ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επανεξετάζοντας την επίδραση της COVID-19 στα παιδιά

Εχουμε πλέον αδιάσειστα στοιχεία ότι κάποια παιδιά μπορεί να νοσήσουν βαριά

Kathimerini.gr

Αυξάνονται διαρκώς οι γνώσεις μας σχετικά με την επίδραση του νέου κορωνοϊού στα παιδιά. Εξακολουθεί, φυσικά, να ισχύει ότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που νοσούν από COVID-19 εμφανίζει μόνο ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, έχουμε πλέον αδιάσειστα στοιχεία ότι κάποια παιδιά μπορεί να νοσήσουν βαριά. Την ίδια στιγμή το Ινστιτούτο Βιολογικής Ερευνας του Ισραήλ (IIBR) ολοκλήρωσε μια πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα, εντοπίζοντας ένα αντίσωμα που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της χώρας. «Είμαι περήφανος για το προσωπικό του Ινστιτούτου, το οποίο έχει κάνει μια σημαντική ανακάλυψη», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ναφταλί Μπενέτ τη Δευτέρα, έπειτα από επίσκεψή του στο εργαστήριο που έχει την έδρα του στο Ness Ziona.

Ο δρ Ανταμ Ράτνερ, επικεφαλής παιδίατρος λοιμωξιολόγος της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του παιδιατρικού νοσοκομείου Χάνσενφελντ, επισημαίνει ότι «το αξίωμα πως τα παιδιά δεν προσβάλλονται από COVID-19 ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα, είναι μία υπεραπλούστευση της πραγματικότητας. Σίγουρα, τα κρούσματα στις μικρές ηλικίες είναι λίγα και ακόμα λιγότεροι οι θάνατοι, αλλά είχαμε και κάποια παιδιά που αρρώστησαν βαριά». Συνήθως, τα παιδιά αυτά είχαν υποκείμενα νοσήματα, όπως καρκίνο, διαβήτη ή παχυσαρκία ή ήδη χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη των λειτουργιών τους, όπως παιδιά με τραχειοστομία.

Ο δρ Ράτνερ επισημαίνει ότι από την εμπειρία του, τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν πολύ ήπια συμπτώματα, αλλά κάποια καταλήγουν στη ΜΕΘ και στον αναπνευστήρα. Σκληρότερα φαίνεται να πλήττονται τα πολύ μωρά, ενώ ήπια συμπτώματα κυριαρχούν στην προσχολική και σχολική ηλικία. Αυξημένο κίνδυνο, όπως είναι αναμενόμενο, αντιμετωπίζουν παιδιά με ανοσοανεπάρκειες ή όσα υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία. Ωστόσο, ο δρ Ράτνερ τονίζει ότι «είδαμε παιδιά απολύτως υγιή, χωρίς κανένα πρόβλημα, να πρέπει να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ». Ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες προκαλεί το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο που συνδέεται με τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό και εμφανίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Ακόμα, όμως, και παρά την εμφάνιση του φλεγμονώδους συνδρόμου, η θνησιμότητα από COVID-19 στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλή, συγκριτικά με τους ενήλικες.

Σε μία άλλη εξέλιξη επιστήμονες των πανεπιστημίων Τρίνιτι του Δουβλίνου και του Λίβερπουλ διαπίστωσαν ότι η χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει την COVID-19. Αναλύοντας στοιχεία 20ετίας από όλη την Ευρώπη για τη βιταμίνη D και συγκρίνοντάς τα με τις στατιστικές της COVID-19 διαπίστωσαν ότι περισσότερα κρούσματα και θάνατοι καταγράφηκαν σε πληθυσμούς με ανεπάρκεια βιταμίνης D, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Αντιθέτως, στις βόρειες χώρες παρά την έλλειψη του ηλιακού φωτός, αλλά με τη βοήθεια συμπληρωμάτων και εμπλουτισμού των τροφίμων σε βιταμίνες, καταγράφονται υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στους πληθυσμούς και καταγράφηκαν λιγότερα κρούσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X