ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ε.Ε. - Οι κυρώσεις για Τουρκία παραμένουν στο τραπέζι

Προειδοποίηση από Γερμανία και Μπορέλ μετά την αποχώρηση από τη Σύμβαση Κων/πολης

Kathimerini.gr

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει στο τραπέζι, προειδοποίησε σήμερα Δευτέρα η Γερμανία καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, αφότου η Άγκυρα αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν για τις τεταμένες σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, με το βλέμμα στραμμένο στην επικαιροποίηση της συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό.

«Υπάρχει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, (αλλά) η αποφάσεις για το HDP και για την απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης σίγουρα αποτελούν αρνητικά σημάδια», ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, μετά από συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο.

«Θα παραμείνουν, συνεπώς, στο τραπέζι οι κυρώσεις που προετοιμάσαμε, και διατηρούμε το δικαίωμα να τις επιβάλουμε στην Τουρκία, σε περίπτωση που παρεκκλίνει από την εποικοδομητική πορεία που ακολούθησε τελευταία σχετικά με ορισμένα ζητήματα εντός της Ε.Ε.», πρόσθεσε ο Μάας.

Προειδοποίηση προς την Άγκυρα απηύθυνε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

«Πρόκειται για οπισθοδρόμηση στον Μεσαίωνα, δεν είναι αυτός ο τρόπος να ανοικοδομήσουμε μια ομαλή σχέση με τηνΤουρκία», τόνισε από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει λόγος περί «ξεπαγώματος» των σχεδίων για κυρώσεις κατά της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Σύνοδο.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα έκανε την Ε.Ε. να μετακινηθεί από τη μετριοπαθή της προσέγγιση, ανώτατος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι αυτό θα ήταν: «Κάτι που θα έφτανε πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο, ή μια δραματική αλλαγή στην προσέγγιση του Βερολίνου».

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας σχετικά με το φιλοκουρδικό κόμμα HPD και η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Οι δύο αυτές παράμετροι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από το συμβούλιο», δήλωσε, αναφερόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στο τέλος της εβδομάδας.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «η διαδικασία της αποκλιμάκωσης είναι εύθραυστη», υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να έχουμε θετική ατζέντα, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι εάν χρειαστεί» προσέθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά έκρινε ώς θετική και ισορροπημένη την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Κομισιόν για την Τουρκία, καθώς – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – περιλαμβάνει πολλά ικανοποιητικά στοιχεία, αν και υπάρχουν και ορισμένες ελλείψεις.

Παράλληλα, τον «ασκό του Αιόλου» έχει ανοίξει για την τουρκική οικονομία η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «καρατομήσει» τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, παρεμβαίνοντας για πολλοστή φορά στη νομισματική πολιτική της χώρας.

Η εκροή ξένων κεφαλαίων έχει ήδη προσλάβει μορφή «αιμορραγίας», καθώς νόμισμα, μετοχές και ομόλογα καταγράφουν εκρηκτικές απώλειες, δείγμα της κλιμακούμενης διεθνούς ανησυχίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση