Kathimerini.gr
Θάνατοι, εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται δραματικά. Εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάζονται καθημερινά. Ρεστοράν, καταστήματα και σχολεία ανοίγουν. Σε μερικές πολιτείες, όπως το Τέξας και η Φλόριντα, έχουν εγκαταλείψει συλλήβδην τους περιορισμούς.
Η Αμερική φαίνεται να κερδίζει τον κορωνοϊό και οι αριθμοί το πιστοποιούν.
Φαίνεται όμως ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι επώδυνοι. Οι μεταλλάξεις του ιού εξαπλώνονται μεταφέροντας στελέχη που καθιστούν τον ιό πιο μεταδοτικό εις δε ορισμένες περιπτώσεις και πιο θανάσιμο.
Νέες μεταλλάξεις μάλιστα εξακολουθούν να εμφανίζονται: Στην Καλιφόρνια τη μία, στη Νέα Υόρκη την άλλη, στο Όρεγκον την επομένη.
Κάθε μία μόνη της και όλες μαζί εν συνόλω απειλούν με αναβολή το τέλος της πανδημίας.
Προς το παρόν τα περισσότερα εμβόλια δείχνουν αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις.
Αλλά οι επιστήμονες ανησυχούν βαθιά ότι μελλοντικά ο ιός θα είναι πιο ανθεκτικός στην ανοσολογική απόκριση, απαιτώντας από τους Αμερικανούς να στηθούν ξανά στην ουρά για ενισχυτικές δόσεις ή και για νέα εμβόλια.
«Η εξέλιξη δεν είναι με το μέρος μας», λέει ο Ντεβί Σριντάρ, καθηγητής δημοσίας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Η παθογένεια αυτή δείχνει να αλλάζει διαρκώς κατά ένα τρόπο που καθιστά δύσκολο να την ξεπεράσουμε».
Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν την επείγουσα ανάγκη για να ανιχνευθούν αυτοί οι ιοί καθώς διασπείρονται ανά τις ΗΠΑ.
Ήδη η βρετανική μετάλλαξη που προκαλεί χάος στην ευρωπαϊκή ήπειρο αυξάνεται εκθετικά και στις ΗΠΑ.
Η νέα βρετανική μετάλλαξη αριθμεί πλέον το 27% των νέων μολύνσεων στις ΗΠΑ, έναντι μόλις 1% στις αρχές Φεβρουαρίου. Μέχρι πρόσφατα η βρετανική μετάλλαξη παρέμενε «καμουφλαρισμένη», καθώς τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων έπεφταν, «αποκοιμίζοντας» τους Αμερικανούς προς μία ψευδαίσθηση ασφάλειας και πρόωρης εγκατάλειψης των περιοριστικών μέτρων.
«Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζουμε τις μεταλλάξεις είναι σαν να πρόκειται για νέα επιδημία«, λέει ο Σεμπάστιαν Φλανκ, καθηγητής λοιμωξιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine. Και προσθέτει: Θολώνουμε την εικόνα όταν τις αθροίζουμε στο συνολικό αριθμό μολύνσεων.
Άλλες μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στη Νότιο Αφρική και τη Βραζιλία είναι πιο αργές στη μεταδοτικότητά τους, αλλά είναι εξίσου ανησυχητικές καθώς εμπεριέχουν στελέχη που ελαχιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
«Πιο μεταδοτικός, για περισσότερες ημέρες»
Ο κορωνοϊός υποτίθεται ότι θα αργούσε να αλλάξει μορφή. Όπως όλοι οι ιοί θα αποκτούσε νέα στελέχη και εξελισσόταν σε χιλιάδες παραλλάξεις, έλεγαν οι επιστήμονες στην αρχή της πανδημίας.
Αλλά για χρόνια θα παρέμενε απαράλλαχτος: Κάποιοι το αποκάλεσαν μάλιστα «έναν ανόητο ιό. Όμως ο κορωνοϊός διέψευσε αυτές τις προβλέψεις: Περιμέναμε ότι ο ιός θα άλλαζε, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα άλλαζε τόσο γρήγορα», λέει ο Μάικλ Ντάιαμοντ, ανοσολόγος στο Washington University του Σεν Λούις.
Μία μετάλλαξη είναι ανησυχητική όταν είναι πιο μεταδοτική, προκαλεί βαρύτερη ασθένεια ή πλήττει την ανοσολογική απόκριση.
Και οι μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν σε Βρετανία, Βραζιλία Νότια, Αφρική και Καλιφόρνια, πληρούν, και οι τέσσερις, όλα τα κριτήρια.
Ο κόσμος βιώνει ένα σπριντ μεταξύ εμβολίων και μεταλλάξεων, αλλά τα εμβόλια τελικά θα νικήσουν, λένε οι επιστήμονες. Αλλά επειδή κάθε μία μόλυνση, κάθε ένα κρούσματα δίνει στον κορωνοϊό την ευκαιρία να μεταλλαχθεί έτι περαιτέρω, οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ και αλλού πρέπει να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Με πληροφορίες από NYT