Του Γιώργου Κακούρη
Στην μέση της αντιπαράθεσης της ακροδεξιάς με τα άλλα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των παρεμβάσεων στις δημοκρατίες της Ευρώπης, βρέθηκε τη Δευτέρα ο Κύπριος ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου, όταν προτάθηκε για μια από τις τέσσερις θέσεις των αντιπροέδρων από τον Έλληνα ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη (ΕΛΚ, Νέα Δημοκρατία) και ευρωβουλευτές των ακροδεξιών πολιτικών ομάδων.
Πέρα από την ελληνικού χαρακτήρα κομματική αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Μπελέρη με τον Κώστα Αρβανίτη (Αριστερά, ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Παναγιώτου με βίντεο του παρουσίασε την υποψηφιότητα του ως προσπάθεια να αναδείξει το ότι οι ηγεσίες των επιτροπών δεν αποφασίζονται δημοκρατικά αλλά με προσυνεννόηση.
Ωστόσο παρέλειψε να αναφερθεί στο πλαίσιο, όπως το παρέλειψαν και τα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, δηλαδή της προσπάθειας κομμάτων της ακροδεξιάς να ακυρώσουν εκ προοιμίου το έργο της επιτροπής επικαλούμενες την συνεργασία των κεντρώων πολιτικών ομάδων ώστε να αποκλειστούν από την ηγεσία της.
Σημειώνεται ότι λόγω της επιλογής του να μην ενταχθεί σε πολιτική ομάδα, ο κ. Παναγιώτου δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για αντιπροεδρία αν δεν προταθεί από άλλες πολιτικές ομάδες.
Αν και στο βίντεο του ο κ. Παναγιώτου καταλήγει, στη βάση της φόρμουλας των πολιτικών αναρτήσεων του, να καλεί το κοινό να κρίνει αν η διαδικασία είναι δημοκρατική, είναι προφανές πιο μήνυμα θέλει να στείλει. Αυτό που δεν είναι προφανές, είναι αν η πολιτική απειρία του γίνεται εργαλείο όσων θα ήθελαν ενδεχομένως να τον αξιοποιήσουν για την προώθηση δικών τους προσεγγίσεων.
Η «Κ» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον κ. Παναγιώτου ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να έχει το σχόλιο του.
Μιλώντας εν τω μεταξύ στην «Κ» από τη Στοκχόλμη όπου βρίσκεται για συνάντηση του ΕΛΚ, ο Κύπριος ευρωβουλευτής, Λουκάς Φουρλάς, διέψευσε δημοσιεύματα πως ο ίδιος είχε ενημερώσει την κ. Βόζεμπεργκ για την ενέργεια του κ. Μπελέρη, σημειώνοντας πως ενημερώθηκε για το θέμα από τα όσα γράφτηκαν.
Εσωκομματικός διάλογος με tweet
Διαφορετικές πηγές από το ΕΛΚ αποδίδουν εν τω μεταξύ στον Έλληνα ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Φρέντι Μπελέρη, απειρία για το γεγονός ότι πρότεινε τον Κύπριο ευρωβουλευτή χωρίς συνεννόηση με το κόμμα ή την πολιτική του ομάδα, ενέργεια για την οποία τον άδειασε δημόσια η επικεφαλής της ομάδας της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, οδηγώντας τον κ. Μπελέρη να διευκρινίσει πως επρόκειτο για προσωπική του επιλογή.
Η συζήτηση αυτή μεταξύ Μπελέρη και Βόζενμπεργκ έγινε δημόσια, μέσω X, με τον κ. Μπελέρη να απαντά αρχικά στον κ. Αρβανίτη αναφέροντας πως επέλεξε να στηρίξει τον κ. Παναγιώτου «με κριτήριο αποκλειστικά την ελληνική καταγωγή του», αποφεύγοντας να σχολιάσει τις κατηγορίες του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για σύμπραξη της ΝΔ με τον κ. Μασκ και την ακροδεξιά.
Η πρόταση του @fredisbeleris για τον Κύπριο #ΦειδίαΠαναγιωτου είναι προσωπική του επιλογή κ δεν εντάσσεται στην πολιτική γραμμή της ευρωομάδας της @neademokratia
— Eliza Vozemberg MEP (@vozemberg) February 4, 2025
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Βόζενμπεργκ είχε ζητήσει από τον κ. Μπελέρη να διευκρινίσει πως επρόκειτο για προσωπική επιλογή, ωστόσο όταν δεν το έκανε, η επικεφαλής της ομάδας της ΝΔ με δική της ανάρτηση επεσήμανε η στήριξη στον κ. Παναγιώτου ήταν «προσωπική του επιλογή» που «δεν εντάσσεται στην πολιτική γραμμή» της ΝΔ, με τον κ. Μπελέρη να ακολουθεί με δική του ανάρτηση για να επιβεβαιώσει την τοποθέτηση Βόζενμπεργκ.
Οι ίδιες πηγές από το ΕΛΚ επέμειναν πως εξ όσων γνωρίζουν δεν υπήρχε η οποιαδήποτε γραμμή για από κοινού στήριξη του κ. Παναγιώτου ως υποψηφίου αντιπροέδρου σε συνεργασία με ευρωβουλευτές των ακραίων Πατριώτες για την Ευρώπη (PfE) και Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών (ESN).
Κάτι που θα ήταν αναγκαίο, όπως αντιλαμβάνεται η «Κ», αν η ομάδα της κεντροδεξιάς αποφάσιζε, πέρα από την πολιτική των κατά περίπτωση συμμαχιών με το ECR, να στηρίξει για την αντιπροεδρία μιας ιδιαίτερα συμβολικής επιτροπής, έναν ανεξάρτητο ευρωβουλευτή με δεσμούς με τον Έλον Μασκ, με τη στήριξη κομμάτων που στηρίζονται από αυτόν.
Πάντως ανοικτό παραμένει κατά πόσο η ΝΔ ή το ΕΛΚ δρομολογούν σε αυτό το στάδιο κυρώσεις κατά του κ. Μπελέρη για την πρωτοβουλία του χωρίς την έγκριση της ηγεσίας, αν και κομματικές πηγές ανέφεραν πως δεν γνωρίζουν κάτι τέτοιο.
Ασπίδα για δημοκρατία
Η επιτροπή «Ασπίδα για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία» (EUDS), της οποίας θα ηγείται η φιλελεύθερη Ναταλί Λουαζό (Renew, Γαλλία), με δύο αντιπροέδρους από το κεντροαριστερό S&D, μια από το κεντροδεξιό ΕΛΚ και έναν από το συντηρητικό δεξιό ECR (που προέρχεται δηλαδή από το ακροδεξιό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι), έχει ως αντικείμενο την αξιολόγηση των μέτρων κατά της παραπληροφόρησης και των παρεμβάσεων στις εκλογές, μεταξύ άλλων από ξένες δυνάμεις αλλά και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και υβριδικών μέσων.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα κόμματα της ακροδεξιάς, κάποια από τα οποία κατηγορούνται και για σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και ο ίδιος ο κ. Παναγιώτου, ο οποίος στηρίζει και στηρίζεται από τον ιδιοκτήτη του X (πρώην Twitter), και πλέον συνεργάτη της κυβέρνησης Τραμπ και υποστηρικτή της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, Έλον Μασκ, μπορούν να αποτελούν μέρος της συζήτησης. Ωστόσο είναι κατανοητό και θεμιτό πως τα δημοκρατικά κόμματα της ΕΕ μπορούν από την πλευρά τους να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν πλειοψηφίες, όπως κάνει σε άλλες περιπτώσεις το ΕΛΚ με τα κόμματα της «εξευγενισμένης» ακροδεξιάς που εντάχθηκαν στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).
Vote for Fidias. He is smart, super high energy and genuinely cares about you! https://t.co/2JeatKXW0u
— Elon Musk (@elonmusk) February 1, 2025
Μετά την εκλογή της στην προεδρία της επιτροπής, η κ. Λουαζό σημείωσε πως «σήμερα αυταρχικά καθεστώτα, αλλά και δρώντες που δεν είναι κράτη, θέλουν να επιτεθούν στις δημοκρατίες μας, να παρέμβουν στις εκλογικές μας διαδικασίες και να αποτρέψουν τους Ευρωπαίους πολίτες από το να αποφασίσουν με αυτοπεποίθηση ποιους θέλουν να εκλέξουν».
Ειδικότερα για τους μη κρατικούς φορείς, και αναφερόμενη στον Έλον Μασκ, η ευρωβουλευτής τόνισε πως «πρέπει να διερωτηθούμε αν είναι ένα απλός Αμερικανός πολίτης ή αν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο που είναι και ιδιοκτήτηας ενός ΜΚΔ», και να σκεφτούμε «αν χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του ως ο καθένας ή με ειδικά πλεονεκτήματα».
Το βίντεο Φειδία και η ψηφοφορία
Στο βίντεο το οποίο ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Παναγιώτου, σημειώνει πριν την ψηφοφορία πως ο αποκλεισμός ορισμένων πολιτικών ομάδων και ανεξάρτητων ευρωβουλευτών «δεν είναι πως πρέπει να δουλεύει η δημοκρατία» και πως «οι πολιτικοί πρέπει να εκλέγονται μόνο βάσει των ικανοτήτων τους».
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, στιγμή που καταγράφεται στο βίντεο, ο ευρωβουλευτής εξηγεί πως γνωρίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «ως επαγγελματίας influencer» με κοινό 5 εκατομμυρίων σε διάφορες πλατφόρμες, και πως ως εκ τούτου «θα βοηθήσω με το να είμαι ένας αντιπρόεδρος σε αυτή την επιτροπή», προβλέποντας πάντως πως δεν θα εκλεγεί λόγω των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.
How I Lost an Election in the European Parliament pic.twitter.com/7JEFLOM60Q
— Fidias Panayiotou (@Fidias0) February 4, 2025
Σύμφωνα με το Euronews πάντως, η κ. Λουαζό σημείωσε απαντώντας κατά τη συζήτηση πως «αυτή είναι η δημοκρατία - στη δημοκρατία κερδίζεις ή χάνεις».
Ο κ. Παναγιώτου έλαβε 11 ψήφους, έναντι 21 για τον Ούγγρο σοσιαλδημοκράτη νομικό Τσάμπα Μόλναρ, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής από το 2014.