ΔΗΚΤΗΣ
Διπλό κτύπημα
Τα νοικοκυριά δέχονται αυτή την περίοδο ένα διπλό πλήγμα στα εισοδήματά τους συνεπεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Την ίδια στιγμή η κρίση αγοραστικής δύναμης που βιώνουν επιβαρύνεται και από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην οικονομία η οποία θα επιδράσει αρνητικά στις προοπτικές αύξησης των μισθών. Ο πληθωρισμός συνεχίζει ακάθεκτος να επιβαρύνει το κόστος σίτισης και ενέργειας. Στην περίπτωση των δανείων, οι συνεχόμενες και επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων βάσης έχουν εκτοξεύσει το κόστος στέγασης σε όσους, και είναι οι πλείστοι, απόκτησαν τα προηγούμενα χρόνια την ιδιόκτητη κατοικία τους μέσω δανεισμού. Ο κίνδυνος αθέτησης είναι πλέον αυξημένος.
Χωρίς στήριξη
Οι επιχειρήσεις με την σειρά τους βρίσκονται ενώπιον αυξημένων τιμολογίων και χαμηλής ζήτησης που μεταφράζεται σε μειωμένες πωλήσεις. Την ίδια στιγμή η περιοριστική νομισματική πολιτική που ασκούν οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζουν τις εμπορικές τράπεζες να δυσκολεύουν την δυνατότητα των επιχειρήσεων να προσφύγουν σε βιώσιμο δανεισμό. Τέλος, οι κυβερνήσεις έχοντας να αντιμετωπίσουν με την σειρά τους αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και καθώς αναμένον μειωμένα έσοδα από φόρους λόγω επιβράδυνσης, αδυνατούν να παρέχουν στήριξη στον επιχειρηματικό κόσμο όπως έγινε στην περίπτωση της πανδημίας.
Γρήγορη προσαρμογή
Η άνοδος των επιτοκίων προφανώς και αποτελεί καλά νέα για τις τράπεζες αφού τους επιτρέπουν να αυξήσουν τα περιθώρια κερδοφορίας τους. Την ίδια ώρα όμως η προσδοκώμενη αξία του χαρτοφυλακίου δανείων που κατέχουν μειώνεται καθώς το οικονομικό περιβάλλον επιβαρύνει τις προοπτικές εξυπηρέτησης και αυξάνει την πιθανότητα να έχουμε εταιρικές χρεοκοπίες. Η γρήγορη προσαρμογή των πιστωτικών ιδρυμάτων στο νέο περιβάλλον αποτελεί κλειδί για την επιτυχημένη διαχείριση μιας ομολογουμένως δύσκολης συγκυρίας.
Τραπεζική ένωση
Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ποτέ καθιστώντας τις έτοιμες να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που έρχονται. Επιπλέον, η ενιαία εποπτεία έχει ισχυροποιηθεί έχοντας απεριόριστες δυνατότητες για παρεμβάσεις εκεί και όπου θα κριθεί απαραίτητο. Οι κίνδυνοι που παραμένουν για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σταχυολογούνται στην εφαρμογή της βασιλείας ΙΙΙ, στην πανευρωπαϊκή ασφάλιση των καταθέσεων και στην υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων όσον αφορά τις απαιτήσεις κεφαλαίων που προκύπτουν από επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα.
Και επίσημα ύφεση
Η αύξηση στις τιμές της ενέργειας στέλνουν την βρετανική οικονομία σε κατάσταση ύφεσης η οποία αναμένεται να επικρατήσει και για όλο το 2023. Οι προβλέψεις για φέτος είναι θετικές και κάνουν λόγο για αύξηση 4,2% στο ΑΕΠ λόγω των προηγούμενων πολύ καλών τριμήνων. Για το 2023 η πτώση στο ΑΕΠ εκτιμάται στο 1,4% ενώ σύμφωνα με τον αρμόδιο για την οικονομία υπουργό η κατάσταση θα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με σημαντικές αυξήσεις στις φορολογίες και περικοπές στις δαπάνες. Για το τελευταίο αναμένεται πως η διακοπή της επιχορήγησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Απρίλιο.
Επιφυλάξεις αγοραστών
Μέτριες έως πολύ μεγάλες πτώσεις προβλέπονται για την αγορά κατοικιών συνεπεία της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης που ωθεί αρκετούς αγοραστές να είναι επιφυλακτικοί. Η πτώση αν τελικά πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο των οικονομολόγων, αναμένεται πως θα επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη πιεσμένη οικονομική ανάπτυξη. Σε ένα τέτοιο σενάριο η αρνητική επίδραση εκτιμάται πως για κάθε οικονομία θα ανέλθει κατά μέσο όρο στο 0,5% του ΑΕΠ.
Επιθυμητά αποτελέσματα
Με στόχο την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού το αρμόδιο υπουργείο προχωρεί στην υλοποίηση του μέτρου για το καλάθι του νοικοκυριού σύμφωνα με τα πρότυπα της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία αν και ξεκινά με μεγάλη καθυστέρηση, γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια να προλάβει να εφαρμοστεί πριν την χριστουγεννιάτικη αγορά η οποία ουσιαστικά ξεκινά σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα. Ευχή όλων όπως η εφαρμογή φέρει επιθυμητά αποτελέσματα.