ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρακολουθήσεις: Τα σχέδια του Μαξίμου για αντεπίθεση

Η στρατηγική ενόψει της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή και της Εξεταστικής για τις παρακολουθήσεις

Kathimerini.gr

Σταύρος Παπαντωνίου

Τα χαρτιά που θα ρίξει στη μάχη της επόμενης εβδομάδας ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στο διάστημα 22-29 Αυγούστου θα τεθεί στη θεσμική βάσανο το θέμα των υποκλοπών και θα διεξαχθεί αφενός η προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, αφετέρου θα οριστεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου αναμένεται να κληθούν και πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και στο πλαίσιο αυτό χτίζουν τη στρατηγική τους σε δύο άξονες: ο πρώτος είναι η διεύρυνση της περιόδου που θα ελεγχθούν οι παρακολουθήσεις σε εύρος δεκαετίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στην κυβέρνηση, στη λογική που υπάρχει «όλα στο φως», θέλουν η συζήτηση να γίνει για την περίοδο 2012-2022, που περιλαμβάνει τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και τη συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Στο πλαίσιο αυτό θα δούμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και τους Γιάννη Ρουμπάτη και Θοδωρή Δραβίλλα, επικεφαλής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα.

Πολιτική μάχη

Ο δεύτερος άξονας πάνω στον οποίο θα εστιάσει το Μαξίμου είναι αμιγώς πολιτικός. Στον πυρήνα του βρίσκεται η άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού, καθώς, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης μόλις ενημερώθηκε για το μέγεθος του σκανδάλου δεν δίστασε να ζητήσει την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντος, ενώ ταυτόχρονα έκανε αποδεκτή και την παραίτηση του Γρ. Δημητριάδη, ο οποίος την έθεσε υπόψη του πρωθυπουργού, ώστε να μην επιτείνει το τοξικό κλίμα, όπως ανέφεραν και τότε κυβερνητικές πηγές. «Ο πρωθυπουργός αντέδρασε άμεσα, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε πίεση είτε από την αντιπολίτευση είτε από τα μίντια», λέει στην «Κ» στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, αποδομώντας την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης περί «Γουότεργκεϊτ». Ο πρωθυπουργός και την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή αναμένεται να εστιάσει στο σκέλος αυτό, κάνοντας την αυτοκριτική του, τονίζοντας παράλληλα πως όταν ενημερώθηκε και έλαβε την πλήρη εικόνα αντέδρασε άμεσα.

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν τη «φυγή προς τα εμπρός», με επίκεντρο την οικονομία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ετοιμάζονται ήδη για τη ΔΕΘ, που θα έχει στο επίκεντρο την οικονομία, με την κυβέρνηση να εστιάζει σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο φετινό πακέτο.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί στις ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού μια νέα «επιταγή ακρίβειας», ενώ στις ανακοινώσεις που έχουν «κλειδώσει» είναι η αύξηση των συντάξεων το 2023 για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μετά τους ιδιωτικούς και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, επίσης από το 2023. Είναι σαφές ότι πρόκειται για τρεις κοινωνικές τάξεις με πολύ μεγάλο εκλογικό αποτύπωμα, με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρατήσει τη σταθερή επαφή που έχει αναπτύξει κατά τη διάρκεια της τριετίας.

Το επόμενο διάστημα, άλλωστε, αναμένεται να τρέξουν δημοσκοπήσεις που θα αποτυπώνουν τον αντίκτυπο των υποκλοπών, πόσο έχει επηρεάσει την κυβέρνηση και σε ποιες κοινωνικές ομάδες. Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι για την κυβέρνηση να δει κατά πόσο έχει φθαρεί η εικόνα του πρωθυπουργού μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, όπου μέχρι πρότινος η αποδοχή του κ. Μητσοτάκη ήταν ιδιαίτερα υψηλή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση