Kathimerini.com.cy
Υπέροχη σούπα με ψάρι και γαρίδες, που μυρίζει θάλασσα. Να θυμάστε όταν ψηθεί η σούπα να βγάλετε από μέσα τα φύλλα δάφνης και γαρίδα για να την καθαρίσετε πριν μπλεντάρετε. Το φιλέτο ψαριού που χρησιμοποιώ είναι συνήθως το παγκάσιους γιατί είναι οικονομικό, αλλά όποιο ψάρι και να βάλετε είναι μια χαρά. Γενικά η σούπα αυτή είναι ένα οικονομικό πιάτο, παρόλο που περιέχει γαρίδες (αφού θέλει μόνο μία!). Αν δεν έχετε χύτρα, η διαδικασία ψησίματος αυξάνεται από 10 λεπτά σε 30, απλώς για να ψηθούν καλά οι πατάτες.
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 10΄
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
ΥΛΙΚΑ
Για 4 μερίδες
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
2 κλωναράκια σέλερι
150 ml λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
1,2 λίτρα νερό
200 γρ. ψάρι φιλέτο, κομμένο σε κομμάτια
1 μεγάλη γαρίδα με το κέλυφός της
360 γρ. πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
1 κουταλιά ντοματοπελτές
1 κουταλάκι θυμάρι
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι ζωμός λαχανικών σε σκόνη
1 κουταλάκι ξύσμα φλούδας λεμονιού
1 κουταλάκι κύμινο
Αλάτι-πιπέρι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Στη χύτρα ταχύτητας ή σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε. Τηγανίζουμε το κρεμμύδι τα καρότα και το σέλερι. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη δάφνη, το νερό, το ψάρι, την γαρίδα, την πατάτα, τον ντοματοπελτέ, το θυμάρι, τη ζάχαρη, τον ζωμό, το ξύσμα λεμονιού, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι.
2. Σφραγίζουμε τη χύτρα και βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Όταν εμφανιστεί ο πράσινος δακτύλιος και η χύτρα μαγειρεύει σε πίεση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Αν ψήνουμε σε κατσαρόλα, αφήνουμε τη σούπα να κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 30 λεπτά.
3. Όταν περάσει ο χρόνος μαγειρέματος, αφαιρούμε την πίεση από τη χύτρα ακολουθώντας τις οδηγίες. Αφαιρούμε τη γαρίδα από τη χύτρα ή την κατσαρόλα, την καθαρίζουμε, πετάμε το κέλυφος και ρίχνουμε πίσω την ψίχα της γαρίδας. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης.
4. Περνάμε τη σούπα σε δόσεις από το μπλέντερ για να γίνει βελουτέ. Ζεσταίνουμε και σερβίρουμε πολύ ζεστή με τον μαϊντανό.