Kathimerini.gr
Σταύρος Παπαντωνίου
Με τη θερινή περίοδο να εισέρχεται σιγά σιγά προς το τέλος της και τη νέα «σεζόν» να αρχίζει με τη θυελλώδη, όπως αναμένεται, συνεδρίαση στην Ολομέλεια της ερχόμενης εβδομάδας για τις υποκλοπές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει στο μπλοκάκι του τα επόμενα ορόσημα της κυβέρνησής του, κάνοντας μία προβολή για το πώς μπορεί να είναι η πολιτική κατάσταση στις αρχές Οκτωβρίου.
Η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» και για την ΕΥΠ. Τα λάθη που εντοπίζονται διορθώνονται με αποτελεσματικό τρόπο.
Υποκλοπές: Εν αρχή ην το θέμα των παρακολουθήσεων. Οι επόμενες δέκα μέρες θα φωτίσουν θεσμικά όλες τις πλευρές του ζητήματος, ενώ θα αναδείξουν και το αποτύπωμά του σε επίπεδο κοινωνίας και πόσο επηρεάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Στην κυβέρνηση αναμένουν μια συζήτηση που δεν θα επιχειρήσει να πετάξει «την μπάλα στην εξέδρα», όπως λένε κυβερνητικές πηγές στην «Κ», αλλά θα ρίξει πραγματικό φως σε όλα τα ζητήματα. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως έως το τέλος Αυγούστου θα έχει διαφανεί και το πολιτικό αποτύπωμα της υπόθεσης, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν πως η φθορά της Ν.Δ. από το συγκεκριμένο θέμα δεν θα είναι αυτή που νομίζει και επιδιώκει η αντιπολίτευση.
Οικονομία και ΔΕΘ: Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν διαχρονικά πως τα σημαντικότερα ζητήματα που κρίνουν το μέλλον μιας κυβέρνησης είναι αυτά της οικονομίας και εκεί θα δώσουν βάση το επόμενο διάστημα, προεξαρχούσης, βεβαίως, της ΔΕΘ που θα έχει χαρακτήρα οικονομικής ανασκόπησης των έως τώρα πεπραγμένων, αλλά και εξαγγελίας νέων μέτρων, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων. Από αύριο, άλλωστε, λήγει και τυπικά το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν πως «θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στο μείγμα των μέτρων» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νέες ελαφρύνσεις. Ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να ρίξει το βάρος του στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και σε ζητήματα καθημερινότητας, η διαχείριση των οποίων αναμένεται να αποτελέσει και το «αντίβαρο» στην όποια φθορά θα υποστεί η κυβέρνηση από τις υποκλοπές.
Πυρκαγιές: Ορόσημο στην κυβερνητική ρητορική του επόμενου διαστήματος αναμένεται να αποτελέσουν και οι πυρκαγιές. Εως τώρα η διαχείρισή τους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και δεν έχουμε επανάληψη των περυσινών καταστροφών. Τούτο δεν ήρθε διά μαγείας, όπως λένε κυβερνητικές πηγές στην «Κ», αλλά λόγω της αλλαγής του μοντέλου στην Πολιτική Προστασία, κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αναδείξει. Το αποτέλεσμα άλλωστε στη διαχείριση των πυρκαγιών μπορεί να αποτελέσει case study και στο ζήτημα της ΕΥΠ, στη λογική «διορθώνουμε τα λάθη», που θα αποτελέσει βασικό κυβερνητικό αφήγημα το επόμενο διάστημα. Συνεπώς, όταν ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος και εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, η αντιμετώπιση των πυρκαγιών θα ενταχθεί στην κυβερνητική φαρέτρα.
Προϋπολογισμός: Τέλος, ορόσημο, όπως κάθε χρόνο, θεωρείται η κατάθεση του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου, στις αρχές Οκτωβρίου. Εκεί θα καταγραφούν επισήμως τα δημοσιονομικά περιθώρια και οι προοπτικές της επόμενης χρονιάς που θα είναι, εκτός απροόπτου, εκλογική. Τα όσα θα καταγραφούν, τα οποία, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, θα αποτυπώνουν την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα μπορούν να διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό αφήγημα για την κυβέρνηση στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, που εκτιμάται πως μπορεί να είναι το πιο ισχυρό όλων και να διαμορφώσει τα πολιτικά δεδομένα σε μεγάλο βαθμό.