Του Απόστολου Κουρουπάκη
Εγκαινιάστηκε στα Λεύκαρα με τη συμμετοχή 16 Κύπριων καλλιτεχνών η έκθεση PURITY, συγκεντρώνοντας καλλιτέχνες από όλες τις γωνιές του νησιού, παρουσιάζοντας μια ποικίλη γκάμα καλλιτεχνικών πρακτικών. Ένας σημαντικός στόχος της έκθεσης είναι να φέρει το κοινό πιο κοντά στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή και την τέχνη να είναι προσβάσιμη σε όλους. Ως εκ τούτου, η καλλιτεχνική ομάδα έχει ετοιμάσει έναν οδηγό για να βοηθήσει εκείνους που αισθάνονται αποστασιοποιημένοι από τη σύγχρονη τέχνη και να τους φέρει πιο κοντά στα έργα της έκθεσης και στους καλλιτέχνες της. Ο οδηγός θα είναι διαθέσιμος στην έκθεση δωρεάν για τους επισκέπτες.
Συγκεντρώνοντας πολλαπλές καλλιτεχνικές πρακτικές, οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες εξερευνούν το πολύπλευρο θέμα της Αγνότητας μέσα από εγκαταστάσεις βίντεο, πίνακες, πέτρινα γλυπτά, νήματα σε καμβά και κεραμική τέχνη μεταξύ άλλων. Μιλώντας για τη σημασία της θεματικής, η επιμελήτρια σημειώνει πως η αγνότητα είναι μία έννοια που ανήκει στο ενεργητικό, πνευματικό πεδίο. Είναι κάτι προσιτό σε θεούς, θεότητες, ιδέες και στη συνείδηση. Η μόνη ευκαιρία που έχουν οι άνθρωποι να βιώσουν την αγνότητα είναι σε ένα προσωρινό ενδοιασμό συναισθημάτων που συμβαίνει ακριβώς πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να αναλύουμε. Εκείνη τη στιγμή που κοιτάμε ένα έργο τέχνης, πριν είμαστε σε θέση να το αναλύσουμε συνειδητά - βιώνουμε μια αίσθηση ενθουσιασμού. Αυτό είναι αγνό, όλα όσα ακολουθούν έχουν ήδη επεξεργαστεί από γνώμες. Στον κόσμο της τέχνης, υπάρχει μια περιέργεια να εξερευνηθεί η αγνότητα των ιδεών και των προθέσεών μας. Είναι άραγε οι ιδέες που προέρχονται από τους δημιουργούς τους που τις καθιστούν αγνές ή συνυπάρχουν σε μια κοινή συλλογικότητα που μας καλούν να τις κάνουμε πραγματικότητα;».
Στην έκθεση συμμετέχουν 16 καλλιτέχνες, με τον καθένα και την καθεμία να παρουσιάζει με διαφορετικές τεχνικές την έννοια της Αγνότητας.
Οι καλλιτέχνες
Στην έκθεση συμμετέχουν 16 καλλιτέχνες, με τον καθένα και την καθεμία να παρουσιάζει με διαφορετικές τεχνικές την έννοια της Αγνότητας. Η Βασιλεία Αναξαγόρου χρησιμοποιεί διάφορα μέσα, όπως τη ζωγραφική, τέχνη βασισμένη σε κείμενα, σχέδια, φωτογραφία, μικτά μέσα και εικαστικές εγκαταστάσεις κυρίως, για να εκφράσει τις σκέψεις της. Η Δανάη Πaτσåλου, μια ανερχόμενη εικαστική καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός τέχνης, στην έκθεση θα παρουσιάσει μια σειρά από πίνακες που εξερευνούν με ευαισθησία τη δυνατότητα της εικόνας να αιχμαλωτίσει μια αίσθηση του τόπου, των συναισθημάτων και των αισθήσεων από κοντά. Το έργο της Λευκής Σαββίδου (εικαστική καλλιτέχνης, συγγραφέας και storyteller) βασίζεται πάνω σε συνδυασμό αριθμών πάνω σε 16 καμβάδες. Το έργο στοχεύει στην εξερεύνηση των άπειρων παραλλαγών και οπτικών γωνίων αντικατοπτρίζοντας τους κόσμους που κατοικεί ο καθένας μας ξεχωριστά, τονίζοντας την απουσία μιας μοναδικής πραγματικότητας. Η Μariandrie είναι μια εικαστική καλλιτέχνης που εργάζεται κυρίως με υφάσματα και εγκαταστάσεις. Η δουλειά της εξερευνά τον πολύπλοκο χώρο της σεξουαλικής αγνότητας, αποκαλύπτοντας τα ιστορικά και κοινωνικά συστήματα που σχεδιάστηκαν για να επιβάλουν την κυριαρχία στα γυναικεία σώματα.
Ο Χρήστος Κυριακίδης είναι καλλιτέχνης, επιμελητής και ποιητής, ο οποίος ασχολείται με αρχιτεκτονικές αλληλεπιδράσεις μέσω της όρασης και της φαντασίας, αμφιλεγόμενα τοπία και εικονογραφίες. Τα έργα του ενσωματώνουν μια σεξουαλική και γεωπολιτική οικειότητα, οι οποίες επηρεάζονται περαιτέρω από τις ιδιαιτερότητες της αναπόσπαστης ομοφυλοφιλικής υποκειμενικότητας. Το έργο της καλλιτέχνιδας Ελίνας Ιωάννου περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα μέσων, συμπεριλαμβανομένων σχεδίου, φωτογραφίας, γλυπτικής και εγκαταστάσεων. Το έργο της περιλαμβάνει αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και πέτρινα γλυπτά φτιαγμένα από ασβεστόλιθο του Σχηματισμού της Πάχνας αναδεικνύοντας πτυχές της ταυτότητας της Κύπρου.
Ο Σωτήρης Καλλής είναι αυτοδίδακτος πολυδιάστατος εικαστικός καλλιτέχνης. Στα θέματα στα οποία τείνει να εμβαθύνει περιλαμβάνουν το ανθρώπινο πορτρέτο, το σεξουαλικό ερωτισμό και εσωτερικές προτάσεις που έχουν γίνει μέρος της καλλιτεχνικής του ταυτότητας. Η τέχνη του Παναγιώτη Δουκανάρη αντιμετωπίζει την έννοια του συλλογικού και του ατομικού τραύματος και τη σχέση του με την ταυτότητα, τη μνήμη και τον χώρο. Ο Δουκανάρης αντιμετωπίζει αυτές τις έννοιες μέσω μιας μοναδικής διαδικασίας που ανέπτυξε σταδιακά, όπου αφαιρεί νήματα από τον καμβά αφήνοντας πίσω του λεπτομερή μοτίβα και νέες διαστάσεις. Η δουλειά της Κοραλίας Στεργίδου εξερευνά την πολιτική της φροντίδας σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο. Εργάζεται μέσω διαφόρων χαρακτήρων και χορευτικών ερευνών που αναδιαμορφώνουν την οικειότητα των σχέσεων και του ανήκειν. Η καλλιτεχνική πρακτική του Νικόλα Αντωνίου εξερευνά δημιουργικά την ανθρώπινη μορφή και την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από αφηρημένες ζωγραφιές, εμπνευσμένος από μια αμείλικτη αναζήτηση ισορροπίας και έννοιας.
Ο Tugi προσεγγίζει την καλλιτεχνική του πρακτική με ενστικτώδη τρόπο και απόλυτα συνδεδεμένος με τον εσωτερικό του κόσμο. Η τέχνη του συμπεριλαμβάνει συμβολισμούς, καθώς επιχειρεί να μοιραστεί τόσο την ομορφιά όσο και τις αιχμηρές γωνίες των συναισθημάτων της ζωής. Η Ελίνα Χατζηνικόλα επικεντρώνεται σε μια ποικίλη γκάμα γλυπτικών πρακτικών, με έμφαση στην κεραμική και στο bio-design. Η καλλιτέχνης δημιουργεί αντικείμενα και αφηρημένα σχήματα που αγγίζουν την αρχαιότητα, τη λειτουργικότητα και τη φύση. Το έργο της επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε φυσικά και οικολογικά θέματα και εστιάζει στον περίπλοκο κόσμο των μελισσών και στο κερί τους. Η σύγχρονη εικαστική καλλιτέχνης Umay Yılmaz Kutay συμμετέχει στην έκθεση με μια βίντεο-εγκατάσταση και ένα περφόρμανς που την παρουσιάζει σε βαθύ ύπνο για 6 ώρες. Εξερευνά το αίσθημα του να παραδίνεται και να αφήνεται κάποιος εντελώς ως μια ευάλωτη πραγματικότητα που υποδεικνύει μια αγνότητα. Η πολυδιάστατη της πρακτικής της Alev Adil κινείται από το περφόρμανς και τη φιλοσοφία μέχρι την ποίηση, την εγκατάσταση, το βίντεο, το κολάζ, τη φωτογραφία και τη ζωγραφική, εξερευνώντας συνήθως τη θεματική της μνήμης. Στην έκθεση συμμετέχει και η Asli Bolayir, η οποία θα παρουσιάσει τον πίνακα ζωγραφικής «Κορμακίτη», ο οποίος εξερευνά την έννοια της αγνότητας μέσω μιας μεταφοράς του δρόμου και του ταξιδιού της ζωής. Τέλος, η Ιωάννα Λουκά συμμετέχει με μια σειρά υφασμάτων σε κάδρο.
Πληροφορίες
Γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης t.a.s.©, Τιμίου Σταυρού 4, Πάνω Λεύκαρα.
Διάρκεια Έκθεσης έως - 13 Ιουλίου. Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη-Κυριακή 13:00-20:00