
ΚΥΠΕ
Το Υφυπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει και τιμά τη συμβολή του Ρένου Λοΐζου στον πολιτισμό μας, ανέφερε η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, εγκαινιάζοντας, το βράδυ της Παρασκευής, την πρώτη αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του, με τίτλο , «Ρένος Λοΐζου (1948-2013): η ύλη ως τοπίο», στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη.
Στην έκθεση παρουσιάζονται συνολικά 59 έργα του καλλιτέχνη, ενώ 67 έργα του συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της, από 16 ιδιώτες συλλέκτες και από τις συλλογές του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α., του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου και της Κρατικής Συλλογής Κυπριακής Τέχνης.
Σε χαιρετισμό της, η Υφυπουργός εξέφρασε τη χαρά αλλά και το αίσθημα τιμής που, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, εγκαινιάζει « μια ξεχωριστή έκθεση, η οποία τιμά τη μνήμη και το έργο ενός από τους σημαντικότερους Κύπριους καλλιτέχνες».
Το καλλιτεχνικό έργο του, συνέχισε, «είναι μια διαρκής εξερεύνηση, ένα κόσμος όπου η μορφή και το χρώμα αποκτούν τη δική τους ζωή και υπόσταση, αποκαλύπτοντας συναισθήματα, σκέψεις και εμπειρίες, απόρροια των χρόνων αυτών που δούλεψε στην Ισπανία».
«Ο αισθησιασμός και η μαγεία των φανταστικών, χαοτικά ταξινομημένων τοπίων και πληθωρικών μορφών του Λοΐζου λειτουργούν ως γέφυρα που ενώνει τον θεατή με το ασυνείδητο, προσκαλώντας μας, μέσα από τον μυστικισμό του, να ανακαλύψουμε κρυμμένες όψεις της πραγματικότητας και του εαυτού μας», συμπλήρωσε.
Η Βασιλική Κασσιανίδου είπε, επίσης, ότι «η γοητεία της προσωπικής ιδιόρρυθμης πινελιάς του υπογραμμίζεται με τον ξεχωριστό τρόπο, με τον οποίο χειρίζεται τα υλικά και τις επιφάνειες» και πρόσθεσε πως, ο καλλιτέχνης «χρησιμοποίησε χειροποίητο χαρτί για υδατογραφίες και ζωγράφιζε απευθείας σε απροετοίμαστη σακούλα, σε μια περίοδο που ο καλλιτεχνικός κόσμος προτιμούσε καλά προετοιμασμένες και λείες επιφάνειες από το ξύλο και το κανναβάτσο».
Οι επιλογές του, συνέχισε, δεν ήταν καθόλου τυχαίες, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις αντανακλούν την καθαρότητα του χρώματος και το μαγικό φως των έργων του, ενώ σε άλλες λειτουργούν ως επιφάνειες δραματικού σκηνικού.
Ο Ρένος Λοΐζου, που απεβίωσε το 2013, σε ηλικία 65 ετών, ανέφερε, άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο, το οποίο παρουσιάστηκε σε πολλές εκθέσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε συλλογές σε Κύπρο και εξωτερικό, καθώς και στην Κρατική Συλλογή Κυπριακής Τέχνης.
Σημείωσε δε ότι «ο Ρένος Λοΐζου δεν ήταν μόνο ένας ζωγράφος, αλλά και ένας δάσκαλος, ένας μέντορας και ένας πρωτοπόρος, ο οποίος χάραξε νέους δρόμους για τις επόμενες γενιές καλλιτεχνών».
«Ως Υφυπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζουμε και τιμούμε τη συμβολή του Ρένου Λοΐζου στον πολιτισμό μας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας για την ανεκτίμητη καλλιτεχνική του κληρονομιά», τόνισε η κ.Κασσιανίδου, εκφράζοντας την βεβαιότητα της ότι η έκθεση θα εμπλουτίσει την έρευνα γύρω από την κυπριακή τέχνη και τους δρόμους που αυτή ακολούθησε κατά τον 20ο αιώνα.
Η έκθεση, στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη, θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 3 Μαΐου 2025, με ώρες λειτουργίας: Τρίτη μέχρι Παρασκευή, 10:00-18:00 και Σάββατο 10:00-14:00.