Kathimerini.gr
Έρευνα, βασισμένη σε δεδομένα που συνέλεξαν επιστήμονες σε διάστημα 25 ετών καταγράφοντας τις συνήθειες μετακίνησης προς τις εργασίες τους χιλιάδων πολιτών, διαπίστωσε ότι όσοι αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Η ποδηλασία, το περπάτημα, ακόμη και η χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, με τους συντάκτες της μελέτης να ενώνουν τις φωνές τους σε όσους ενθαρρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους μετακίνησης προς τη δουλειά, όπως το ποδήλατο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Την έρευνα πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιμπίριαλ του Λονδίνου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, που βασίστηκε σε στοιχεία απογραφών πληθυσμού μεταξύ 1991 και 2016 για 300.000 Βρετανούς πολίτες. Η ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτει ότι όσοι χρησιμοποιούν ποδήλατο για να μεταβούν στην εργασία τους έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους οδηγούν, αλλά και 24% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι ποδηλάτες είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με καρκίνο και 16% μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια.
Το περπάτημα μέχρι τον χώρο εργασίας συνδέεται με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου της τάξεως του 7%, ενώ όσοι χρησιμοποιούν το τρένο έχουν 10% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, καθώς και 20% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και 12% μικρότερη πιθανότητα διάγνωσης με καρκίνο.
Τα δεδομένα της έρευνας επιβεβαιώνουν όσα συστήνουν ειδικοί για τα οφέλη της ποδηλασίας και του βαδίσματος. Ερευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης το 2017 μελέτησε τις συνήθειες μετακίνησης προς την εργασία 263.000 Βρετανών σε διάστημα πέντε ετών. Οσοι χρησιμοποιούσαν ποδήλατο είχαν λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, ενώ μελέτη του 2015 από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία έδειξε ότι η ποδηλασία προς τη δουλειά αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά τουλάχιστον έξι μήνες. Παρότι τα οφέλη της δραστήριας ζωής έχουν καταγραφεί επανειλημμένως σε παλαιότερες μελέτες, οι επιστήμονες του Ιμπίριαλ προειδοποιούν ότι η έρευνά τους δεν λαμβάνει υπόψη τις διαιτητικές, «καπνιστικές» και άλλες συνήθειες των συμμετεχόντων και δεν μπορεί έτσι να αποτελέσει απόδειξη των θετικών συνεπειών της ποδηλασίας για την ανθρώπινη υγεία.