
ΚΥΠΕ
Σε απουσία του κράτους, έλλειψη συντονισμού και αδιαφορία αναφέρθηκαν την Πέμπτη μέλη της Κοινοβουλευτική Επιτροπής Εσωτερικών σε σχέση με τον τρόπο που χειρίστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες το θέμα σχετικά με την ακαταλληλότητα συγκροτήματος πολυκατοικιών στην κοινότητα Ορόκλινης.
Κατά τη συνεδρία, στην οποία συζητήθηκε η άμεση εφαρμογή του διατάγματος που εκδόθηκε από τον έπαρχο Λάρνακας αναφορικά με την ακαταλληλότητα συγκροτήματος πολυκατοικιών στην κοινότητα Βορόκληνης, έπειτα από εισήγηση του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκου Γεωργίου, αναφέρθηκε ότι υπήρξε αδυναμία εφαρμογής του διατάγματος έξωσης που εξέδωσε το γραφείο Επάρχου Λάρνακας, αφού, για να συνδράμει η Αστυνομία χρειάζεται διάταγμα δικαστηρίου.
Αναφέρθηκε ακόμη ότι υπάρχει και μια ίδια περίπτωση, με ακατάλληλο υποστατικό όπου διαμένουν αιτούντες άσυλο, στην Πύλα, με τα μέλη της Επιτροπής να ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξευρεθεί μία λύση για να αποφευχθούν επεισόδια όπως αυτά του περασμένου Σαββάτου στην Ορόκλινη.
Εκ του γραφείου του επάρχου Λάρνακας, η Στέλλα Κοντού, ανέφερε στην Επιτροπή ότι όταν έλαβαν γνώση επί του θέματος αυτού έλεγξαν τα κτίρια και είδαν ότι οι σχετικές άδειες εξέπνευσαν το 2010, προχώρησαν αυτεπάγγελτα για την εξέταση της χορήγησης πιστοποιητικού τελικής έγκρισης, ενώ κλήθηκαν γραπτώς οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν σχέδια για να μπορούν να αδειοδοτήσουν τα κτίρια, από το 2017 μέχρι το 2020.
Είπε ότι ενόψει του ότι οι ιδιοκτήτες δεν ανταποκρίθηκαν προχωρήσαν το 2020 με καταχώρηση αγωγής και ότι η υπόθεση αυτή δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.
Σημείωσε ακόμη ότι εξέδωσαν ανώνυμα διατάγματα έξωσης του έπαρχου τον Φεβρουάριο του 2022 αφού δεν ήξεραν τους ένοικους, τα οποία επιδοθήκαν με επιδότηση και τοιχοκολλήθηκαν στις έξι πολυκατοικίες, και ότι ζητήθηκε βοήθεια από την Αστυνομία για το θέμα της έξωσης αλλά τους ειπώθηκε ότι δεν μπορεί να επέμβει χωρίς διάταγμα δικαστηρίου. Είπε ότι ζήτησαν επίσης βοήθεια από την Νομική Υπηρεσία τον Απρίλιο του 2024 και ότι δεν έλαβαν απάντηση.
Ο εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, ανέφερε στην Επιτροπή ότι σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Μάϊο 2019, παρέχεται επίδομα ενοικίου 100 ευρώ για μονήρη άτομα και αυξάνεται ανάλογα με την σύνθεση της οικογένειας. Είπε ότι στο συγκεκριμένο υποστατικό παρέχονταν επιδόματα μέχρι το 2022, όταν αποφασίστηκε δεν θα παρείχαν επίδομα σε οποιονδήποτε για υποστατικά στην συγκεκριμένη οδό. Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της Επιτροπής είπε ότι την απόφαση για επίδομα στους ενοίκους εκείνου του συγκροτήματος, έλαβαν οι αρμόδιοι του επαρχιακού γραφείου Λάρνακας το 2019.
Πρόσθεσε ότι τον Μάιο του 2022 έγινε επίσκεψη εκεί και εντόπισαν 100 άτομα, ενώ τον Ιούνιο του ιδίου έτους, έγινε συντονισμένη επίσκεψη μαζί με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κατά την οποία καταγράφηκαν οι οικογένειες. Είπε ότι τότε μετακινήθηκαν όλες οι οικογένειες, αλλά ότι κάποιοι επέστρεψαν. Μετά από αυτό, σημείωσε, δεν παρείχαν επίδομα ενοικίου για τον οποιονδήποτε σε αυτή τη διεύθυνση.
Ο πρόεδρος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, ο οποίος συμμετείχε στην συνεδρία, είπε ότι όπως λέχθηκε στο παρελθόν σε συνεδρία της δικής του επιτροπής, κάποιοι που έμεναν στο συγκεκριμένο συγκρότημα, έπαιρναν επίδομα ενοικίου αφού είχαν δηλώσει άλλη διεύθυνση.
Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε ότι όταν έγινε καταγραφή των ενοίκων το 2023, από τους 75 οι 4 ήταν παράτυποι και απελάθηκαν.
Για το περιστατικό, ανέφερε ότι η Αστυνομία είχε πληροφόρηση και στις αρχές Μαρτίου για λογομαχία αριθμού Κυπρίων με ενοίκους, ενώ ειδοποιήθηκε το Σάββατο από ενοίκους ότι πήγαν εκεί κάποιοι και προσπάθησαν να τους εκδιώξουν από τα διαμερίσματα. Σημείωσε ότι το επεισόδιο ξεκίνησε όταν πήγαν κάποιοι ένοικοι να υποστηρίξουν έναν αλλοδαπό που δεν ήθελε να φύγει.
Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, είπε ότι αυτό που τους ανησυχεί είναι οι προδιαγραφές διαβίωσης στο συγκεκριμένο συγκρότημα, χωρίς ηλεκτρισμό, τρεχούμενο νερό και χωρίς περισυλλογή σκυβάλων. Είπε ότι έχουν θέσει αυτά τα θέματα επανειλημμένως στις αρχές. Σημείωσε ότι οι αιτητές ασύλου δεν επιλέγουν να μένουν σε τέτοιες συνθήκες αλλά εκεί τους οδηγούν η περιορισμένη απασχόληση, η απροθυμία ιδιοκτητών να ενοικιάσουν σε αιτούντες άσυλο που δεν εργάζονται, και το χαμηλό επίδομα που δίδεται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.
Για το περιστατικό είπε ότι ενημερώθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης και ότι πήγαν εκεί και μίλησαν με αιτητές ασύλου που παραμένουν εκεί οι οποίοι ανέφεραν ότι το περιστατικό είχε ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο. Είπαν, όπως σημείωσε, ότι το Σάββατο, μια ομάδα ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα έσπαγε παράθυρα και πόρτες και τους ζήτησαν να φύγουν, και ότι το εξέλαβαν ως ρατσιστική επίθεση. Μας ανησυχούν τέτοιου είδους περιστατικά, είπε η εκπρόσωπος της UNHCR, και ζήτησε να γίνει διερεύνηση.
Ο Δώρος Πολυκάρπου εκ της Κίνησης Ισότητας Στήριξης Αντιρατσισμού (ΚΙΣΑ), έθεσε το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τέτοιων χώρων, το οποίο όπως ανέφερε, επιτρέπει και την έντονη εκμετάλλευση ευάλωτων ανθρώπων και τη δυσκολία των αρχών να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους.
Είπε ότι το επίδομα που δίδεται για ενοίκιο στη Λάρνακα είναι 100 ευρώ για ένα άτομο, 146 ευρώ για δυο, 200 ευρώ για τρία με τέσσερα άτομα και 397 ευρώ για πέραν των πέντε ατόμων. «Το κράτος έχει ευθύνη να τους παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης», είπε, προσθέτοντας ότι με αυτό το χαμηλό επίδομα, οι ιδιοκτήτες οικιών δεν προτιμούν να ενοικιάσουν σε αιτούντες άσυλο. Διερωτήθηκε ποιες εναλλακτικές λύσεις προσφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους και πού θα πάνε αν εκδιωχθούν.
Αναφέροντας ότι «είναι καταδικαστέο» αν αυτοί οι άνθρωποι πήραν τον νόμο στα χέρια τους το Σάββατο, είπε ότι εκείνη την ημέρα είχε «μεγάλη ευθύνη» και η Αστυνομία γιατί δεν υπολόγισε τον κίνδυνο, όπως είπε.
Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε ότι εκκρεμεί η δικαστική διαδικασία και δεν θέλει να επεκταθεί αλλά ότι ίσως θα έπρεπε ο κ. Πολυκάρπου να ενημερωθεί περισσότερο για το περιστατικό.
Η Αγνή Κωνσταντινίδου, από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημείωσε ότι «κοινή διαπίστωση είναι η έλλειψη συντονισμού των κρατικών υπηρεσιών». Είπε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των υπηρεσιών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία είπε ότι «για πολλοστή φορά - προφανώς όχι για τελευταία φορά - αυτό που κυρίως καταγράφεται είναι η εκκωφαντική απουσία του κράτους, των υπουργείων, των τμημάτων, των υπηρεσιών, των σωμάτων ασφαλείας, των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας». Είπε ότι όλα όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή «συνηγορούν και τεκμηριώνουν τη διαπίστωση ότι αν κάποιοι έκαναν έγκαιρα τη δουλειά τους, όσα έγιναν το περασμένο Σάββατο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί».
Σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση αυτού του θέματος για να ετοιμαστεί και σχετική έκθεση προς την ολομέλεια της Βουλής «αλλά το απλό συμπέρασμα είναι ότι ακριβώς στην απουσία του κράτους, στην έλλειψη των δομών του κράτους να ενεργήσουν έγκαιρα, παρεισφρέουν άλλες δυνάμεις, παρεισφρέει το παρακράτος».
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν δοθήκαν εξηγήσεις γιατί δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί το διάταγμα έξωσης, είπε «καμία πειστική εξήγηση δεν δόθηκε», σημειώνοντας ότι οι αρμόδιοι αντιφάσκουν.
«Καταγράφεται μια απουσία ευθύνης σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά που μας εκθέτουν σε κάθε περίπτωση γιατί μιλούμε και για παραβίαση διεθνών μας υποχρεώσεων σε σχέση είτε με αιτητές ασύλου ούτε με άλλους ανθρώπους που νόμιμα βρίσκονται στη Δημοκρατία», είπε.
«Το συμπέρασμα στο οποίο μπορώ και έχω αποκομίσει μετά από όλη τη συζήτηση είναι ότι δυστυχώς το κράτος ηττήθηκε για άλλη μια φορά και μαζί του και οι πολίτες οι οποίοι αναμένουν την προστασία των δικαιωμάτων τους», είπε σε δικές του δηλώσεις ο εισηγητής του θέματος, ο κ. Γεωργίου.
Σημείωσε ότι ο τρόπος χειρισμού εκ μέρους της πολιτείας του συγκροτήματος των έξι πολυκατοικιών που αποτελούνται από 57 διαμερίσματα «στα οποία κατά καιρούς διέμεναν εκατοντάδες μετανάστες, φανερώνει ότι όσες προσπάθειες και αν κάνει η πολιτεία είτε με μεταρρυθμίσεις και τομές είτε με ψήφιση νομοσχεδίων, οι εγγενείς αδυναμίες του κράτους παραμένουν αναλλοίωτες δυστυχώς».
Είπε ότι μέσα από τη συζήτηση έχουν καταδειχθεί «η ανεπάρκεια, η παντελής έλλειψη συντονισμού».
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, στις δηλώσεις του είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται «τι κάνει το κράτος». Σημείωσε ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί το διάταγμα έξωσης του επάρχου, και ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, η Αστυνομία, «κανένας δεν μπορούσε να κάνει τίποτε, κανένας δεν έβαζε μπροστά αυτό το πρόβλημα που έχουμε δει επανειλημμένως», και στο θέμα της Χλώρακας.
Από το 2022, συνέχισε, όλες οι υπηρεσίες δεν έχουν ακολουθήσει τι έχει γίνει. «Αν δεν γίνει μία συμπλοκή, δεν γίνει κάτι, δεν κινείται φύλλο σε αυτή τη Δημοκρατία. Ντροπή, πραγματικά», είπε.
Διερωτήθηκε αν δεν θα έπρεπε το Γραφείο Ευημερίας «να έχει ένα μοχλό πίεσης να κλείνει τέτοιες υποδομές», σε περιπτώσεις που διαμένουν εκεί παιδιά. «Δεν έχουμε έναν νόμο ο οποίος να μπορεί να κλείνει αυτόματα αυτές τις υποδομές, να βγάζει τον κόσμο έξω και να και να μην διαμένει εκεί σε άθλιες συνθήκες», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το διάταγμα του επάρχου, αλλά και ότι δεν ενημέρωσε κάποιος αρμόδιος τη Βουλή ότι υπάρχει ζήτημα με τη νομοθεσία και ότι πρέπει να αλλάξει για να μπορεί να δίδει εξουσία στην Αστυνομία, να επέμβει ή σε κάποια άλλη αρμόδια να αρχή.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι βρέθηκαν σήμερα να συζητούν για το μεταναστευτικό στην Ορόκλινη «γιατί απουσίαζε το κράτος για χρόνια ολόκληρα στην αντιμετώπιση και πρόληψη της όλης κατάστασης».
Ως ΕΛΑΜ, πρόσθεσε, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους της περιοχής, «από το 2022 απαιτούμε την εκκένωση αυτού του χώρου. Ενός χώρου όπου άνθισε η πορνεία, το εμπόριο ναρκωτικών και ένα σωρό παρανομίες, και δυστυχώς η αντίδραση του κράτους ήταν να είναι απών», ανέφερε.
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι όλα αυτά «είναι αποτέλεσμα ακριβώς της απουσίας του κράτους και της αδυναμίας του να επιβάλλει το νόμο και είναι αυτό το οποίο τονίζουμε σε κάθε περίπτωση».
Κάλεσε το κράτος να εφαρμόσει «άμεσα» τη νομοθεσία και να προχωρήσει «σε εκείνες τις κινήσεις τις οποίες οφείλει να προχωρήσει για την εκκένωση του εν λόγω χώρου».
«Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη εφαρμογής αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής, έτσι ώστε να πετύχουμε αυτά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, να λυθούν», είπε καταλήγοντας.
Ο κ. Παπαγιάννης στις δηλώσεις του είπε ότι είναι ένα θέμα το οποίο από το 2017 «αφέθηκε στην κυριολεξία στο πέρασμα του χρόνου να εξελιχθεί σε ακόμη μία υγειονομική βόμβα, μία κοινωνική βόμβα, ένα πρόβλημα το οποίο κανένας δεν αποφάσισε να αντιμετωπίσει».
Σημείωσε ακόμη ότι μετά τα γεγονότα του προηγούμενου Σαββάτου, συνελήφθη και τελεί ακόμη υπό κράτηση ένας Ελληνοκύπριος «χωρίς κανένα λόγο, κανένα στοιχείο».