Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 έχει οφέλη για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν τη χορήγηση στον ευρύ πληθυσμό, επισημαίνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.
Η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία προσφέρουν ήδη τέταρτη δόση στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους, ενώ στις ΗΠΑ η Pfizer ζήτησε άδεια για τη χορήγηση τέταρτης δόσης στους άνω των 65. Η Moderna, αντιθέτως, ζητάει να είναι διαθέσιμη η τέταρτη δόση σε όλους τους ενήλικες.
Στην Ευρώπη
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εκφράσει αμφιβολίες και έχει ζητήσει επιπλέον στοιχεία από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Τα στοιχεία από το Ισραήλ δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα υποχωρεί περίπου τέσσερις μήνες μετά τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση. Ως προς την τέταρτη δόση, τα στοιχεία από τη χώρα αυτή, την πρώτη που χορήγησε τρίτες και τέταρτες δόσεις, δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Στην αίτηση της Pfizer προς τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για την τέταρτη δόση, η εταιρεία ανέφερε ότι τα στοιχεία από το Ισραήλ καταδεικνύουν αυξημένη ανοσολογική απόκριση, μείωση λοιμώξεων και βαριάς νόσησης.
Ομως, δημοσιευμένα στοιχεία από τους εμβολιασμούς του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο Sheba στο Ισραήλ έδειξαν ότι η τέταρτη δόση αυξάνει τα αντισώματα, αλλά δεν αποτρέπει τη λοίμωξη με την παραλλαγή «Ομικρον». Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, αναφέρει ότι για νέους και υγιείς ενήλικες η τέταρτη δόση παρέχει «λιγοστή επιπλέον προστασία» σε σχέση με την τρίτη. Πολλές χώρες δίνουν προτεραιότητα στις μεγάλες ηλικίες, ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματά τους. Στη Βρετανία, όπου μόλις ξεκίνησε η χορήγηση τέταρτης δόσης στους άνω των 75 και στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικοί επισημαίνουν ότι η «Ομικρον» έχει δημιουργήσει μια «ρευστή κατάσταση». Ο καθηγητής Ανταμ Φιν, μέλος της κοινής επιτροπής εμβολιασμών του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι χρειάζεται στενή παρακολούθηση των δεδομένων για να γίνει κατανοητό ποιοι καταλήγουν στα νοσοκομεία.
Παραλλαγές
Οι υγειονομικές αρχές πρέπει παράλληλα να αποφασίσουν αν θα χρησιμοποιήσουν τα αρχικά εμβόλια ή εμβόλια προσαρμοσμένα στην παραλλαγή «Ομικρον». «Αν χορηγούμε συνέχεια επαναληπτικές δόσεις με το ίδιο εμβόλιο, μπορεί να μειώσουμε την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να απαντάει σε νέες παραλλαγές», είπε ο Αμες Αντάλτζα, ερευνητής στο Κέντρο Υγειονομικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Σύντομα οι εταιρείες θα δημοσιεύσουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, που αναπτύσσονται ειδικά κατά της παραλλαγής «Ομικρον». Αλλά την πληροφορία που θα επέτρεπε στις Αρχές να διαλέξουν ανάμεσα στα υπάρχοντα εμβόλια και τα εμβόλια κατά της «Ομικρον» δεν τη γνωρίζει κανείς. Το ερώτημα είναι αν η επόμενη παραλλαγή θα προκύψει ως εξέλιξη της «Ομικρον» ή ως εξέλιξη κάποιου από τα στελέχη που προϋπήρχαν.
Πηγή: FINANCIAL TIMES