ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ευρωβουλευτές: Να παραμείνουν παγωμένες οι ενταξιακές της Τουρκίας

Η έκθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε με 48 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 23 αποχές

ΚΥΠΕ

Παγωμένη θα πρέπει να παραμείνει η ενταξιακή διαδικασία για την Τουρκία λόγω της συνεχούς διολίσθησης της δημοκρατίας της χώρας και της απομάκρυνσης του Εκρέρ Ιμάμογλου από τη θέση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης με πολιτικά κίνητρα, σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία εγκρίθηκε με 48 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 23 αποχές την Τετάρτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της AFET, οι Ευρωβουλευτές συμφώνησαν πως οι γεωπολιτικές και στρατηγικές ανάγκες της ΕΕ δεν δικαιολογούν τις όποιες εξαιρέσεις στην διαδικασία ένταξης που να υποβαθμίζουν τη σημασία των αρχών της δημοκρατίας.

«Ακούμε συνεχώς από τις τουρκικές αρχές για την υποτιθέμενη δέσμευσή τους για ένταξη στην ΕΕ και για το πόσο σημαντικό είναι για εμάς να αναζωογονήσουμε αυτή τη διαδικασία λόγω της ασφάλειας και της γεωπολιτικής, αλλά κάνουν λάθος» ανέφερε ο εισηγητής της έκθεσης, Ευρωβουλευτής Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ (S&D, Ισπανία).

«Το να είσαι κράτος μέλος είναι θέμα δημοκρατίας και όσο περισσότερο πιέζουν προς ένα εντελώς αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης, όπως είδαμε πρόσφατα με τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, τόσο περισσότερο απομακρύνονται από την προοπτική του να γίνουν μέλη της ΕΕ» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως στο προσχέδιο της έκθεσης, πριν την κατάθεση τροπολογιών, υπήρχε αναφορά στη θέση της ΕΕ πως η μόνη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να κινείται εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και πολιτική ισότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες, και παρά τις δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές προσδοκίες μεγάλου μέρους της τουρκικής κοινωνίας, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Στην έκθεση της AFET υπογραμμίζεται πως η Τουρκία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπιση των υφιστάμενων ελλείψεων σε θέματα δημοκρατίας, και πως παράλληλα στην ΕΕ εντείνεται η συζήτηση για «ένα διαφορετικό πλαίσιο για τη σχέση (ΕΕ - Τουρκίας) το οποίο μπορεί να αποβεί εις βάρος της ενταξιακής διαδικασίας».

Το κύριο μήνυμα της έκθεσης είναι πως τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ είναι απόλυτα κριτήρια και όχι ζητήματα που υπόκεινται σε συναλλακτικές στρατηγικές εκτιμήσεις ή διαπραγματεύσεις. Οι Ευρωβουλευτές τονίζουν πως η ένταξη στην ΕΕ εξαρτάται από την εκπλήρωση των κριτηρίων προσχώρησης, κριτήρια που περιλαμβάνουν σταθερούς θεσμούς που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και την ευθυγράμμιση με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ.

Οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχία για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων στην Τουρκία και από τη συνεχή καταστολή της αντίθετης άποψης από τις τουρκικές αρχές, και καταδικάζουν τη συνεχή στοχοποίηση πολιτικών κομμάτων και μελών της αντιπολίτευσης. Παράλληλα εκφράζουν ιδιαίτερα ανησυχία για τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου. Όπως επισημαίνουν, πρόκειται για κίνηση με πολιτικά κίνητρα που αποσκοπεί στο να τον εμποδίσει από το να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Η έκθεση καλεί ακόμα τις τουρκικές αρχές να θέσουν τέρμα στους σημερινούς σοβαρούς περιορισμούς των θεμελιωδών ελευθεριών - ιδίως των ελευθεριών της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.

Ωστόσο οι Ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν παράλληλα τη στρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας, καθώς και την αυξανόμενη παρουσία και επιρροή της σε περιοχές κρίσιμες για τη διεθνή ασφάλεια, όπως η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας πως η χώρα είναι στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Είναι επίσης χώρα με την οποία η ΕΕ διατηρεί στενές σχέσεις σε θέματα ασφάλειας, εμπορίου, οικονομίας και μετανάστευσης, προστίθεται.

Για αυτό το λόγο η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης ενός εποικοδομητικού διαλόγου και εμβάθυνσης της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος. Οι Ευρωβουλευτές καλούν την τουρκική Κυβέρνηση, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν να εργάζονται, πέρα από την παγωμένη επί του παρόντος ενταξιακή διαδικασία, προς την κατεύθυνση μιας στενότερης, πιο δυναμικής και στρατηγικής εταιρικής σχέσης με ιδιαίτερη έμφαση στη δράση για το κλίμα, την ενεργειακή ασφάλεια, την αντιτρομοκρατική συνεργασία και την περιφερειακή σταθερότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση