ΚΥΠΕ
Η ενίσχυση της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας με εμβάθυνση των τριμερών και πολυμερών περιφερειακών αμυντικών συνεργασιών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στη Λευκωσία, οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Μιχάλης Γιωργάλλας και Νίκος Δένδιας. Ο Έλληνας ΥΠΑΜ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Άμυνας, ο κ. Γιωργάλλας αφού καλωσόρισε τον κ. Δένδια στην Κύπρο, έκανε αρχικά αναφορά στον αδόκητο χαμό του δευτεροετούς Ευέλπιδος, ο οποίος σκόρπισε θλίψη στην Εθνική Φρουρά.
Ο κ. Γιωργάλλας είπε στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Έλληνα ομόλογό του πως η επίσκεψη του στην Κύπρο δίνει την ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες είναι κτισμένες οι αδελφικές σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Υπουργός σημείωσε πως με τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του πολιτικού οργάνου διαβούλευσης των Υπουργείων Άμυνας επί θεμάτων αμυντικής συνεργασίας, «σκοπεύουμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, ενισχύοντας τις δομές διαβούλευσης και τον συντονισμό ενεργειών στην αντιμετώπιση κάθε κοινής πρόκλησης και απειλής».
Πρόσθεσε πως κοινός στόχος είναι επίσης η συνέχιση των τριμερών και πολυμερών περιφερειακών αμυντικών σχημάτων και η διεύρυνση των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος σε ζητήματα όπως η κυβερνοάμυνα και η κλιματική αλλαγή. Είπε πως με τη συνεργασία οι δύο χώρες έχουν πετύχει να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να αποτελούν ελκυστικούς εταίρους και αξιόπιστους συνεργάτες σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.4
Αφού αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Γιωργάλλας είπε πως οι νέες προοπτικές που διανοίγονται μέσω νέων πολιτικών της Ενωσης για προγράμματα κοινής προμήθειας αμυντικού υλικού είναι κάτι που ενδιαφέρει τις δύο χώρες και θα επιδιώξουν στο μέλλον. «Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα κοινής προμήθειας πυραύλων Μιστράλ με τη Γαλλία και άλλα κράτη της ΕΕ», δήλωσε.
Ο Υπουργός είπε ακόμη πως όλες οι ενέργειες έχουν μοναδικό σκοπό την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας και την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της χώρας ενάντια σε κάθε απειλή, επιβουλή και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην Κύπρο και στην περιοχή.
«Η τουρκική στρατιωτική κατοχή παραμένει η κύρια απειλή και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Η Ελλάδα είναι ο σταθερός ανιδιοτελής μας συμπαραστάτης», είπε και τόνισε πως ως Κυπριακή Δημοκρατία «παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε αρχικά πως η εμβάθυνση της σχέσης των δύο χωρών και της αμυντικής συνεργασίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, ενώ εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του Εύελπη πριν λίγες μέρες.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχαν σήμερα, ο κ. Δένδιας είπε πως αυτές επιβεβαίωσαν την ισχυρή τους βούληση να εμβαθύνουν και να διευρύνουν τον συντονισμό, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ, συμμάχων και φίλων. Είπε πως συζήτησαν συγκεκριμένα και πρακτικά βήματα καθώς και το πώς μπορεί να διευρυνθεί η διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.
Επίσης, είπε, πως συζήτησαν το πώς μπορούν να ενισχυθούν οι τριμερείς συνεργασίες με άλλες φίλες χώρες, και σημείωσε πως αυτές οι συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας.
Πρόσθεσε πως είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα διδάγματα από αυτή τη σύγκρουση. Σημείωσε πως Κύπρος και Ελλάδα είναι με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου.
«Η αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι καλοδεχούμενη και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και θα δημιουργήσει τη δυνατότητα να υπάρξει ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Όλα αυτά βεβαίως θα πρέπει να εδράζονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και να υπάρχει απόλυτη καταδίκη της απειλής χρήσης βίας και της ίδιας της χρήσης βίας», είπε.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσει η Ελλάδα την αμέριστη συμπαράσταση της για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα βασίζεται στα Ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, ΔΔΟ συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο Έλληνας ΥΠΑΜ επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας πως λύση κρατών στην Κύπρο δεν υφίσταται και πως θα είναι πάντα αρωγοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια αποφυγής τετελεσμένων. «Για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν», είπε.
Είπε πως εξέφρασε στον Μιχάλη Γιωργάλλα τα συγχαρητήρια για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους σχεδιασμούς που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Κυβέρνηση έχουν κάνει για το μέλλον.
«Ελλάδα και Κύπρος θα είναι πάντα μαζί», είπε, «ως προπύργια σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή μας».
Καταλήγοντας είπε πως προσβλέπει στην παραγωγική συνεργασία με τον Κύπριο Υπουργό και αναμένει με ιδιαίτερη χαρά να του ανταποδώσει την φιλόφρονα φιλοξενία στην Αθήνα.
Μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου κατέθεσε στεφάνι.