ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΟΥ: Στην Ευρώπη καταγράφονται ετησίως 176 χιλ. θάνατοι λόγω ζέστης μεταξύ 2000-2019

ΚΥΠΕ

Η Ευρώπη σημείωσε κατά μέσο όρο 176.040 θανάτους ετησίως μεταξύ 2000 και 2019 λόγων των αυξανόμενων θερμοκρασιών, αναφέρεται σε δήλωσή του ο Περιφερειακός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, Δρ Χανς Χενρί Π. Κλούγκε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Ευρωπαϊκή Περιοχή είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη από τις έξι περιοχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου οι θερμοκρασίες αυξάνονται με περίπου διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Σε ολόκληρη την Περιοχή, στα 53 Κράτη Μέλη της, οι άνθρωποι πληρώνουν το υπέρτατο τίμημα. Τα τρία θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί για την Ευρωπαϊκή Περιοχή του ΠΟΥ έχουν όλα συμβεί από το 2020 και τα 10 θερμότερα χρόνια έχουν καταγραφεί από το 2007, προστίθεται.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε ο κ. Κλούγκε, προέβη σε έκκληση σχετικά με την ακραία ζέστη ως απάντηση στις θανάσιμες επιπτώσεις της αύξησης των θερμοκρασιών σε όλο τον κόσμο. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η κλιματική κρίση ήδη οδηγεί τις θερμοκρασίες σε ανυπόφορα επίπεδα και εκτιμήσεις δείχνουν ότι παγκοσμίως, περίπου 489.000 θάνατοι ετησίως συνδέονται με τη ζέστη μεταξύ 2000 και 2019, με την Ευρωπαϊκή Περιοχή να αντιπροσωπεύει το 36%, δηλαδή κατά μέσο όρο 176.040 θανάτους ετησίως μεταξύ 2000 και 2019.

Το κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα προσδιορίζει τέσσερις κρίσιμους τομείς δράσης για τη φροντίδα των ευάλωτων, την προστασία των εργαζομένων, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών και των κοινωνιών και τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5°C. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Περιοχή, όπου τα τελευταία 20 χρόνια, υπήρξε αύξηση κατά 30% στη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη, με τους θανάτους από τη ζέστη να αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Περιοχής όπου οι θερμοκρασίες είναι υπό παρακολούθηση.

Το θερμικό στρες είναι η κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με το κλίμα στην Περιοχή. Τα ακραία θερμοκρασιακά φαινόμενα επιδεινώνουν τις χρόνιες παθήσεις, όπως τις καρδιαγγειακές, αναπνευστικές και εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες, τις ψυχικές ασθένειες και τις παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη. Η ακραία ζέστη αποτελεί πρόβλημα ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, ειδικά αυτούς που ζουν μόνοι. Μπορεί επίσης να επιβαρύνει επιπλέον τις έγκυες γυναίκες.

Τα σχέδια δράσης για την υγεία σε συνθήκες ζέστης είναι μια κρίσιμη διαδικασία προσαρμογής, καθιστώντας τις κοινότητες πιο ανθεκτικές στους καύσωνες. Περισσότερες από 20 χώρες στην Ευρωπαϊκή Περιοχή έχουν τέτοια σχέδια σε εφαρμογή. Αν και αυτό είναι ενθαρρυντικό, δεν είναι αρκετό για να προστατεύσει όλες τις κοινότητες, αναφέρεται.

Μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβάλλοντος και Υγείας στη Βόννη της Γερμανίας, ο ΠΟΥ ετοιμάζει μια ενημερωμένη, δεύτερη έκδοση του οδηγού σχεδίου δράσης για την υγεία σε περιοχές όπου επικρατούν καύσωνες. Αυτός ο οδηγός θα παρέχει μια, βασισμένη σε αποδείξεις αναφορά για τις εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν τα δικά τους σχέδια ή να ενημερώσουν τα υπάρχοντα. Η διαδικασία ανάπτυξης αυτών των σχεδίων φέρνει μαζί φορείς από πολλούς τομείς με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης των κινδύνων από τη ζέστη.

Ο κ. Κλούγκε είπε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποτραπούν χρησιμοποιώντας καλές πρακτικές δημόσιας υγείας, οπότε «αν είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μια θερμότερη περιοχή, θα σώσουμε πολλές ζωές, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον».

Για το φετινό καλοκαίρι όπως και για τα προηγούμενα καλοκαίρια, ο κ. Κλούγκε υπενθύμισε την ετήσια εκστρατεία του ΠΟΥ/Ευρώπη #KeepCool για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της ακραίας ζέστης και τις απλές οδηγίες που μπορούν να κρατήσουν όλους ασφαλείς.

Καλεί το κοινό να μένει εκτός της ζέστης, να αποφεύγουν να βγαίνουν και να κάνουν έντονες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής ώρας της ημέρας. Να μένουν στη σκιά και μην αφήνουν παιδιά ή ζώα σε σταθμευμένα οχήματα. Αν είναι απαραίτητο και δυνατό, καλούν το κοινό να περνούν 2-3 ώρες της ημέρας σε ένα δροσερό μέρος, όπως ένα σούπερ μάρκετ ή κινηματογράφο.

Προτείνει επίσης το σπίτι να διατηρείται δροσερό με την χρήση νυχτερινού αέρα και τη μείωση του θερμικού φορτίου μέσα στο σπίτι ή στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας περσίδες ή παντζούρια.

Καλείται επίσης το κοινό να κρατήσει το σώμα του δροσερό και ενυδατωμένο με ελαφριά και άνετα ρούχα και ελαφρύ κλινοσκέπασμα, δροσερά ντους ή μπάνια, και πίνοντας νερό τακτικά αποφεύγοντας τα ζαχαρούχα, αλκοολούχα ή καφεϊνούχα ποτά λόγω της αφυδατικής τους επίδρασης στο σώμα.

Επίσης καλείται να ελέγξουν την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονες, ειδικά τους ηλικιωμένους, που περνούν πολύ χρόνο μόνοι τους.

Όπως είπε ο κ. Κλούγκε, «πρέπει να ενισχύσουμε τη συντονισμένη δράση για την προστασία της υγείας μας από αυτήν την πιο άμεση και θανάσιμη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής. Υποστηρίζω πλήρως το Κάλεσμα για δράση του Γενικού Γραμματέα, το οποίο είναι τόσο επείγον όσο και έγκαιρο για να τραβήξει την παγκόσμια προσοχή στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας απειλής για τη δημόσια υγεία».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση