Του Βασίλη Νέδου
Ετοιμότητα για αξιοποίηση της θετικής συγκυρίας στα ελληνοτουρκικά, προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος, εκφράζεται τόσο από την Αθήνα όσο και από την Άγκυρα, καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η εξέλιξη της οποίας θα κρίνει πολλά σε σχέση με τη συνέχεια των επαφών.
Πάντως σε επίπεδο υπουργών Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ, αποτυπώθηκε η βούληση για επανέναρξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μάλιστα με προσδιορισμό κινήσεων σε κατ’ ιδίαν συνάντηση επίσης στο Βίλνιους.
Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ελι Κοέν, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει τη συγκυρία ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες διαλόγου με την Άγκυρα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι χθες και από την πλευρά της Άγκυρας, ο Ζέκι Ακτούρκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σημείωσε ότι «την προσεχή περίοδο ευχή μας είναι η συνέχιση της θετικής δυναμικής που έχουμε πετύχει στις διμερείς σχέσεις μας τους τελευταίους μήνες, η διατήρηση διαύλου διαλόγου και κάνοντας δίκαιη χρήση του πλούτου της περιοχής, ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός να ζουν ειρηνικά με ευημερία και ασφάλεια, το Αιγαίο να είναι θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».
Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο κ. Ακτούρκ σημείωσε, επίσης, ότι «η συνέχιση της θετικής ατζέντας που ξεκίνησε μετά τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό στις 6 Φεβρουαρίου και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα που συνέβη την ίδια περίοδο, η μη επιστροφή στις δραστηριότητες και τη ρητορική που αυξάνουν την ένταση κατά διαστήματα, θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».
Ως προς τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Κοέν, επιβεβαιώθηκε ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν στρατηγική σχέση και κοινό όραμα για την παγίωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Εν τω μεταξύ, χθες την πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός επικράτειας έκανε ο κ. Δένδιας, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, συναντήθηκε και με τον ομόλογό του Μιχάλη Γιωργάλλα και απευθύνθηκε στα στελέχη της ΕΛΔΥΚ. Ο κ. Δένδιας παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι «η αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι καλοδεχούμενη κι ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και θα δημιουργήσει τη δυνατότητα να υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης», σημειώνοντας, πάντως, ότι όλα αυτά θα πρέπει να εδράζονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και να υπάρχει απόλυτη καταδίκη της απειλής χρήσης βίας και βεβαίως της ίδιας της χρήσης βίας. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις πάγιες θέσεις της Ελλάδας στο Κυπριακό (υπέρ διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, κατά της διχοτόμησης), εκφράζοντας τη συμπαράσταση της Αθήνας προς τη Λευκωσία.