ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φάκελος Παρακολουθήσεις - Πόκερ διαρκείας για τρεις

Τα σχέδια Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ενόψει αναμετρήσεων για τις παρακολουθήσεις

Kathimerini.gr

Του Κωστή Π. Παπαδιάκου

Σε πολιτικό πόκερ διαρκείας για τρεις, τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, θα εξελιχθούν οι διεργασίες, οι συζητήσεις και οι σκληρές αντιπαραθέσεις εντός και εκτός Βουλής με επίκεντρο τις παρακολουθήσεις.

Στη Βουλή, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην περαιτέρω θωράκιση της ΕΥΠ, καθώς και σε προβληματικές πτυχές στον τρόπο λειτουργίας της στο παρελθόν.

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που έχει προκαλέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και προγραμματίζεται για τα τέλη της εβδομάδας –πιθανότατα την Παρασκευή– πυροδοτεί ήδη το κλίμα. Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορεί να παραστεί, η Χαριλάου Τρικούπη ρίχνει τα βέλη της στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ουσιαστικά διευκολύνει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διευρύνει το πλαίσιο της αντιπαράθεσης πέραν της «επισύνδεσης» στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη αναγνωρίσει το «λάθος» της παρακολούθησης και η συνεπαγόμενη πολιτική ευθύνη έχει αναληφθεί με την παραίτηση του γραμματέα Γρηγόρη Δημητριάδη, όντως η ομιλία του πρωθυπουργού θα επεκταθεί και σε άλλα πεδία, με αιχμές: πρώτον, την περαιτέρω θωράκιση και αυστηρότερο έλεγχο της ΕΥΠ. Ηδη την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν επαφές κορυφαίου υπουργού με το Λονδίνο ώστε να εξεταστούν οι «κανόνες» που ακολουθεί η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, ενώ ανάλογες αναζητήσεις επί των διεθνών πρακτικών θα γίνουν και τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στόχος, ο κ. Μητσοτάκης να θέσει στον δημόσιο διάλογο, μέσω της συζήτησης στη Βουλή, μια δέσμη μέτρων που θα λύνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τη δύσκολη εξίσωση της διασφάλισης της αποτελεσματικότητας της ΕΥΠ και της αναγκαίας ενίσχυσης των «φίλτρων» πριν από την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει προβληματικές πτυχές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ στο παρελθόν. Ειδικότερα θα θέσει το ερώτημα γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η ρύθμιση που απαιτούσε την υπογραφή δύο εισαγγελέων για την έναρξη της παρακολούθησης, ενώ –καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα προκληθεί από τον κ. Τσίπρα– θα ζητήσει εξηγήσεις για τις καταγγελίες του ΚΚΕ, καθώς και των κ. Γ. Βαρουφάκη και Π. Λαφαζάνη για εις βάρος τους υποκλοπές.

«Πόλεμος» στις επιτροπές

Oμως, εάν η προ ημερησίας στη Βουλή θα είναι μια ιδιαίτερα σκληρή, αλλά ολιγόωρη μάχη, ο πραγματικός πόλεμος διαρκείας θα εξελιχθεί στα μέτωπα της εξεταστικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί για την υπόθεση, καθώς και στην Επιτροπή Θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ήταν έτοιμη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας και ανέμενε το «πράσινο φως» του προέδρου του κόμματος μετά την επιστροφή του από τον Καναδά. Μάλιστα, στον κ. Ανδρουλάκη έχουν υποβληθεί εισηγήσεις να κατατεθεί στη Βουλή αύριο το πρωί, με την επανέναρξη των εργασιών της, ώστε να υπογραμμιστεί η σημασία της υπόθεσης.

Μέσω της πρότασης η Χαριλάου Τρικούπη θα ζητάει τη διερεύνηση των νόμιμων επισυνδέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και να αναζητηθεί εάν και από ποιους χρησιμοποιείται εντός της ελληνικής επικράτειας το παράνομο λογισμικό Predator. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προεξοφλείται ότι θα στηριχθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος 120 ψήφους, ώστε η εξεταστική επιτροπή να δρομολογηθεί.

Το ερώτημα είναι η στάση που θα τηρήσει η Ν.Δ., η οποία επιθυμεί η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής να επεκταθεί σε βάθος δεκαετίας. Κάποιες συζητήσεις εντός του Μεγάρου Μαξίμου για συγκρότηση και δεύτερης «παράλληλης» εξεταστικής με πρωτοβουλία της κυβέρνησης τερματίστηκαν άμεσα, γιατί εκτιμήθηκε πως θα οδηγούσαν σε ευτελισμό του θεσμού. Ετσι, η Ν.Δ. θα ασκήσει πολιτική πίεση για τη διεύρυνση του αντικειμένου της επιτροπής: όπως λέγεται, τούτο θα γίνει όχι μόνον εξαιτίας των καταγγελιών για παρακολουθήσεις την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να καταστεί σαφές πως θεσμικά «κενά» συνυπήρχαν διαχρονικά με την ΕΥΠ, καθώς και προκειμένου να συζητηθούν μεταξύ των κομμάτων τα μέτρα ενίσχυσης του ελέγχου λειτουργίας της.

Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ θα αποδεχθεί τη διεύρυνση του χρόνου έρευνας της εξεταστικής επιτροπής «μόνον εάν προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία». Κατά πολλούς, η επιμονή η έρευνα να περιοριστεί στην περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. καθιστά τη Χαριλάου Τρικούπη ευάλωτη στη ρητορική ότι συμπλέει με –ή ακόμη καλύπτει– την Κουμουνδούρου.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι καθώς η Ν.Δ. θα έχει την πλειοψηφία στην εξεταστική επιτροπή, μπορεί με βάση τον κανονισμό της Βουλής να αλλάξει μονομερώς την ατζέντα των ερευνών. Πάντως, μια τέτοια κίνηση εμπεριέχει τον κίνδυνο η κυβέρνηση να καταγγελθεί για καταστρατήγηση του πνεύματος του Συντάγματος που επιτρέπει στην αντιπολίτευση με 120 ψήφους να δρομολογεί εξεταστικές.

Η δεύτερη σύγκρουση στο μέτωπο των παρακολουθήσεων θα πραγματοποιηθεί με φόντο την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η επιτροπή θα συνεδριάσει ούτως ή άλλως εντός της εβδομάδας, καθώς με βάση την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα κληθεί σε ακρόαση ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης. Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επιμείνει να ακολουθήσουν και άλλες συνεδριάσεις προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τον λόγο παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, αλλά και για να εξεταστούν άλλοι κρίσιμοι μάρτυρες, όπως ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, καθώς και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος. Πάντως, με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν πρέπει να θεωρείται πιθανόν να συζητηθούν οι λόγοι εθνικής ασφαλείας που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη σε ένα πολυπρόσωπο όργανο όπως η Επιτροπή Θεσμών, ενώ θέση της Ν.Δ. είναι οι όποιοι λοιποί μάρτυρες να κληθούν από την εξεταστική επιτροπή, που ούτως ή άλλως θα συγκροτηθεί.

Προτεραιότητα η ΔΕΘ

Η υπόθεση των υποκλοπών, παρότι παραμένει ψηλά στην επικαιρότητα, δεν κυριαρχεί στις συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Oπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, προτεραιότητα αποτελούν:

• Το «καλάθι» της ΔΕΘ που θα οριστικοποιηθεί το επόμενο δεκαήμερο, όταν θα υπάρχει ακριβέστερη εικόνα για την πορεία των εσόδων. Το πολιτικό πλαίσιο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, μέσω της οποίας ουσιαστικά θα κηρυχθεί η έναρξη μιας παρατεταμένης προεκλογικής εκστρατείας με κατάληξη τις διπλές κάλπες της άνοιξης. Η προετοιμασία για μια πιθανή νέα έξαρση του κορωνοϊού το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να δοθούν στους πολίτες αναφορικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου.

• Η εφαρμογή του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με αιχμή την αστυνομική φύλαξη των ΑΕΙ, που θα τεθεί για πρώτη φορά σε ισχύ. Το μεταναστευτικό, ειδικά μετά τις πρόσφατες κινήσεις της Αγκυρας στον Εβρο, αλλά και τις νέες «οδούς» που χρησιμοποιούν οι διακινητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση