ΔΗΚΤΗΣ
Νομισματικές αποφάσεις
Η ΕΚΤ αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να προχωρήσει σε ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων βάσης κατά 0,5%. Οι συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής που λαμβάνουν χώρα στην Φρανκφούρτη αποτελούνται από τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών μελών και τα εκτελεστικά μέλη του συμβουλίου. Σε αυτές τις συνεδριάσεις οι αποφάσεις λαμβάνονται στην βάση συγκεκριμένων στοιχειών όπως είναι (α) η πρόβλεψη για την μεσοπρόθεσμη τάση του πληθωρισμού, (β) τα στοιχεία για τις συνιστώσες του δομικού πληθωρισμού και (γ) οι δυναμικές που αναπτύσσει η οικονομική ανάπτυξη αλλά και ο πληθωρισμός ως αποτέλεσμα των προηγούμενων αποφάσεων. Από τις τρεις παραμέτρους η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στον δομικό πληθωρισμό που αφορά την μέτρηση του πληθωρισμού χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εξωτερικές πιέσεις όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Θεματικά stress-test
Οι κυβερνοεπιθέσεις βρίσκονται σε έξαρση ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι απειλές αφορούν όλους συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών που καλούνται να βελτιώσουν τα συστήματα ασφαλείας τους. Ιδιαίτερα προβλήματα έχουν εντοπιστεί σε περιπτώσεις που κάποιες λειτουργίες της πληροφορικής έχουν ανατεθεί μέσω σύμβασης σε τρίτους παρόχους. Η εποπτική αρχή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες σε αυτόν τον τομέα ετοιμάζει ασκήσεις ακραίων σεναρίων για να εξετάσει την ανθεκτικότητα της κυβερνοασφάλεια των τραπεζών. Τα αποτελέσματα των θεματικών αυτών ασκήσεων αναμένεται πως θα ανακοινωθούν στα μέσα του επόμενου χρόνου.
Υπήρξαν κερδισμένοι
Η ενεργειακή κρίση λόγω της αύξησης στις τιμές των ορυκτών καυσίμων που ταλαιπώρησε και συνεχίζει να ταλαιπωρεί χιλιάδες νοικοκυριά στην Ευρώπη δεν είναι για όλους μια κακή εξέλιξη. Ο ενεργειακός κολοσσός Shell που ανακοίνωσε πρόσφατα κέρδη-ρεκόρ στην ιστορία της, που μετρά 115 χρόνια, αντάμειψε στην εν λόγω περίοδο τον επικεφαλής της με το ποσό των σχεδόν 10 εκ. στερλινών, μια αύξηση 50% σε σχέση με το 2021. Στην υπό αναφορά χρονιά τα κέρδη της εταιρείας πλησίασαν τα 40 δισ. δολάρια. Οι αποκαλύψεις στους οικονομικούς λογαριασμούς έχουν προκαλέσει πολιτική συζήτηση στη Βρετανία με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απέτυχε να φορολογήσει τα υπερκέρδη της εταιρείας σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός και οι ελλείψεις προϊόντων στοιχειώνουν τους Βρετανούς πολίτες που διαβιούν στα χαμηλά και μεσαία οικονομικά στρώματα.
Ο κλοιός στενεύει
Η δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε για τα κρυπτονομίσματα το 2022 δεν φαίνεται να έχει ξεπεραστεί παρόλες τις εντυπωσιακές ανόδους στις πρώτες εβδομάδες του έτους. Η Silvergate, που μαζί με την Signature Bank αποτελούν τις δύο βασικές τράπεζες κρυπτονομισμάτων, αποφάσισε να θέσει τέρμα στις λειτουργίες της. Η ανακοίνωση της Τετάρτης οδήγησε την μετοχή της εταιρείας σε πτώση 36% το απόγευμα της ίδιας μέρας. Σύμφωνα με το πλάνο εκκαθάρισης όλοι οι καταθέτες θα αποζημιωθούν, ενώ η αγορά χάνει ουσιαστικά έναν πυλώνα δανεισμού κρυπτονομισμάτων. Η απόφαση μάλλον λήφθηκε λόγω του ότι ο εποπτικός κλοιός για τις εταιρείες που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα στενεύει ως αποτέλεσμα των εξελίξεων της προηγούμενης χρονιάς.
Εξυγίανση και κέρδη
Η πανδημία που οδήγησε σε ασφυξία και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας τον κλάδο των αερομεταφορών, υπήρξε παράλληλα μια καλή ευκαιρία για νοικοκύρεμα και εξυγίανση αφού ενώ στηρίχθηκαν από τα κράτη προχώρησαν σε περικοπές και πέτυχαν να είναι σήμερα ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Η άρση των περιορισμών εντός του 2022 οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης και των εισοδημάτων. Η απρόσμενη εξέλιξη βρήκε τους αερομεταφορείς σε μια πιο νοικοκυρεμένη κατάσταση από ότι πριν την πανδημία με αποτέλεσμα να σημειώσουν σημαντική κερδοφορία. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη η εικόνα είναι άκρως ενθαρρυντική, κάτι που όμως δεν συνέβη στην Ασία λόγω της συνέχισης των επιπτώσεων της πανδημίας και το 2022, κυρίως λόγω Κίνας.