ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ελληνοτουρκικά: Βήμα σημειωτόν με την Αγκυρα

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο τελευταίος γύρος επαφών για τα ΜΟΕ

Του Βασίλη Νέδου

Του Βασίλη Νέδου

Με σειρά από επαφές εντός του Μαΐου σε διάφορα επίπεδα θα συνεχιστούν οι ελληνοτουρκικές ανταλλαγές επισκέψεων, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια ουσιαστική εξέλιξη επί της ουσίας των ζητημάτων που υπάρχουν. Χθες έγινε στη Θεσσαλονίκη ο τελευταίος γύρος επαφών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) υπό τη διεύθυνση του πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου και του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεμέτ Κεμάλ Μποζάι, όπου συμφωνήθηκε να συνεχιστούν κάποιες συναντήσεις σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο, καθώς επίσης ανταλλαγές σε επίπεδο ανώτερων και κατώτερων αξιωματικών με διάφορες αφορμές.

Η επόμενη συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (Δημήτρης Χούπης και Μετίν Γκιουράκ) συμφωνήθηκε να γίνει στο περιθώριο της επόμενης σύναξης του ΝΑΤΟ (14-15 Μαΐου), ενώ θα συνεχιστούν οι ανταλλαγές επισκέψεων σε επίπεδο Στρατιών, Στόλου και Τακτικής Αεροπορίας σε Ελλάδα και Τουρκία, όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής. Ουσιαστικά συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν όλες οι αμοιβαία συμφωνημένες για το 2025 δραστηριότητες και έγινε και μια αρχική συζήτηση προγραμματισμού για το 2026. Πάντως, παρά τη χθεσινή συνάντηση, καταγράφηκε χθες στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο μια παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών από ζεύγος τουρκικών F-16, στο πλαίσιο άσκησης σε μια περιοχή στα ανοιχτά της Φοινίκης (ανατολικά του Καστελλορίζου), κάτι που είχε να συμβεί από τις 30 Ιανουαρίου.

Το επόμενο σημαντικό τετ α τετ αναμένεται να είναι αυτό των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Πιθανότερη είναι μια συνάντηση στις 14-15 Μαΐου, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια. Ενώ πιθανότητες υπάρχουν και για ένα σύντομο τετ α τετ στις 7-8 Μαΐου, όταν στη Βαρσοβία συναντώνται ατύπως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. (Gymnich) και σε αυτό το πλαίσιο συχνά προσκαλούνται και υπουργοί τρίτων χωρών.

Οι επαφές των δύο υπουργών Εξωτερικών είναι σημαντικές για μια σειρά από συζητήσεις, με κύρια εκείνη που αφορά και την επόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και, βεβαίως, τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) στην Αγκυρα. Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ (24-25 Ιουνίου στη Χάγη) είναι μια πιθανή ευκαιρία για ένα τετ α τετ ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ωστόσο μεταξύ των δύο πλευρών γίνονται συζητήσεις με σκοπό να έχει προηγηθεί το ΑΣΣ της Αγκυρας. Ολα αυτά εξελίσσονται, βεβαίως, ενώ η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τον σχεδιασμό της να ξεκινήσουν ξανά οι έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, παρά τα προφανή εμπόδια για την υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας.

Στην Κωνσταντινούπολη

Αύριο, πάντως, ο κ. Γεραπετρίτης θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, στην πρώτη, άτυπη, επίσκεψή του με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος θα συνοδεύεται από την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και θα έχει επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας στην Πόλη. Δεν αποκλείεται ο υπουργός να μεταβεί και στη Χάλκη. Αν και οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου ως ίδρυμα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι εξ ορισμού περιορισμένες μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και τουρκικού κράτους, η Αθήνα προφανώς υποστηρίζει τη σχετική προσπάθεια του κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση