ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέος γύρος σύγκρουσης για τις υποκλοπές

Την Τετάρτη αναμένεται η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων

Kathimerini.gr

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Την ερχόμενη Τετάρτη, εκτός απροόπτου, θα εισαχθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία το θέμα των υποκλοπών, όπου θα λάβει χώρα η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθετες αλλαγές για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ προαναγγέλλουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα που θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις επί του διαδικαστικού. Το χρονοδιάγραμμα ωστόσο, όπως φαίνεται να διαμορφώνεται, έχει ως εξής: Την Τετάρτη θα συνεδριάσει, όπως προειπώθηκε, η Ολομέλεια, την Πέμπτη θα γίνει η ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, και η κυρίως συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν αποκλείεται να πάει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να είναι τίποτα ακόμα βέβαιο. Το σίγουρο είναι πως μέχρι χθες υπήρχε και ένα μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το χρονικό εύρος που θα καλύψει η συζήτηση, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να επεκταθεί από το 2012 και την αντιπολίτευση να μιλάει για «συγκάλυψη».

Διαμόρφωση κλίματος

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, είναι έτοιμοι για μετωπική σύγκρουση για το θέμα. Η κεντρική γραμμή είναι πως ο πρωθυπουργός μόλις ενημερώθηκε για το σύνολο της εικόνας δεν δίστασε να πάρει άμεσα αποφάσεις. Μάλιστα, στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό τονίζουν στην «Κ» πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός παίρνει πρωτοβουλίες «αφού διαπιστώνει λάθη», καθώς κάτι ανάλογο έγινε και με την Πολιτική Προστασία, όπου προχώρησε στην αναδιοργάνωσή της.

«Αντίστοιχα θα πράξει και με την ΕΥΠ», λένε στην «Κ» οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας πως η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης πως ο πρωθυπουργός γνώριζε δεν μπορεί να σταθεί, «καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε λόγο να μπει σε αυτή τη διαδικασία, η οποία εκ της φύσεώς της ήταν παιχνίδι με τη φωτιά». Στο διά ταύτα, στο Μαξίμου θεωρούν πως όσα προηγήθηκαν της 6ης Αυγούστου με τις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντος έως σήμερα δεν έχουν αφήσει σαφές αποτύπωμα στους πολιτικούς συσχετισμούς, αφενός λόγω του βαθέος θέρους, αφετέρου καθώς δεν έχει γίνει ακόμα θεσμική συζήτηση, παρά μόνον ανταλλαγή πυρών μεταξύ των κομμάτων, από τα οποία «δεν μπορεί να εξαχθεί αντικειμενικό και ψύχραιμο συμπέρασμα», όπως λένε κυβερνητικές πηγές.

Συνεπώς, βασικά συμπεράσματα για το θέμα των υποκλοπών θα εξαχθούν τις επόμενες δέκα ημέρες μετά τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας αλλά και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν να εξελιχθεί η πολιτική ζωή μονοθεματικά, καθώς η πεποίθηση πως «οι εκλογές κερδίζονται στην οικονομία» δεν έχει αλλάξει παρά τη μεγάλη σοβαρότητα του θέματος των υποκλοπών. Κεντρική βούληση της κυβέρνησης είναι από τέλη του μήνα η πολιτική συζήτηση να μεταφερθεί και σε ζητήματα καθημερινότητας και οικονομίας, την ώρα που η Ρωσία απειλεί με υπερδιπλάσιες τιμές για το φυσικό αέριο. Τέλος, στον σχεδιασμό του Μαξίμου είναι από το τέλος του μηνός να ξεκινήσουν ξανά οι περιοδείες κομματικών και κυβερνητικών στελεχών, με πρώτο σταθμό τη Βόρεια Ελλάδα, ως είθισται τα τελευταία χρόνια πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

H Μακεδονία, άλλωστε, αποτελεί κομβική περιοχή για τη Νέα Δημοκρατία, στην οποία θα πέσει το εκλογικό βάρος το επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση