ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καλούν άτομα με εκ γενετής ακουστική αναπηρία για επαναξιολόγηση

Σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα αξιολόγησης αναπηρίας - Όσα λέχθηκαν στην επιτροπή Εργασίας

ΚΥΠΕ

Σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζει το σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέας Καυκαλιάς, ύστερα από συνεδρία της Επιτροπής την Τρίτη.

Η Επιτροπή Εργασίας συζήτησε τις αδυναμίες, τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σε σχέση με τη λειτουργία του Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και της Λειτουργικότητας, έπειτα από εισήγηση των βουλευτών Αντρέα Καυκαλιά, Χρίστου Χριστόφια, Γιώργου Κουκουμά και Σωτήρη Ιωάννου.

Επίσης, η Επιτροπή συζήτησε τα πρωτόκολλα, που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της λειτουργίας του Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και της Λειτουργικότητας και η ανάγκη γνωστοποίησης των μη αναστρέψιμων ή μόνιμων αναπηριών, έπειτα από εισήγηση του βουλευτή Χρίστου Σενέκη.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι το σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις.

Ανέφερε ότι «είναι πραγματικά αδιανόητο εκ γενετής αναπηρία όπως είναι η ακουστική αναπηρία, να μην θεωρείται μόνιμη αναπηρία και να αξιολογείται ως μέτρια ή ήπια και μάλιστα τα άτομα με εκ γενετής ακουστική αναπηρία να καλούνται και για επαναξιολόγηση».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα» στην σύνθεση των ιατροσυμβουλίων και στις ειδικότητες των αξιολογητών, στον περιορισμένο αριθμό ιατρικών λειτουργών και στην απουσία πρόσβασης σε ιατρικούς ηλεκτρονικούς φακέλους.

Ανέφερε επίσης ότι παρουσιάζονται «και σοβαρές καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις» και πρόσθεσε πως είναι «πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει ένας κώδικας δεοντολογίας, έναν πρωτόκολλο, το οποίο να ισχύει και να εφαρμόζεται για όλα τα ιατροσυμβούλια είτε αυτά προβλέπονται μέσα από σχέδια του Υπουργικού Συμβουλίου είτε από τις νομοθεσίες».

«Ένας κώδικας, ο οποίος πρέπει να συμφωνηθεί με το αναπηρικό κίνημα και να είναι δεσμευτικός για όλα τα εμπλεκόμενα μέχρι», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης είπε ότι με αφορμή καταγγελίες που έγιναν στην Επιτροπή Εργασίας «για το γεγονός ότι σε διαδικασία επαναξιολόγησης υπήρξε υποβάθμιση της ακουστικής αναπηρίας, από σοβαρή αναπηρία, σε μέτρια αναπηρία, επαναφέρουμε την πρότασή μας για τη δημιουργία καταλόγου για τις μη αναστρέψιμες μιας παθήσεις τον οποίον η διάρκεια της αναπηρίας θα πρέπει να καθορίζεται επ’ αόριστον».

«Ο καταρτισμός και η δημοσίευση ενός τέτοιου καταλόγου στο πρότυπο άλλον ευρωπαϊκών χωρών θα συμβάλει στη δημιουργία ενός αντικειμενικού και διαφανούς τρόπου αξιολόγησης των ατόμων με αναπηρία, αποφεύγοντας την ψυχοφθόρα διαδικασία της επαναξιολόγησης», κατέληξε.

Η Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) Θέμις Ανθοπούλου είπε ότι παγκοσμίως, η σοβαρή ακουστική αναπηρία και ειδικότερα η εκ γενετής ακουστική αναπηρία δεν εξαλείφεται με τα βοηθήματα ακοής.

Αναφέροντας ότι σήμερα εκτεταμένα τέθηκε το θέμα των κοχλιακών εμφυτευμάτων, η κ. Ανθοπούλου είπε ότι «από τη στιγμή που αυτά λειτουργούν σε συγκεκριμένα πλαίσια, με συγκεκριμένους περιορισμούς και συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, καθότι φορτίζονται για πάρα πολλές ώρες ημερησίως, δεν μπορεί η λειτουργικότητα ενός ατόμου να μελετάται εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου».

Ανέφερε πως «το θέμα είναι πόσοι γιατροί, που γνωμοδοτούν για το τμήμα κοινωνικής ενσωμάτωσης αποφασίζουν ότι οι αναπηρίες αυτές καταρχάς δεν είναι μόνιμες και είναι αναστρέψιμες είτε μειώνεται, υποβαθμίζεται η σοβαρότητα της αναπηρίας σε μέτρια είτε σε ήπια».

Η κ. Ανθοπούλου χαιρέτισε «το γεγονός ότι το τμήμα κοινωνικής ενσωμάτωσης στο Υφυπουργείο Πρόνοιας αποδέχτηκε την πρόσκληση της ΚΥΣΟΑ σε διάλογο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην παρουσία και επιστημονικού προσωπικου, που θα φέρει η ίδια η ΚΥΣΟΑ και η Σχολή Κωφών για να συζητηθεί διεξοδικά αυτό το πολύ σοβαρό θέμα που άπτεται τις ενσωμάτωσης της ισότιμης και χωρίς διακρίσεις πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, δη των ατόμων με ακουστική αναπηρία, στην κοινωνία».

«Κρατική πρόνοια παρέχεται στα άτομα που διαβαθμίζονται με σοβαρή οποιαδήποτε αναπηρία είτε και μέτρια νοητική αναπηρία», ανέφερε και πρόσθεσε πως ένα άτομο το οποίο έχει διαβαθμιστεί με σοβαρή αναπηρία και στη συνέχεια τυγχάνει κρατικής πρόνοιας, στην περίπτωση που υποβαθμίζεται η αναπηρία του από σοβαρή σε μέτρια σημαίνει ότι πλέον δεν είναι δικαιούχος κρατικής πρόνοιας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση