατειλημμένοι χώροι. «Βρίσκονται στο επίκεντρο των βανδάλων», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του ιδρύματος, υπενθυμίζοντας, από τον μακρύ κατάλογο των καταδρομικών επιθέσεων και καταστροφών, τον εμπρησμό στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Τα δύο κτίρια είναι στη μέση ενός μεγάλου, κατάφυτου χώρου και είναι εύκολο να πληγούν από αγνώστους.
Στο ιστορικό συγκρότημα του ΕΜΠ στην Πατησίων έχουν τοποθετηθεί κάμερες περιμετρικά, ωστόσο δεν έχουν τεθεί όλες σε λειτουργία. [ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΕΛΑΣ / INTIME NEWS]
Η αλλαγή σελίδας ξεκίνησε με την «απελευθέρωση» κατειλημμένων αιθουσών, την ανακαίνισή τους και την αξιοποίησή τους. Ηδη το ιστορικό κυλικείο της αίθουσας Γκίνη στην οδό Πατησίων, όπου υπήρξε μακρά κατάληψη από αγνώστους, επαναλειτουργεί. Στο ίδιο πλαίσιο, με σχέδια από τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, το κτίριο της Πλαστικής ανακαινίζεται και τώρα επανακατασκευάζεται η στέγη του. Παράλληλα, «απελευθερώθηκαν» χώροι στην Πολυτεχνειούπολη (π.χ. ο χώρος της λεγόμενης «κατάληψης Παπασωτηρίου»).
Στο πλαίσιο του σχεδίου ασφαλείας του ιδρύματος που εγκρίθηκε στις 13 Ιανουαρίου προβλέπεται και η τοποθέτηση καμερών σε εξωτερικά σημεία των κτιρίων και περιμετρικά χώρων, καθώς και συναγερμού στα κτίρια. Στα τέλη Φεβρουαρίου έγινε η τοποθέτηση περίπου 25 καμερών στα δύο κτίρια της Πολυτεχνειούπολης, αλλά και περιμετρικά του συγκροτήματος στην οδό Πατησίων.
Ωστόσο, στα τέλη Μαρτίου άγνωστοι κατέστρεψαν σχεδόν τις μισές κάμερες –14– μαζί με τις καλωδιώσεις τους στην Πολυτεχνειούπολη, προκαλώντας ζημιά που εκτιμάται σε 17.000 ευρώ. Οπως λέει στην «Κ» στέλεχος του ιδρύματος, ήταν μία ενέργεια που κράτησε περίπου 10 λεπτά. Επίσης, καταστροφές καμερών έγιναν και στο συγκρότημα της οδού Πατησίων. Εκεί έχουν μεν τοποθετηθεί κάμερες, αλλά δεν είναι όλες σε λειτουργία ακόμη.
Το κτίριο της Πλαστικής, το οποίο ανακαινίζεται και επανακατασκευάζεται η στέγη του.
Από την άλλη, υπάρχουν αντιδράσεις κατά των καμερών και από μερίδα των φοιτητών του ιδρύματος, με βασικό επιχείρημα την προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι οποίοι έκαναν σχετικές παραστάσεις διαμαρτυρίας – μία εξ αυτών χθες. Αρνητικές απόψεις διατύπωσε και μερίδα καθηγητών του ΕΜΠ, «ωστόσο το Συμβούλιο αποφάσισε βάσει του νόμου. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το πρόβλημα των βανδαλισμών», σημειώνει ο κ. Χατζηγεωργίου.
Ωράριο λειτουργίας
Οπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του ιδρύματος, θα υπογραφεί από το συμβούλιο σύμβαση για τοποθέτηση συναγερμού στην πλειονότητα των κτιρίων της Πολυτεχνειούπολης. Παράλληλα, η είσοδος στο ιστορικό συγκρότημα του ΕΜΠ γίνεται όχι από τη γνωστή είσοδο επί της οδού Στουρνάρη κοντά στο κτίριο Γκίνη, αλλά από άλλη, λίγα μέτρα πιο κάτω, πάλι επί της οδού Στουρνάρη. Τέλος, στο πλαίσιο των ίδιων αποφάσεων, στα κτίρια της Πατησίων οι χώροι κλείνουν στις 9 μ.μ., άρα τηρείται το ωράριο λειτουργίας των ακαδημαϊκών λειτουργιών του ιδρύματος.