ΔΗΚΤΗΣ
Ελπίδες για αποκλιμάκωση
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνεχίζει την ακάθεκτη ανοδική του πορεία με τον προκαταρκτικό δείκτη για τον μήνα Οκτώβριο να σκαρφαλώνει στο 10,7%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αυτή η τιμή ίσως να αποτελεί και την κορύφωση του φαινομένου προτού ξεκινήσει η σταδιακή αποκλιμάκωση. Ως εκ τούτου οι προσδοκίες για τη επόμενη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο από την ΕΚΤ περιορίζονται στο 0,5% από 0,75% τις δυο προηγούμενες φορές στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κατάσταση εισέρχεται σε πορεία αποκλιμάκωσης.
Τεχνολογικό «τσουνάμι»
Οι εταιρίες τεχνολογίας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα κάτω από μεγάλη πίεση. Πέραν της πτώσης της αξίας των μετοχών τους, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι οι μαζικές απολύσεις προσωπικού. Μετά την επεισοδιακή διαδικασία απολύσεων που ακολουθήσε η Twitter, συνεπεία της αλλαγής ιδιοκτησίας, σειρά παίρνει η Meta, μητρική εταιρείας των Facebook και Instagram. Η Meta προτίθεται να απολύσει το 13% του προσωπικού της παγκοσμίως που αντιστοιχεί στην απώλεια 11.000 θέσεων εργασίας. Αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη απόφαση απόλυσης προσωπικού στον κλάδο της τεχνολογίας αν και η μεγαλύτερη ποσοστιαία περικοπή αφορά στην Twitter που έκοψε 3.700 θέσεις εργασίας ή 50% του συνόλου. Οι ενέργειες αυτές προκαλούν ανησυχία σε σχέση με τις προοπτικές του κλάδου, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια πρωταγωνίστησε στην μεγάλη άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών.
Θεσμική παρέμβαση
Η αλλαγή ιδιοκτησίας της πλατφόρμας Twitter προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των εργαζομένων αλλά και των χρηστών της υπηρεσίες. Αν και οι πρακτικές του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ επικρίθηκαν έντονα και προβλημάτισαν για τη νέα εποχή που μπαίνει, το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την σκυτάλη φαίνεται να παίρνουν οι αρχές εκφράζοντας την πρόθεσή να εξετάσουν την εξαγορά. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ήθελε να εξετάσει τους επενδυτές που μαζί με τον ¨Έλον Μασκ έκαναν εφικτή την εξαγορά και κυρίως το κομμάτι που αφορά στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καθώς προκύπτουν θέματα ασφάλειας των δεδομένων όπως αφέθηκε να εννοηθεί.
Ενδιαφέρουσα σύνοδος
Η σύνοδος για την κλιματική αλλαγή, COP27, που έγινε στη Αίγυπτο παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο, δεν θα μπορούσε, σε αυτή την συγκυρία, να μην προσελκύσει το ενδιαφέρον των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εκπροσώπηση αυτών των εταιρειών κατέγραψε ρεκόρ και ανήλθε σε 600 άτομα σημειώνοντας άνοδο 25% από την προηγούμενη σύνοδο στην Γλασκόβη, COP26. Μια ανάλυση της προέλευσης αυτών των εταιρειών, καταδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε εταιρείες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ρωσία.
Ευκαιρία ή πρόβλημα;
Οι μεταναστευτικές ροές εκτός από πρόβλημα για τις χώρες υποδοχής μπορεί να μετατραπεί και σε ευκαιρία εφόσον επιχειρηθεί η ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Αυτή η προοπτική φαντάζει ελκυστική με δεδομένη την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε δουλειές που χρειάζονται λίγη ή καθόλου εξειδίκευση. Το ζήτημα ανέδειξε ο επικεφαλής της βρετανικής αλυσίδας μόδας ΝΕΧΤ, ο οποίος δήλωσε ότι η επιλογή του Brexit έχει προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα προσέλκυσης εργατικού δυναμικού στην αλυσίδα που διοικεί. Το πρόβλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις με πολλές θέσεις εργασίας να παραμένουν αδιάθετες, ενώ ουσιαστικά προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει και ο πρωτογενής τομέας.
Νέες αναταράξεις
Η αγορά των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται ενώπιον άλλης μια κρίσης. Το χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων FTX, που αντιμετώπισε το προηγούμενο διάστημα αδυναμία στο να ανταποκριθεί σε απαιτήσεις πελατών για ρευστοποιήσεις, είχε αποταθεί σε επενδυτές επιχειρηματικού κεφαλαίου για άντληση ρευστότητας χωρίς αποτέλεσμα. Προσωρινά, η κρίση φάνηκε να αποσοβείται μετά από πληροφορίες ότι επήλθε συμφωνία εξαγοράς από το χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Binance. Η ξαφνική ανακοίνωση της Binance ότι εντοπίστηκαν παρατυπίες που την αναγκάζουν να αποσυρθεί από την συμφωνία προκαλεί αναταραχή στην κατά τα άλλα εύθραυστη αγορά των κρυπτονομισμάτων.