
ΚΥΠΕ
Τη νέα στρατηγική αποκέντρωσης και διεθνούς εξωστρέφειας με συνεργασίες σε Ελλάδα και Ευρώπη αναλύει σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), Παντελής Βουτουρής. Με ένα εξειδικευμένο Διοικητικό Συμβούλιο, όπως το χαρακτηρίζει, στο πλευρό του, ο κ. Βουτουρής αναγνωρίζει τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΘΟΚ και θέτει ως προτεραιότητες την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και την ανάπτυξη στρατηγικού σχεδιασμού.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Βουτουρής επισημαίνει ότι η υποστελέχωση και η ανάγκη για άμεση πλήρωση κρίσιμων θέσεων, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Γενικού Διευθυντή, αναδεικνύονται ως τα πιο επείγοντα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση για την εύρυθμη λειτουργία και την εκπλήρωση της πολυδιάστατης αποστολής του Οργανισμού.
Ο Πρόεδρος του ΘΟΚ εκφράζει την ικανοποίησή του για την επιτυχία του τρέχοντος ρεπερτορίου, παρά τις προκλήσεις υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός σημειώνοντας ότι με εσωτερικές δομικές αλλαγές και τη σύσταση ειδικής καλλιτεχνικής επιτροπής, ο ΘΟΚ κατάφερε να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου για τη θεατρική περίοδο 2024-2025, το οποίο έτυχε εξαιρετικής ανταπόκρισης από το κοινό.
Παράλληλα, με στόχο τη μεταμόρφωση του καλλιτεχνικού θεατρικού χάρτη της Κύπρου, ο κ. Παντελής Βουτουρής αποκαλύπτει τα φιλόδοξα σχέδια του Οργανισμού για δημιουργία Δραματικής Σχολής στη Λάρνακα, δεύτερης έδρας του ΘΟΚ στη Λεμεσό και Κέντρου Σκηνογραφίας στην Αγία Νάπα.
Τέλος, παρουσιάζει τη νέα στρατηγική εξωστρέφειας του Οργανισμού, η οποία περιλαμβάνει την ανανέωση συνεργασιών με ελληνικά θέατρα, τη συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ και τη δημιουργία νέων συνεργασιών με ευρωπαϊκά θέατρα.
Προκλήσεις
Ερωτηθείς για τις προκλήσεις του ΘΟΚ, ο κ. Βουτουρής ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι οι προκλήσεις είναι πολλές σημειώνοντας ότι ο ΘΟΚ είναι το κρατικό θέατρο της Κύπρου με πολυδιάστατη αποστολή. Υπέδειξε ότι ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι η αποστολή του ΘΟΚ εξαντλείται στην παρουσίαση ενός αριθμού παραστάσεων προσθέτοντας ότι «φυσικά, αυτό είναι μέρος της αποστολής μας, αλλά αυτό είναι η κορυφή».
Ο κ. Βουτουρής εξέφρασε την ικανοποίησή του που προεδρεύει σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο που χαρακτηρίζεται ως εξειδικευμένο, πιθανώς για πρώτη φορά. Υπέδειξε ότι όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το θέατρο ή τον καλλιτεχνικό χώρο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το Συμβούλιο περιλαμβάνει σκηνοθέτη, ηθοποιό, θεατρολόγο, παραγωγό θεάτρου και συγγραφέα θεατρικών έργων.
Ο κ. Βουτουρής δήλωσε ότι η συγκέντρωση των δραστηριοτήτων του ΘΟΚ είναι στη Λευκωσία τονίζοντας την ανάγκη για αποκέντρωση των δράσεων του ΘΟΚ σε όλες τις επαρχίες, ώστε να ανταποκρίνεται στην αποστολή του. Σημείωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχουν εξαγγελθεί κάποια έργα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας δεύτερης έδρας του ΘΟΚ στη Λεμεσό.
Παράλληλα, ο κ. Βουτουρής επεσήμανε την ύπαρξη χρόνιων, συσσωρευμένων προβλημάτων στον Οργανισμό, λέγοντας ότι «ως νέο διοικητικό συμβούλιο, με ένα χρόνο θητείας μέχρι στιγμής, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την επίλυση αυτών των προβλημάτων».
Κωδικοποιώντας αριθμό θεμάτων, ο κ. Βουτουρής ανέφερε ότι ο ΘΟΚ, παρά το γεγονός ότι είναι στα 54 χρόνια λειτουργίας του από το 1971, δεν είχε μέχρι τώρα στρατηγικό σχεδιασμό. Ωστόσο, συνέχισε, «τώρα ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι μέσα στις προτεραιότητές μας και πολύ σύντομα θα τον ανακοινώσουμε».
Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΘΟΚ αυτή τη στιγμή είναι η σταδιακή αποψίλωση του Οργανισμού, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης. Σημείωσε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαίτερα σε τεχνικό προσωπικό και εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά σχεδόν 50% τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Οι θέσεις, συνέχισε, δεν προκηρύσσονται μετά την αφυπηρέτηση των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να στηριχθούν οι παραγωγές του ρεπερτορίου.
Ο κ. Βουτουρής ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για υπερπήδηση αυτών των εμποδίων μέσω της αγοράς υπηρεσιών ή με περικοπές από άλλες πηγές, τονίζοντας ότι αυτό το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Σημείωσε ότι έχει προωθηθεί το οργανόγραμμα του Οργανισμού και αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης έγκρισης και προκήρυξης της θέσης του Γενικού Διευθυντή (πρώην θέση Καλλιτεχνικού Διευθυντή), θεωρώντας τη διαδικασία επιτακτική για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.
Η καλλιτεχνική επιτροπή και οι «sold-out παραστάσεις»
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η υποστελέχωση του Οργανισμού επηρεάζει το ρεπερτόριο, ο κ. Βουτουρής ανέφερε ότι έχουν γίνει προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσω εσωτερικών δομικών αλλαγών. Αυτές οι αλλαγές, όπως είπε, αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας του Οργανισμού, τόσο σε διοικητικά θέματα όσο και σε ζητήματα που αφορούν το καλλιτεχνικό σκέλος.
Ο κ. Βουτουρής ανέφερε ότι μία από τις πρώτες ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν η σύσταση μιας καλλιτεχνικής επιτροπής αποτελούμενη από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τη θεατρολόγο του Οργανισμού. Ο ρόλος της επιτροπής, όπως εξήγησε, ήταν να επεξεργαστεί και να προτείνει το ρεπερτόριο στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτή η διαδικασία, συμπλήρωσε, ακολουθήθηκε για τη διαμόρφωση του ρεπερτορίου της θεατρικής περιόδου 2024-2025.
Ο κ. Βουτουρής ανέφερε ότι η καλλιτεχνική επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου εργάστηκε εντατικά για τη διαμόρφωση του ρεπερτορίου σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η κατάρτιση ενός ρεπερτορίου «υψηλού επιπέδου», το οποίο περιλαμβάνει 13 παραγωγές, οι οποίες ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο του 2024 και εκτείνονται μέχρι το καλοκαίρι του 2025.
«Αυτή τη στιγμή, με βάση το αποτέλεσμα, μπορώ να πω με μεγάλη ικανοποίηση ότι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις παραστάσεις που ετοιμάσαμε. Προς το παρόν, σχεδόν όλες οι παραγωγές μας είναι sold-out σε όλες τις παραστάσεις», είπε ο Πρόεδρος του ΘΟΚ.
Ο κ. Βουτουρής ανέφερε ότι έγινε κατορθωτό να υπάρχουν sold-out παραστάσεις στην κεντρική σκηνή του ΘΟΚ με την εξαιρετική παραγωγή «Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ και με άλλες παραγωγές στη Νέα Σκηνή όπου και εκεί η πληρότητα είναι επίσης στο 100%.
Δραματική Σχολή, έδρα στη Λεμεσό και Κέντρο Σκηνογραφίας στην Αγία Νάπα
Ερωτηθείς για το εάν είναι εφικτή η δημιουργία δραματικής σχολής με βάση τα τρέχοντα δεδομένα ή αν τίθεται ως μακροπρόθεσμος στόχος, ο κ. Βουτουρής είπε ότι η δραματική σχολή εξαγγέλθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής πολιτικής, της αποκέντρωσης των δραστηριοτήτων του ΘΟΚ.
Ο κ. Βουτουρής δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο δεν αντιλαμβάνονται τον ΘΟΚ ως έναν απλό εκτελεστή παραστάσεων που παρουσιάζονται στη Λευκωσία και σποραδικά σε άλλες πόλεις. Για εκείνους, προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία θεατρικής παιδείας, η γενική προαγωγή του θεάτρου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για Κύπριους ηθοποιούς.
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, εξαγγέλθηκε όχι μόνο η Δραματική Σχολή, αλλά και δύο επιπλέον έργα, τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί. Δήλωσε ότι απαιτείται αποφασιστική στήριξη από την πολιτεία και τον πολιτικό κόσμο, λέγοντας ότι «τα έργα αυτά θα αλλάξουν τον καλλιτεχνικό θεατρικό χάρτη της Κύπρου». Περαιτέρω, ο κ. Βουτουρής εξήγησε ότι η Δραματική Σχολή προγραμματίζεται να ιδρυθεί στη Λάρνακα. Επιπλέον, σχεδιάζεται η δημιουργία δεύτερης έδρας του ΘΟΚ στη Λεμεσό, η οποία θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Λεμεσού και της Πάφου και η ίδρυση ενός Κέντρου Σκηνογραφίας στην Αγία Νάπα, με στόχο την επέκταση των δράσεων του ΘΟΚ στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, η οποία σήμερα είναι καλλιτεχνικά αποκομμένη.
«Σίγουρα θα χρειαστούν κάποια χρόνια να ολοκληρωθούν, έχουμε όμως ξεκινήσει τις διαδικασίες», είπε ο κ. Βουτουρής προσθέτοντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις με τους τοπικούς φορείς, με αποτέλεσμα να παραχωρηθούν χώροι για την υλοποίηση των έργων.
Ο κ. Βουτουρής ανέφερε ότι έχει γίνει ένα αποφασιστικό βήμα, αν και αναγνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα στην πορεία. Διευκρίνισε ότι το οικονομικό ζήτημα δεν αποτελεί το κύριο πρόβλημα, καθώς υπάρχει υποστήριξη τόσο από τον δήμο της Λάρνακας όσο και από την πολιτεία και τη Βουλή. Το κύριο ζήτημα που τον απασχολεί, όπως είπε, αυτή τη στιγμή είναι το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της δραματικής σχολής και τα πτυχία που θα απονέμει. Είπε ότι στόχος είναι η δραματική σχολή να είναι πανεπιστημιακού επιπέδου και τετραετούς φοίτησης. Πρόσθεσε ότι θα λειτουργήσει σε συνεργασία με κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο, πιθανότατα το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο θα έχει την επιστημονική εποπτεία. «Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και πιστεύω ότι το έργο θα προχωρήσει. Επιπλέον, σχεδιάζεται η σχολή να προσφέρει και προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα», σημείωσε.
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτού του στόχου, ο κ. Βουτουρής απάντησε ότι «εγώ πιστεύω ότι αν τρέξουν οι διαδικασίες, πριν εκπνεύσει η δική μας θητεία, δηλαδή σε δύο ακόμη χρόνια θα μπούμε στην τελική φάση και θα έχει υπόσταση πια η δραματική σχολή. Το ίδιο λέω και για τα άλλα δύο μεγάλα έργα τα οποία είναι εξίσου σημαντικά».
Εργασιακή ανασφάλεια των ηθοποιών
Ερωτηθείς για την εργασιακή ανασφάλεια των ηθοποιών και το νομοσχέδιο που προωθείται από πλευράς Υφυπουργείου Πολιτισμού για το καθεστώς του καλλιτέχνη, είπε ότι «υπάρχει ένα αίτημα πάρα πολύ δίκαιο». Επεσήμανε ότι η έλλειψη σταθερής απασχόλησης είναι ένα πρόβλημα που δικαιολογεί το αίτημα για διασφάλιση του επαγγέλματος του ηθοποιού. Ο κ. Βουτουρής ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό έχει αναληφθεί από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το οποίο κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο εκφράζοντας την ελπίδα ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν με τα σωματεία των ηθοποιών, θα υπάρξει συνέχεια στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης.
Συμπλήρωσε ότι όσον αφορά τον ΘΟΚ εξασφαλίζεται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός συμβολαίων κάθε χρόνο για τις παραγωγές και οι αμοιβές που δίνονται – για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης – είναι αρκετά πιο ψηλές σε σύγκριση με αυτές που δίνουν τα κρατικά θέατρα στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι πλέον δεν υπάρχουν μόνιμοι ηθοποιοί καθώς πλέον το σύστημα έχει αλλάξει και σε κάθε παράσταση γίνονται ακροάσεις και συμβόλαια τρίμηνης, τετράμηνης ή πεντάμηνης διάρκειας. Το ίδιο, συνέχισε, πράττουν και τα ιδιωτικά θέατρα.
Ιδιωτικά Θέατρα
Κληθείς να αναφερθεί στις σχέσεις του ΘΟΚ με τα ιδιωτικά θέατρα, ο κ. Βουτουρής ανέφερε ότι η σχέση του ΘΟΚ με τα ιδιωτικά θέατρα έχει αλλάξει, καθώς η επιχορήγησή τους πλέον ανήκει στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, μέσω του προγράμματος «Θυμέλη». Παρόλα αυτά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σχέση αυτή μπορεί να βελτιωθεί σημειώνοντας ότι έχουν συζητηθεί προτάσεις, όπως η δημιουργία φεστιβάλ κυπριακού θεάτρου, όπου ο ΘΟΚ θα φιλοξενεί παραγωγές από ιδιωτικά θέατρα. Ο κ. Βουτουρής τόνισε ότι η στήριξη των ιδιωτικών θεάτρων είναι σημαντικό μέρος του ρόλου του ΘΟΚ και εξέφρασε αισιοδοξία για μελλοντικές πρωτοβουλίες.
Εξωστρέφεια
Ερωτηθείς για τις διεθνείς σχέσεις του ΘΟΚ με άλλα θέατρα στο πλαίσιο και της εξωστρέφειας του Οργανισμού, ο κ. Βουτουρής είπε ότι στον στρατηγικό σχεδιασμό του Οργανισμού υπάρχουν δύο βασικοί άξονες δράσης υποδεικνύοντας ότι πρώτος άξονας είναι η αποκέντρωση και ο δεύτερος επικεντρώνεται στο ζήτημα της εξωστρέφειας.
Ο κ. Βουτουρής δήλωσε ότι το κρατικό θέατρο της Κύπρου οφείλει να αποφύγει τον αυτοεγκλωβισμό και την εσωστρέφεια επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η τάση παραγωγής παραστάσεων που θα καταναλώνονται μόνο εντός ενός περιορισμένου πλαισίου, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε μια ψευδαίσθηση αυτάρκειας. Πρόσθεσε ακόμη ότι μια μεγάλη παραγωγή, παρά τη μαζική συμμετοχή του κόσμου, αποφέρει ελάχιστα έσοδα.
Ωστόσο, συνέχισε, λόγω του περιορισμένου θεατρικού κοινού στην Κύπρο, ο ΘΟΚ αναγκάζεται πολλές φορές να διακόπτει παραστάσεις, παρά την τεράστια επιτυχία τους, «σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου μια παράσταση μπορεί να παίζεται για χρόνια, στην Κύπρο αυτό δεν είναι εφικτό».
Σημείωσε ότι η εξωστρέφεια είναι ένα μέτρο που προτείνεται ως λύση επισημαίνοντας ότι ο ΘΟΚ στοχεύει να διακινήσει παραγωγές σε άλλες χώρες, όπως Ελλάδα, Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Στο παρελθόν, ο ΘΟΚ είχε σημαντική διεθνή παρουσία, με παραστάσεις να περιοδεύουν σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Κίνα. Αυτή η διεθνής παρουσία ωφελεί τους καλλιτέχνες και ηθοποιούς, ενισχύει την οικονομική ευρωστία του Οργανισμού και αυξάνει το θεατρικό κύρος του ΘΟΚ και των Κύπριων καλλιτεχνών διεθνώς», είπε.
Ο κ. Βουτουρής ανακοίνωσε την ανανέωση των μνημονίων συνεργασίας με τα δύο κρατικά θέατρα της Ελλάδας, το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας και το Εθνικό Θέατρο της Αθήνας. Η συνεργασία αυτή, όπως είπε, θα περιλαμβάνει αμφίδρομη ανταλλαγή και φιλοξενία παραστάσεων.
Επιπλέον, ανέφερε ότι για πρώτη φορά ξεκινά συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή της Αθήνας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σημείωσε ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αναμένεται να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του ΘΟΚ, με πιθανότητα φιλοξενίας μιας παράστασης όπερας τον Μάιο.
Φεστιβάλ Επιδαύρου
Σχετικά με το Φεστιβάλ Επιδαύρου, ο κ. Βουτουρής εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια της συμμετοχής του ΘΟΚ τα τελευταία πέντε χρόνια, τονίζοντας τη μακρά ιστορία του Οργανισμού στο φεστιβάλ από το 1975, όταν ο Νίκος Χαραλάμπους παρουσίασε τις «Ικέτιδες». Διευκρίνισε ότι η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Επιδαύρου δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά αποτελεί έναν από τους στόχους της στρατηγικής εξωστρέφειας του ΘΟΚ. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Βουτουρής εξήγησε τη στρατηγική του ΘΟΚ για την επιστροφή του στο Φεστιβάλ Επιδαύρου. Συγκεκριμένα είπε ότι ο ΘΟΚ αποφάσισε να κάνει ένα μικρό αλλά «αποφασιστικό» βήμα φέτος, με στόχο την αυτόνομη συμμετοχή με δική του παραγωγή τον επόμενο χρόνο.
Σημείωσε ότι για το 2025 ο ΘΟΚ συνήψε συμφωνία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για συμπαραγωγή με αναλογική συμμετοχή εξηγώντας ότι «ανάλογα με την καλλιτεχνική μας συμμετοχή θα είναι και η οικονομική μας συμμετοχή. Αυτό εξηγεί γιατί είναι μικρή – γύρω στο 20% συνολικά – η καλλιτεχνική συμμετοχή του ΘΟΚ. Γιατί τόση μπορεί να είναι και η οικονομική μας συμβολή».
Ο κ. Βουτουρής επεσήμανε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά λέγοντας ότι παλαιότερα ο ΘΟΚ συμμετείχε με παραγωγές χαμηλού ή μεσαίου κόστους, κάτι που σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο. Ωστόσο, επανέλαβε ότι για το επόμενο έτος, το 2026, ο ΘΟΚ στοχεύει να συμμετάσχει αυτόνομα στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με δική του παραγωγή.
Ο κ. Βουτουρής διευκρίνισε ότι το Φεστιβάλ Επιδαύρου δεν αποτελεί αυτοσκοπό ούτε τον μοναδικό στόχο του ΘΟΚ στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας. Συμπλήρωσε ότι ο Οργανισμός έχει αναπτύξει πολλαπλές διεθνείς σχέσεις με άλλα φεστιβάλ και θέατρα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εθνικών ευρωπαϊκών θεάτρων, με τα οποία συζητά τους όρους συνεργασίας.
Παραγωγή του ΘΟΚ σε περιοδεία στην Ευρώπη
«Μία από τις παραγωγές μας αυτή τη στιγμή την προορίζουμε για περιοδεία στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στο Λονδίνο και σε Σκανδιναβικές χώρες», είπε και πρόσθεσε ότι ο ΘΟΚ έχει συνδεθεί με ένα δίκτυο θεάτρων και θεατρικών οργανισμών στην Ευρώπη, όπου είναι μέλος.
«Πριν από μία εβδομάδα, προσωπικά, είχα εκπροσωπήσει τον ΘΟΚ σε ένα διαβαλκανικό συνέδριο για τη δημιουργία μιας διαβαλκανικής ομοσπονδίας θεάτρων, στην οποία θα συμμετέχει ως συστατικό μέλος και ιδρυτικό μέλος και ο ΘΟΚ», είπε ο κ. Βουτουρής. Ο κ. Βουτουρής αναφέρθηκε και στις προεκτάσεις που έχουν τέτοιες συνεργασίες σε σχέση με την ανάπτυξη της πολιτιστικής διπλωματίας.
Συμπλήρωσε ότι ο ΘΟΚ προχωρά στην ανάπτυξη ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών, πέρα από τις φυσικές συνεργασίες με την Ελλάδα, υποδεικνύοντας ότι είναι φυσικό να ξεκινούν οι συνεργασίες από την Ελλάδα, καθώς ένας μεγάλος αριθμός Κύπριων καλλιτεχνών και δημιουργών κάνει καριέρα εκεί. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι είναι ευθύνη του ΘΟΚ να υποστηρίξει και το θεατρικό δυναμικό που ζει στην Κύπρο.