
Kathimerini.gr
Διπλό μήνυμα, εντός και εκτός κόμματος, θα επιχειρήσει να στείλει ο Νίκος Ανδρουλάκης την ερχόμενη Κυριακή, απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο στελεχών που το εύρος του θα θυμίζει κάτι από προγραμματικό συνέδριο, καθώς σχεδιάζεται να συμμετάσχουν σε αυτό 600-700 τομεάρχες, γραμματείς και αναπληρωτές γραμματείς και μέλη τομέων: αφενός, και εντός των τειχών, πως είναι η στιγμή της μεγάλης επανεκκίνησης για την τελική διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού προγράμματος και, αφετέρου, προς κοινωνία και εκλογικό σώμα, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ., παρά τις πρόσκαιρες εντυπώσεις που δημιουργούν οι δημοσκοπήσεις και τα πρόσφατα φαινόμενα εσωστρέφειας στο κόμμα.
Είναι γι’ αυτό που ανώτερα στελέχη κάνουν λόγο για «πολιτικό restart» αναφερόμενα ακριβώς στην προσεχή αυτή συνάντηση, η οποία μάλιστα επιχειρήθηκε να έχει και έναν επιπρόσθετο «πράσινο» συμβολισμό, δεδομένου ότι σχεδιάστηκε να πραγματοποιηθεί στο ευρύχωρο περιβάλλον του μεγάλου συνεδριακού αμφιθεάτρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας που φέρει το όνομα «Αμφιθέατρο Μελίνα Μερκούρη». Τον μόνο συμβολισμό με τον οποίο θα ήταν επιθυμητό από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μη συνδεθεί η επικείμενη κομματική εκδήλωση, είναι εκείνος της ημέρας κατά τη διάρκεια της οποίας αυτή θα πραγματοποιηθεί: Κυριακή του Θωμά, και στο ΠΑΣΟΚ ασφαλώς και δεν θέλουν απέναντί τους ένα κοινωνικό ακροατήριο αυξημένης δυσπιστίας.
«Για ποιους μεριμνούμε;»
«Εσείς είστε το ανοιχτό κόμμα που θα βάλει τη σφραγίδα του στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ», είναι σύμφωνα με πληροφορίες μία από τις φράσεις-κλειδιά που θα δώσουν τον τόνο στην κεντρική ομιλία του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος παράλληλα θα ζητήσει μέσα από αυτό να αναδειχθούν και τα κεντρικά προτάγματα για το κόμμα: «Για ποιους μεριμνούμε;» είναι το ερώτημα που θα τεθεί. Και στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να γίνουν ειδικές αναφορές, όπως ενδεικτικά σε εργαζομένους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αγροτικό κόσμο.
Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να τεθεί εκ νέου ως μείζον ζητούμενο η μεταρρύθμιση του κράτους, ενώ ειδικότερου ενδιαφέροντος για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι και το ευρύτερο ζήτημα της περιφερειακής ανάπτυξης. Ως προς το τελευταίο, στελέχη του κόμματος σημειώνουν με έμφαση ότι η ιστορία του ΠΑΣΟΚ έχει συνδυαστεί ακριβώς με τη σύνδεσή του με τις αγωνίες της ελληνικής περιφέρειας και με υλοποίηση πολιτικών για την επίλυση των προβλημάτων της. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι την τελευταία περίοδο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες περιφερειακές συνδιασκέψεις (Βόρειο Αιγαίο, Μακεδονία και Θράκη, Ηπειρος, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες).
Αυτό που επιδιώκει να δείξει το ΠΑΣΟΚ είναι, όπως ήδη έχει επισημανθεί μέσα από το ρεπορτάζ της «Κ», ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτει πληθώρα στελεχών και ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, που μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική διακυβέρνησης.
Ως προς το κεφάλαιο της μεταρρύθμισης στο κράτος, τέλος, υπενθυμίζεται πως πρόσφατα από τους Δελφούς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναδιατύπωσε τη δέσμευση του κόμματός του να ξαναφτιάξει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος «όπου θα λειτουργούν οι θεσμοί, η Δικαιοσύνη, γιατί σε άλλη περίπτωση όταν δεν λειτουργεί το κράτος, δίνουμε τεράστιο χώρο στη συνωμοσιολογία, στην παράνοια, στον λαϊκισμό, στα διχαστικά αφηγήματα».