Kathimerini.com.cy
Στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τον αντισημιτισμό, ο Δήμος Στροβόλου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ και την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο, διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Τι είναι ένας κάμπος» (εκδόσεις Πόλις) της Νάσιας Διονυσίου.
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο δήμαρχος Ιωαννίνων, δρ Μωυσής Ελισάφ. Με τη συγγραφέα και τον κύριο ομιλητή θα συνομιλήσει ο ιστορικός και δημοσιογράφος στην «Καθημερινή», Απόστολος Γ. Κουρουπάκης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Κορνήλιος Κορνηλίου και ο δήμαρχος Στροβόλου, κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.
«Τι είναι ένας κάμπος»
Η νουβέλα «Τι είναι ένας κάμπος» είναι το δεύτερο βιβλίο της Νάσιας Διονυσίου από τις εκδόσεις Πόλις το 2021. Το βιβλίο της Διονυσίου έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και έχει παρουσιαστεί σε λέσχες ανάγνωσης σε Κύπρο και Ελλάδα, καθώς και σε διαδικτυακή συζήτηση που συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το ισραηλινό Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν. Είναι υποψήφιο για τα βραβεία του Περιοδικού Λόγου και Τέχνης «Χάρτης», έχοντας περιληφθεί στον Μακρύ Κατάλογο στην κατηγορία «Πεζογραφία». Η νουβέλα «Τι είναι ένας κάμπος» μεταφέρει λογοτεχνικά ένα άγνωστο σχετικά ιστορικό επεισόδιο στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, όταν μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου περίπου 52.000 Εβραίοι από την Ευρώπη, που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα, κρατήθηκαν σε βρετανικά στρατόπεδα στο νησί.
Οι ομιλητές
Ο Μωυσής Ελισάφ γεννήθηκε το 1954 στα Ιωάννινα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979 και υπηρέτησε ως καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διετελώντας μεταξύ άλλων, διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και διευθυντής του Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τον Νοέμβριο του 2021, αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Ελισάφ, ο οποίος είναι Ρωμανιώτης Εβραίος, διετέλεσε επί 17 έτη πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος. Το 2019 εξελέγη δήμαρχος Ιωανννίνων.
Η Νάσια Διονυσίου γεννήθηκε το 1979 στη Λευκωσία. Σπούδασε Νομική και Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εργάζεται στο Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το πρώτο βιβλίο της Νάσιας Διονυσίου, η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Περιττή ομορφιά», εκδόθηκε στην Αθήνα το 2017 από τις εκδόσεις Το Ροδακιό και απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλήφθηκε στη Μικρή Λίστα των Βραβείων «Ο Αναγνώστης» στην Ελλάδα, μεταφράστηκε στα σερβικά και παρουσιάστηκε σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ λογοτεχνίας.
Έκθεση φωτογραφίας
Στον χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας, με θέμα «Τα βρετανικά στρατόπεδα κράτησης Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος στην Κύπρο (1946-1949)». Η έκθεση θα λειτουργεί Τρίτη-Παρασκευή 8:30-14:30, μέχρι και τις 18 Μαρτίου 2022. Επισκέψεις από οργανωμένα σύνολα και σχολεία μπορούν να διευθετηθούν κατόπιν ραντεβού.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου.
Πληροφορίες
Πότε/πού: Δευτέρα, 14 Μαρτίου , ώρα 7:00, Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου (Φουαγιέ), λεωφόρος Στροβόλου 100, Στρόβολος.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό, με προκράτηση θέσης στο τηλέφωνο 22470341.