ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπνική άπνοια: «Οξυγόνο» για τους ασθενείς από ένα χάπι για την επιληψία

Το πείραμα σε 300 ασθενείς είχε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα

Ενα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της επιληψίας, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας. Ο λόγος για την σουλθειάμη.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι ένα κοινό πρόβλημα αναπνοής που επηρεάζει περίπου έναν στους 20 ανθρώπους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας στην Αγγλία. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από υπνική άπνοια συχνά ροχαλίζουν δυνατά, η αναπνοή τους αρχίζει και σταματά κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να ξυπνήσουν αρκετές φορές. Αυτό έχει ως συνέπεια να αισθάνονται κόπωση, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο για σοβαρότερα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτης τύπου 2.

Διεθνής έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας στη Βιέννη της Αυστρίας, έδειξε ότι ένα φάρμακο για την επιληψία δείχνει να σχετίζεται με σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της υπνικής άπνοιας και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτική επιλογή για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μηχανικά αναπνευστικά βοηθήματα, όπως μηχανήματα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (Cpap).

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιαν Χέντνερ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska και του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, «η τυπική θεραπεία για την αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι να κοιμάται κανείς με ένα μηχάνημα που διοχετεύει αέρα μέσω μιας μάσκας προσώπου για να κρατά ανοιχτούς τους αεραγωγούς. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να χρησιμοποιούν αυτά τα μηχανήματα για μακρό χρονικό διάστημα. Υπάρχει ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικές θεραπείες».

Οι ερευνητές προχώρησαν σε κλινική δοκιμή σε σχεδόν 300 ασθενείς με υπνική άπνοια στο Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Επρόκειτο για ασθενείς που δεν χρησιμοποιούσαν μηχανές Cpap. Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και τους χορηγήθηκε, ανά περίπτωση, σουλθειάμη σε τρία διαφορετικά επίπεδα περιεκτικότητας ή εικονικό φάρμακο (placebo).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την αναπνοή των ασθενών, τα επίπεδα οξυγόνου, τον καρδιακό ρυθμό, τις κινήσεις των ματιών, καθώς και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και των μυών ενώ κοιμόντουσαν στις πρώτες ημέρες της αγωγής, ύστερα από τέσσερις εβδομάδες και ύστερα από 12 εβδομάδες.

Διαπιστώθηκε ότι ύστερα από 12 εβδομάδες, όσοι έπαιρναν σουλθειάμη είχαν έως και 50% λιγότερα «επεισόδια» υπνικής άπνοιας και υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα στις υψηλότερες δόσεις του φαρμάκου.

Ο καθηγητής Χέντνερ εκτιμά ότι η σουλθειάμη θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την υπνική άπνοια, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη μελέτη για να επιβεβαιωθούν τα ευεργετικά αποτελέσματα του φαρμάκου στο αναπνευστικό σε μια μεγαλύτερη ομάδα ασθενών.

Σύμφωνα με την Ερικα Ράντφορντ, επικεφαλής συμβουλών υγείας στον οργανισμό Asthma + Lung UK, τα ευρήματα ήταν ένα πρώτο βήμα στον δρόμο για να απαλλαγούν οι ασθενείς από τον αναπνευστικό εξοπλισμό που φοριέται τη νύχτα και να γίνει αντικατάσταση με φάρμακα.

Πηγή: The Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X