ΠΗΓΗ: CNN
Έναν τάφο με τουλάχιστον 12 ανθρώπινους σκελετούς και πολύτιμα τεχνουργήματα, εκτιμώμενης ηλικίας άνω των 2.000 ετών, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην καρδιά της αρχαίας πόλης της Πέτρας, στην Ιορδανία.
Αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον δρα Πιρς Πολ Κρίσμαν, εκτελεστικό διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Έρευνας, ανακάλυψαν τον αρχαίο τάφο στο διάσημο τοπόσημο της Ιορδανίας Khaznah (Θησαυροφυλάκιο) που βρίσκεται σκαλισμένο σε βράχους από ροζ ψαμμίτη.
Η αποστολή μελετούσε το θησαυροφυλάκιο μετά από χρόνια εικασιών ότι δύο τάφοι που είχαν εντοπιστεί κάτω από την αριστερή πλευρά του μνημείου το 2003 δεν ήταν οι μόνοι μυστικοί υπόγειοι νεκρικοί θάλαμοι. Η θεωρία αυτή παρέμενε -μέχρι σήμερα- ανεπιβεβαίωτη.
Προ μηνών, ο Κρίσμαν και η ομάδα του πραγματοποίησαν ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR) ή γεωραντάρ -μια τεχνική τηλεπισκόπησης με τη χρήση παλμών ραντάρ για την ανίχνευση υπόγειων αντικειμένων- προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα εδαφικά χαρακτηριστικά στα αριστερά, όπου βρέθηκαν οι αρχικοί τάφοι, ταιριάζουν με εκείνα στα δεξιά. Οι ανιχνεύσεις αποκάλυψαν ισχυρές ομοιότητες μεταξύ των δύο πλευρών και ήταν η απόδειξη που χρειάζονταν για να εξασφαλίσουν άδεια από την κυβέρνηση της Ιορδανίας για ανασκαφές κάτω από το θησαυροφυλάκιο.
Ο Κρίσμαν επικοινώνησε με τον Τζος Γκέιτς, παρουσιαστή της εκπομπής «Expedition Unknown» του Discovery Channel. «Νομίζω ότι βρήκαμε κάτι», τον ενημέρωσε ο αρχαιολόγος.
Παρουσία κινηματογραφικού συνεργείου, η ομάδα ανέσκαψε τον τάφο τον Αύγουστο, αιφνιδιαζόμενη από μία νέα έκπληξη. Ενώ πολλοί τάφοι που ανακαλύπτονται στην Πέτρα, αποδεικνύονται άδειοι ή συλημένοι, ο συγκεκριμένος ταφικός θάλαμος ήταν γεμάτος με άθικτους σκελετούς και εξαιρετικά διατηρημένα κτερίσματα από χαλκό, σίδηρο και κεραμικά.
Σύμφωνα με τον Κρίσμαν, ο άθικτος τάφος και τα ευρήματά του παράσχουν μια σπάνια εικόνα της ζωής των Ναβαταίων, αρχαίων Αράβων νομάδων που έζησαν στην έρημο κατά τη διάρκεια του τέταρτου αιώνα π.Χ. έως το 106 μ.Χ.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη. Στους δύο αιώνες που η Πέτρα ερευνάται από τους αρχαιολόγους, δεν έχει βρεθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Γκέιτς. «Ακόμη και μπροστά σε ένα από τα πιο διάσημα τοπόσημα στον κόσμο, γίνονται ακόμη τεράστιες ανακαλύψεις».
Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη -ίσως η μεγαλύτερη συλλογή ανθρώπινων λειψάνων που έχει βρεθεί εντός της Πέτρας, σύμφωνα με τους ερευνητές- παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη στην πρεμιέρα της σεζόν του «Expedition Unknown».
Η Πέτρα συγκαταλέγεται στα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου για τη μοναδική αρχιτεκτονική της και τα πολλά μυστήρια που εξακολουθούν να περιβάλλουν την πόλη. Παρότι η πιο δημοφιλής θεωρία μεταξύ των επιστημόνων είναι πως το μνημείο λειτουργούσε ως μαυσωλείο, μέσα στους χώρους του δεν έχουν βρεθεί σκελετικά υπολείμματα, σύμφωνα με τον Γκέιτς.
Το Θησαυροφυλάκιο δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ετησίως, ενώ έχει επίσης αξιοποιηθεί ως κινηματογραφικό σκηνικό σε πολλές ταινίες, με πιο χαρακτηριστική την τοποθεσία του Αγίου Δισκοπότηρου στην ταινία του 1989, «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η τελευταία σταυροφορία».
Μεταξύ των κτερισμάτων του τάφου, ήταν λογής αγγεία και ένας σκελετός που κρατούσε ένα κεραμικό δοχείο που έμοιαζε με το Ιερό Δισκοπότηρο. «Ήταν πραγματικά μια φοβερή στιγμή όπου η ιστορία μιμείται την τέχνη», δήλωσε ο Γκέιτς.