ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελληνοτουρκικά: Ασκήσεις ισορροπίας με Αγκυρα

Προς έγκριση οδεύει το πακέτο υποψηφίων για την ηγεσία του ΟΑΣΕ

Kathimerini.gr

Ασκηση ισορροπίας ανάμεσα σε αντικειμενικά προβληματικές συνθήκες, αλλά και στην ανάγκη να συνεχιστούν με ομαλότητα οι προγραμματισμένες ελληνοτουρκικές επαφές, αποτελεί η τρέχουσα περίοδος. Αυτές τις ημέρες προγραμματίζεται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν (είτε σήμερα ή αύριο στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου στις Βρυξέλλες, είτε μεθαύριο στη συνάντηση του ΟΑΣΕ στη Μάλτα), παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη και οι υπόλοιπες διαδικασίες επαφών, όπως η θετική ατζέντα (χθες), ο πολιτικός διάλογος (σήμερα), ενώ η προσπάθεια να υπάρξει συναίνεση για την κοινή υποψηφιότητα για τον ΟΑΣΕ φαίνεται ότι μπορεί να στεφθεί με επιτυχία.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ το μεγάλο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου παραμένει σε εκκρεμότητα, με τους μήνες να περνούν δίχως να υπάρχει –προς το παρόν– κάποια ορατή διέξοδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι και χθες το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» έπλεε εντός εθνικών χωρικών υδάτων στα νότια της Κάσου, βάσει της τελευταίας NAVTEX (1244/24) του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεραπετρίτης είχε θέσει στον κ. Φιντάν το ζήτημα των ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση 2 GSI (Great Sea Interconnector) και στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, στις 8 Νοεμβρίου.

Χθες οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Μεμέτ Κεμάλ Μποζάι συναντήθηκαν στην Αθήνα, όπου και ανακοίνωσαν την έναρξη του «Hackathon Türkiye – Greece 2024-25», ενός διαγωνισμού για την προώθηση της καινοτομίας, που εντάσσεται προφανώς στη θετική ατζέντα. Πρόκειται για την έβδομη συνάντηση στο επίπεδο της θετικής ατζέντας, όπου είθισται να τίθενται οι δυνατότητες εξεύρεσης συγκλίσεων για ζητήματα οικονομίας και κοινωνίας. Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο κ. Μποζάι θα συναντηθούν σήμερα για τα θέματα του πολιτικού διαλόγου, όπου συνήθως αποτυπώνεται το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή οι κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών.

Σε συμφωνία κατέληξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΟΑΣΕ στη Βιέννη για την υποψηφιότητα Σινιρλίογλου, Τελαλιάν.

Διπλωματικό παρασκήνιο

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη είναι πολύ έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για τη διπλή υποψηφιότητα στον ΟΑΣΕ (Φεριντούν Σινιρλίογλου για γ.γ., Μάνια Τελαλιάν για γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού). Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, χθες το βράδυ οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΟΑΣΕ στη Βιέννη κατέληξαν σε συμφωνία για την προώθηση του πακέτου υποψηφιοτήτων, που περιλαμβάνει τον κ. Σινιρλίογλου ως γ.γ. του Οργανισμού, την κ. Τελαλιάν ως διευθύντρια του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Ολλανδού Κρίστοφερ Καμπφ στη θέση του ύπατου αρμοστή για τις Εθνικές Μειονότητες και του Νορβηγού Γιαν Μπράατου στη θέση του αντιπροσώπου για την Ελευθερία των ΜΜΕ. Οι παρασκηνιακές συζητήσεις εξελίσσονταν σε διάφορα επίπεδα μέχρι αργά χθες το βράδυ και φαίνεται πως στην Αθήνα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η κοινή υποψηφιότητα θα εγκριθεί πριν οι υπουργοί φθάσουν στη Μάλτα για το τυπικό της διαδικασίας. Η διαδικασία της συναίνεσης θα έχει ολοκληρωθεί έως αύριο (Τετάρτη), και μεθαύριο (Πέμπτη) θα καταστεί σαφές αν οι υπουργοί των κρατών-μελών του ΟΑΣΕ μπορούν να εγκρίνουν και τυπικά τις υποψηφιότητες. Για την Ελλάδα είναι σημαντικός ο ΟΑΣΕ, καθώς, παρά την αδυναμία του, αποτελεί τον μόνο οργανισμό ασφαλείας στην Ευρώπη και η Αθήνα επιθυμεί παρουσία, ειδικά σε μια περίοδο που οι συζητήσεις για τις διεθνείς προκλήσεις είναι συνεχείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η προσπάθεια για συναίνεση είχε ναυαγήσει.

Στη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των 24ώρων ανάμεσα στους κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν, θα τεθούν βεβαίως και όλα όσα συνδέονται με το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που έχει συμφωνηθεί ότι θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία υπό τους δύο ηγέτες, Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Προς το παρόν οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο προσδιορίζεται γενικά στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Αν και είναι απολύτως σαφές ότι οι δύο πλευρές δύσκολα θα κατορθώσουν να βρουν κάποια σημεία ουσιαστικού διαλόγου, καθώς ειδικά η Αγκυρα θέτει ζητήματα που η Αθήνα είναι πρακτικά αδύνατον να συζητήσει, σκοπός είναι οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τις επαφές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση