Πολλά είναι τα αναπάντητα επιστημονικά ερωτήματα που κρατούν ξύπνιους τη νύχτα ειδικούς και όχι μόνο. Ένα από αυτά είναι… αν κοιμούνται οι αράχνες.
Προσπαθώντας να βρουν την απάντηση, η Ντανιέλα Ρόσλερ και η ομάδα της έβαλαν κάμερες να παρακολουθούν μωρά αραχνάκια το βράδυ.
Όπως αποδείχτηκε, η συμπεριφορά τους δείχνει σημάδια που θυμίζουν τους κύκλους του ύπνου: τα πόδια τους τινάσσονταν και μέρη των ματιών τους ανοιγόκλειναν.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα παραπάνω θυμίζουν την κατάσταση του REM ύπνου. Στους ανθρώπους, η φάση REM (Rapid Eye Movement) του ύπνου είναι εκείνη κατά την οποία μέρη του εγκεφάλου δραστηριοποιούνται και είναι στενά συνδεδεμένη με τα όνειρα.
Άλλα ζώα, όπως κάποια πουλιά και θηλαστικά, φαίνεται ότι βιώνουν REM ύπνο. Όμως, δεν έχουν μελετηθεί τόσο πλάσματα όπως οι αράχνες για να φανεί αν κοιμούνται με παρόμοιο τρόπο, σύμφωνα με την Ρόσλερ, εξελικτική βιολόγο από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας στη Γερμανία.
Η Ρόσλερ και οι συνάδελφοί της μελέτησαν αράχνες που πηδούν, ένα αρκετά κοινό είδος με τριχωτό, καφέ σώμα και τέσσερα ζευγάρια μάτια. Παρατήρησαν ότι το βράδυ κρέμονταν από νήματα ιστού.
«Ήταν το πιο παράξενο πράγμα που έχω δει», αναφέρει η επιστήμονας.
Όπως λέει, η έρευνα έδειξε ότι οι κινήσεις των αραχνών το βράδυ θυμίζουν τον ύπνο REM σε άλλα είδη – όπως όταν οι σκύλοι ή οι γάτες τινάζονται στον ύπνο τους. Και μάλιστα, οι κινήσεις αυτές συμβαίνουν ανά τακτούς κύκλους, όπως ακριβώς οι κύκλοι του ύπνου στους ανθρώπους.
Βέβαια, πολλά είδη αραχνών δεν έχουν μάτια που κουνιούνται, οπότε είναι δύσκολο να συγκριθεί ο τρόπος που κοιμούνται.
Όμως, οι αράχνες που πηδούν είναι θηρευτές που κινούν τον αμφιβληστροειδή τους ενώ κυνηγούν. Επιπλέον, οι νεαρές αράχνες έχουν ένα διαφανές εξωτερικό στρώμα και έτσι φαίνεται ξεκάθαρα το σώμα τους.
Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει αν οι αράχνες πράγματι κοιμούνται όταν βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση ανάπαυσης. Θα χρειαστεί να γίνουν και άλλες δοκιμές, πχ. να δουν οι ερευνητές αν οι αράχνες κινούνται αργά – ή και καθόλου – σε εξωτερικούς παράγοντες.
Από την άλλη, πλάσματα όπως οι αράχνες απέχουν παρασάγγας από τους ανθρώπους στον τρόπο που εξελίσσονται. Ένας άλλος ερευνητής ύπνου, ο Τζέρι Σίγκελ, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν οι αράχνες πράγματι κοιμούνται.
«Υπάρχουν πολλά ζώα που έχουν κάποια δραστηριότητα όταν βρίσκονται σε κατάσταση ανάπαυσης. Πρόκειται όμως για REM ύπνο; Είναι δύσκολο να φανταστώ ότι πρόκειται για το ίδιο πράγμα», αναφέρει ο ερευνητής του Κέντρου για την Έρευνα του Ύπνου του UCLA.
Από την άλλη, ο Μπάρετ Κλάιν, ένας εντομολόγος από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν – Λα Κρος, είπε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ ενδιαφέροντας. Όπως αναφέρει, υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το πόσο διαδεδομένος είναι ο REM ύπνος και ποια είναι η χρησιμότητά του.
«Ο REM ύπνος είναι πραγματικά ένα λευκό χαρτί», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από Associated Press