Kathimerini.gr
Ανεπαρκής ενδέχεται να είναι η προστασία που παρέχει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο είναι κατά 66% μικρότερη από αυτή έναντι των συμβατικών στελεχών. Οι Αμερικανοί επιστήμονες τροποποίησαν στέλεχος του κορωνοϊού ώστε να περιλαμβάνει τη μετάλλαξη Β1351 στην πρωτεϊνική του ακίδα. Οταν έλεγξαν την αντίδραση του αίματος εμβολιασθέντων στο τροποποιημένο στέλεχος, διαπιστώσαν ότι παρήχθησαν κατά τα δύο τρίτα λιγότερα εξουδετερωτικά αντισώματα.
Επί του παρόντος δεν έχει καθοριστεί ποιο επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων απαιτείται για τη θωράκιση της υγείας μας έναντι του κορωνοϊού. Ετσι, παραμένει άγνωστο αν η μεγάλη μείωση των αντισωμάτων αχρηστεύει το εμβόλιο έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Ο δρ Πέι Γιονγκ Σι, που συνυπογράφει τη μελέτη, τονίζει ότι ακόμη και αν το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι του συγκεκριμένου στελέχους, είναι βέβαιο ότι προστατεύει έναντι των βαρύτερων συμπτωμάτων της COVID-19 και της δυσμενούς έκβασής της.
Σε μια άλλη εξέλιξη, δύο Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μπορεί να αναβληθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο έχει καθοριστεί σήμερα. Σε αυτή την πεποίθηση κατέληξαν μετά την ανάλυση του φακέλου που κατέθεσε η φαρμακοβιομηχανία στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Σε επιστολή τους στην επιθεώρηση Τhe New England Journal of Medicine, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης ανέρχεται σε 92,6% – ενώ, αντιστοίχως, του εμβολίου της Moderna σε 92,1%. Ετσι, το ενδιάμεσο διάστημα ενός μηνός μεταξύ των δύο δόσεων αποφέρει ελάχιστο όφελος.