ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάθε τρία δευτερόλεπτα νοσεί κάποιος στον κόσμο με άνοια

Τι αναφέρουν μελέτες

ΚΥΠΕ

Κάθε τρία δευτερόλεπτα κάποιος άνθρωπος στον κόσμο εμφανίζει άνοια/Alzheimer, αναφέρουν επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν πως το ποσοστό νόσησης από άνοια τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί δραματικά.

Μάλιστα όπως αναφέρθηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνεται ο αριθμός των άτομων νεαρής ηλικίας που νοσεί, ενώ εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Αλτσχαϊμερ και συναφών ανοιών «Μη-Με-Λησμόνει» της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας, ο Πρόεδρος Κώστας Καπιτανής, ανέφερε πως στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στην επαρχία Λάρνακας εξυπηρετούνται και άτομα κάτω των 50 ετών.

Σε χαιρετισμό του στη δημοσιογραφική διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άνοιας/Alzheimer και με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, για θέματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ασθένεια, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, ανέφερε ότι σήμερα 47 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως, ενώ τόνισε πως μέχρι το 2050 αναμένεται να φτάσουν τα 131 εκατομμύρια.

«Η νόσος του Alzheimer, μια μη αναστρέψιμη νευροεκφυλιστική διαταραχή, επηρεάζει σοβαρά όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και τους αγαπημένους τους", είπε και σημείωσε πως «η νόσος δεν κάνει διακρίσεις, επηρεάζοντας άτομα κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης».

Όπως πρόσθεσε, «οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η άνοια, αποτελούν κοινωνική πρόκληση που απαιτεί ενσυναίσθηση και συντονισμένες προσπάθειες για ουσιαστική υποστήριξη των ατόμων και των οικογενειών τους», διαμηνύοντας πως «κανείς δεν πρέπει να βιώνει αυτήν τη διαδρομή μόνος».

Ανέφερε, επίσης, πως «η ολιστική αντιμετώπιση του Alzheimer απαιτεί καλά συντονισμένες συνεργασίες μεταξύ της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ασθενείς και οι φροντιστές τους απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή καθημερινότητα», συμπληρώνοντας πως «μόνο μέσω συλλογικής προσπάθειας και ανταλλαγής γνώσεων μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο στην πρόληψη του Alzheimer, να αναπτύξουμε καινοτόμες θεραπείες και να βελτιώσουμε τη νοητική υγεία του πληθυσμού».

«Η νόσος του Alzheimer πρέπει όχι μόνο να αντιμετωπίζεται, αλλά και να προλαμβάνεται. Τα άτομα που διαγιγνώσκονται πρέπει να συνεχίζουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια, και το βάρος της νόσου να ελαφρύνεται για τις οικογένειες και τις κοινωνίες. Πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την ευαισθητοποίηση του κοινού, την πρόληψη και την πρώιμη αντιμετώπιση της νόσου, και την ένταξη των ασθενών στην καθημερινή ζωή», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, είπε πως «πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένο, με επαρκείς υποδομές και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό», για να σημειώσει πως «πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης, καταπολεμώντας τις παρανοήσεις και προάγοντας μια πιο ενημερωμένη στάση απέναντι στους ασθενείς και τους φροντιστές τους».

Ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια θα τριπλασιαστεί στην Ευρώπη ως το 2050

Εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Αλτσχαϊμερ και συναφών ανοιών «Μη-Με-Λησμόνει» της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας, μίλησε ο Πρόεδρος Κώστας Καπιτανής, ο οποίος ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνα του Παγκύπριου Οργανισμού Υγείας και της διεθνούς οργάνωσης Alzheimer Disease International, προβλέπεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια θα τριπλασιαστεί στην Ευρώπη, ως το 2050.

Ο κ. Καπιτανής είπε πως «τα κράτη μέλη της ΕΕ με παρότρυνση από την Alzheimer Europe έχουν δεσμευτεί σε σχέση με την αντιμετώπιση της άνοιας σε εθνικό επίπεδο», σημειώνοντας ότι «αυτό πρέπει να μας ανησυχήσει και να μας προβληματίσει, ούτως ώστε να λάβουμε από τώρα τα απαραίτητα μέτρα και να πράξουμε, όσο είναι νωρίς». 

Είπε πως «ο κάθε πάσχοντας δεν πρέπει να είναι στιγματισμένος, αλλά ενεργός πολίτης, ο οποίος και επιβάλλεται να τυγχάνει θερμής υποδοχής και υποστήριξης από την  πολιτεία», συμπληρώνοντας πως «τα άτομα αυτά χρειάζονται πρωτίστως αγάπη και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, κανείς και καμία δεν πρέπει να βιώνει μοναξιά ή απομόνωση».

«Από εμπειρίες που βιώνουμε», συνέχισε, «έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνεται ο αριθμός των άτομων νεαρής ηλικίας που νοσεί. Ως Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας, με λύπη σας ανακοινώνω, ότι στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στην επαρχία μου εξυπηρετούμε και άτομα κάτω των 50 ετών. Και είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που η κοινωνία μας επιβάλλεται να ευαισθητοποιήσει για την άνοια ενώ παράλληλα, οφείλει να υποστηρίξει τον γείτονα, τον φίλο, τον συγγενή που υποφέρει με άνοια όσο και την οικογένεια του», επεσήμανε.

Τόνισε πως «είναι καθήκον της κοινωνίας και του κράτους να στηρίξει τις προσπάθειές που καταβάλλουν καθημερινά οι εθελοντές, οι επαγγελματίες του Συνδέσμου και το Διοικητικό Συμβούλιο», ενώ υπογράμμισε πως «η ανέγερση του πρώτου εξειδικευμένου κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας, το οποίο θα στεγάζει τους πάσχοντες στην Επαρχία Λάρνακας επιβάλλεται».

Κάλεσε το Υπουργείο Υγείας να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες υγείας γύρω από την άνοια, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουν με περισσότερη ευαισθησία και καταλληλότερο χειρισμό τα άτομα με άνοια, ενώ κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλει ο Σύνδεσμος, για να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, μια αξιοπρεπή διαβίωση αλλά κυρίως, ένα καλύτερο αύριο για τα άτομα που νοσούν και θα νοσήσουν τα επόμενα χρόνια.

Ώρα να δράσουμε – Ώρα να δράσουμε για το Αλτσχάιμερ

Ο Παγκόσμιος  Οργανισμού Υγείας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Άνοιας/Alzheimer, διαμηνύει πως είναι «ώρα να δράσουμε για το Αλτσχάιμερ».

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη ομώνυμη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση