
Kathimerini.gr
Τον επίλογο της συντομότερης στα κοινοβουλευτικά χρονικά προανακριτικής επιτροπής καλούνται, με ταραχώδη κατά τα φαινόμενα τρόπο, να γράψουν το πρωί της Δευτέρας 7 Απριλίου τα μέλη της –όπως τυπικά τιτλοφορείται– «Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-3 και 6-3-2023 από τον πρώην υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του». Αποκλειστικό θέμα της καταληκτικής αυτής συνεδρίασης, σύμφωνα με την από 28 Μαρτίου σχετική πρόσκληση, είναι «Συζήτηση και έγκριση του πορίσματος της επιτροπής».
Χθες Παρασκευή, ημέρα που είχε καθοριστεί ως προθεσμία για την επίδοση από τα κόμματα πορισματικών γνωμών και εκθέσεων, τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης προέβησαν μέχρι το απόγευμα μέσω άτυπων ενημερώσεων, δηλώσεων ή και ανακοινώσεων, σε εκ νέου καταγγελία της κυβέρνησης εξαιτίας της επιλογής της πλειοψηφίας να απορρίψει κάθε πρόταση για περαιτέρω έρευνα και εξέταση μαρτύρων και να προωθήσει άμεσα την υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο. Για την προώθηση αυτή ήταν αρκετό το αποδεικτικό υλικό που υπάρχει από την Εισαγγελία, έχουν υποστηρίξει οι «γαλάζιοι», προσθέτοντας ότι πλέον την έρευνα αναλαμβάνει το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο –όπως υποστηρίζεται– αν θεωρήσει ότι υπάρχει και κάτι επιπροσθέτως κατά του κ. Τριαντόπουλου θα επιστρέψει την υπόθεση εκ νέου στη Βουλή. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ως χθες ενδείξεις, το πόρισμα που θα εγκριθεί μεθαύριο από την πλειοψηφία θα κινείται σ’ αυτό το πλαίσιο.
«Με αποκλειστική ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Ν.Δ., η προανακριτική επιτροπή δεν διεξήγαγε τη σύμφωνη με το Σύνταγμα και τον νόμο προδικασία, δεν άσκησε τα εισαγγελικά της καθήκοντα, δεν διερεύνησε την υπόθεση ουσιαστικά, δεν εξέτασε μάρτυρες και, εν τέλει, δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης. Η μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ολοκληρωθούν οι εργασίες της επιτροπής χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική έρευνα των ενδεχόμενων τελεσθέντων αδικημάτων συνιστά συνειδητή επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας, συγκάλυψης αλλά και κατάφωρης παραβίασης και καταστρατήγησης του ίδιου του Συντάγματος», αναφέρουν –σύμφωνα με πληροφορίες– οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-μέλη της επιτροπής Μιλένα Αποστολάκη, Ευαγγελία Λιακούλη και Γ. Μουλκιώτης στο «κείμενο γνώμης» που σχεδιάζουν να παρουσιάσουν. Προσθέτουν δε ότι πρέπει «να συνεχιστεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές η κατά νόμο διερεύνηση τυχόν άλλων αξιόποινων πράξεων που έχουν τελεστεί από τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο ή από άλλα πολιτικά ή μη πρόσωπα».
Από την πλευρά τους, ο ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με τη Νέα Αριστερά και την ανεξάρτητη βουλευτή –επίσης μέλος της Προανακριτικής– Αθηνά Λινού, αναφέρουν πως δεν επιθυμούν μέσω της κατάθεσης αιτιολογημένης πορισματικής έκθεσης να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία, τονίζοντας μάλιστα πως «εγείρονται ζητήματα ακυρότητας (αυτής) της διαδικασίας».
Με ανάλογο καταγγελτικό τόνο το ΚΚΕ αναφέρει ότι επίσης «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει, με την κατάθεση πορίσματος, μια προανακριτική επιτροπή – παρωδία, που αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στην επιχείρηση συγκάλυψης από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Η Ελληνική Λύση κάνει λόγο για «μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας» και μεταξύ άλλων καλεί «το Δικαστικό Συμβούλιο να αναπεμφθεί η υπόθεση πάλι προς την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή». Η Νίκη αναφέρει ότι «όλη η πορεία της προανακριτικής επιτροπής δείχνει την παρατεινόμενη συγκάλυψη εγκλημάτων εις βάρος της ζωής Ελλήνων πολιτών, εις βάρος των θεσμών και εις βάρος του περί δικαίου αισθήματος του ελληνικού λαού».