ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όταν το παραδοσιακό χειροτέχνημα γίνεται σύγχρονο έργο τέχνης

Συμμετέχουν 14 καλλιτέχνες, νεότεροι και παλαιότεροι, οι οποίοι παίζουν τόσο με τα υλικά όσο και με τη διαδικασία δημιουργίας των έργων

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η παραδοσιακή χειροτεχνία είναι βέβαιο θεωρώ πως μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για τους/τις σύγχρονους/ες καλλιτέχνες/ιδες και αυτό φαίνεται από την έκθεση «Craftland» που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ομίλου Thanos Hotels & Resorts και της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, στο ξενοδοχείο Anassa από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2022. Μέσα από την έκθεση των έργων τέχνης, την οποία ανέπτυξε και επιμελήθηκε ο Χρίστος Κυριακίδης, εικαστικός, επιμελητής εκθέσεων και ποιητής –το έργο του αποτελείται από μια συλλογή ιδεών γύρω από την αρχιτεκτονική και τα αμφιλεγόμενα τοπία, τη νεανική κουλτούρα, την ταυτότητα και την εικονογραφία. Στην έκθεση «Craftland» συμμετέχουν 14 καλλιτέχνες, νεότεροι και παλαιότεροι, οι οποίοι παίζουν τόσο με τα υλικά (πέτρα, ξύλο, μάρμαρο κ.ά.), όσο και με τη διαδικασία δημιουργίας των έργων. Η έκθεση «Craftland» στοχεύει στην ενίσχυση του τομέα της χειροτεχνίας, διερευνώντας τους τρόπους διατήρησης των δύσκολων και χρονοβόρων δημιουργικών διαδικασιών της χειρωνακτικής παράδοσης κατά την ψηφιακή εποχή.

Οι καλλιτέχνες Ελύσια Αθάνατος, Βαλεντίνος Χαραλάμπους, Βάσος Δημητρίου, Αλεξάνδρα Χατζηκυριάκου, Ελίνα Ιωάννου, Σωτήρης Καλλής, Κατερίνα Κανά, Φάνος Κυριάκου, Ιωάννα Λουκά, Μαλβίνα Μίντλετον, Μελίνα Σουκούρογλου, Νίκος Ταλιαδώρος, Λεόντιος Τουμπουρής και Μαρίνα Ξενοφώντος συνομιλούν τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους χώρους που εκτίθενται τα έργα τους. Όπως λέει στην «Κ» ο επιμελητής της έκθεσης Χρίστος Κυριακίδης πρόκειται για ένα πολυδιάστατο project πάνω στην κυπριακή χειροτεχνία και τις προοπτικές της για το μέλλον. «Ο στόχος είναι να αναδειχθούν Κύπριοι δημιουργοί και αριστοτέχνες, αλλά και να ενεργοποιηθούν και οικονομικοί κύκλοι, γύρω από τους καλλιτέχνες και από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη χειροτεχνία, στον τροχό, στην ύφανση, στο γυαλί. Είναι σημαντικό να βοηθηθεί η εγχώρια δημιουργικότητα να φέρει έσοδα στους καλλιτέχνες και όσους/ες δουλεύουν γύρω τους». «Γι’ αυτό άλλωστε στήθηκε και το κατάστημα ώστε να μπορεί όποιος θέλει να αποκτήσει κάποιο αντικείμενο, στηρίζοντας ντόπιους σχεδιαστές και καλλιτέχνες» μου λέει ο κ. Κυριακίδης. Το κατάστημα Craftland θα διαθέτει συλλογή από αντικείμενα ανοιχτής αλλά και περιορισμένης έκδοσης, τα οποία έχουν κατασκευαστεί συγκεκριμένα γι’ αυτό το πρότζεκτ. Περισσότεροι από 30 ντόπιοι σχεδιαστές και καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει έργα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα παραδοσιακών χειροτεχνικών εκφάνσεων όπως κεντητική, υφαντική, δερματοτεχνία, μεταλλοτεχνία, χρυσοχοΐα, αργυροχοΐα, καλαθοπλεκτική, ξυλοτεχνία, υαλοτεχνία και κεραμική.

Στην έκθεση «Craftland» έγινε προσπάθεια να καλυφθεί όλη η γκάμα από διάφορες τεχνοτροπίες και υλικά

Στο Craftland προβάλλονται έργα τέχνης σύγχρονων Κυπρίων εικαστικών και αριστοτεχνών από διαφορετικές γενιές, το έργο των οποίων αντλείται από πρακτικές, μεθόδους, τεχνικές ή και τρόπους σκέψης, που σχετίζονται με την παραδοσιακή χειροτεχνία. Τα έργα των καλλιτεχνών έχουν τοποθετηθεί σε διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου, ενδύοντάς τους εν τέλει με φόρμες, σχήματα και χρώματα, που αντλούνται από δυναμικές εφαρμογές της παραδοσιακής χειροτεχνίας, και μετουσιώνονται σε έργα σύγχρονης τέχνης. Κάθε μία και καθένας από τους δημιουργούς, έχοντας τη γνώση περί της παραδοσιακής τεχνικής, δημιουργούν πολλές φορές πέρα από το προφανές, ή μένουν και αναπτύσσουν περαιτέρω τις παραδοσιακές πρακτικές της ξυλογλυπτικής, της κεραμικής και της υφαντικής. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης, που προφανώς προέκυψε από την ενδελεχή μελέτη των χώρων του ξενοδοχείου από τον επιμελητή της έκθεσης Χρίστο Κυριακίδη, είναι ότι τα έργα έχουν τοποθετηθεί οργανικά στους χώρους του ξενοδοχείου.
Σχετικά με τη σύνδεση της παράδοσης με τη σύγχρονη δημιουργία ο κ. Κυριακίδης λέει πως είναι σημαντικό να προσεγγίσεις την παράδοση μέσα από τις ανάγκες και το πρίσμα του σήμερα, και κάτι που κάποτε είχε χρηστικότητα σήμερα αυτή μπορεί να μην υπάρχει, και το ίδιο το αντικείμενο να αποτελεί πλέον ένα διακοσμητικό αντικείμενο, με το παραδοσιακό να υπάρχει ως φόρμα ή ως τεχνική. Όπως λέει ο κ. Κυριακίδης έγινε προσπάθεια να καλυφθεί όλη η γκάμα από διάφορες τεχνοτροπίες και υλικά: «Από τα πιο σκληρά, έως τα πιο μαλακά υλικά, πέτρα μάρμαρο, γυαλί, υφάσματα, και τεχνοτροπίες όπως η καλαθοπλεχτική και τα κεντήματα».

Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας

H Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, που πρόσφατα εντάχθηκε στο νεοσύστατο υφυπουργείο Πολιτισμού, είναι ο φορέας σχεδιασμού και εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής σε σχέση με τη διατήρηση και ανάπτυξη της οικοτεχνίας και χειροτεχνίας στη Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1974 με προτεραιότητα την καταγραφή και τη διατήρηση της κυπριακής χειροτεχνίας. Σήμερα, ο ρόλος της έχει διευρυνθεί και πλέον περιλαμβάνει σύγχρονα στοιχεία και μεθόδους. Τοποθετεί τους καλλιτέχνες στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της, εκπαιδεύοντας την επόμενη γενιά δημιουργών, ενθαρρύνοντας την έρευνα και την καινοτομία σε αυτό τον τομέα και βοηθώντας τους τεχνίτες και το έργο τους να βρουν το κατάλληλο κοινό, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Πληροφορίες

Το project «Craftland» πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ομίλου Thanos Hotels & Resorts και της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, στο ξενοδοχείο Anassa από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2022.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση