ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο Βερολίνο με φόντο την… Τουρκία

Συχνές οι επαφές Κασουλίδη με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, με πολλά θέματα στο τραπέζι

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στη Γερμανία έρχεται και ως follow up της επίσημης επίσκεψης Αναστασιάδη αλλά κι ως επιστέγασμα των συχνών επαφών που διατηρεί ο Κύπριος ΥΠΕΞ με την ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ -σε μια κρίσιμη και μεταβατική περίοδο μέχρι τις τουρκικές εκλογές του καλοκαιριού. Κι αυτό διότι πέραν των άριστων διμερών σχέσεων, των διεθνών ζητημάτων όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και θεσμικών διαστάσεων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός της ΕΕ -που προωθεί τελευταίως το Βερολίνο- που πάντα συζητιούνται μεταξύ Βερολίνου και Λευκωσίας, η δεύτερη αντιλαμβάνεται την σημασία της Γερμανίας σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό. Με φόντο συνεπώς τις τουρκικές αναθεωρητικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και -επί του πεδίου- στο Κυπριακό, η σημερινή συνάντηση Κασουλίδη-Μπέρμποκ συνεχίζει να χτίζει, σε προληπτικό επίπεδο, πολιτική και διπλωματική στήριξη -σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο- για το κρίσιμο, για το Κυπριακό, 2023.

Κυπριακό και κυρώσεις

Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ της η «Κ» στην έντυπη έκδοση της προ μηνών ένας εκ των βασικών λόγων που η Τουρκία -παρά τις εξαγγελίες- δεν προχώρησε μετά τον Σεπτέμβριο σε νέες έκνομες γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κύπρου ήταν και το Βερολίνο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το μήνυμα του τελευταίου προς την Άγκυρα -δεδομένης και της ειδικής σχέσης που υφίσταται διαχρονικά- ήταν ξεκάθαρο, πτυχή που φάνηκε να στάθμισε η Τουρκία σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων. Εξάλλου το Βερολίνο διαδραματίζει τον ίδιο ρόλο αποκλιμάκωσης και στη περίπτωση των ελληνοτουρκικών όπως διαφάνηκε από την πρόσφατη πρωτοβουλία συνάντησης των Καλίν-Μπούρα.

Για την Λευκωσία οι κρίσιμοι μήνες μέχρι τις τουρκικές εκλογές (προγραμματισμένες για τον Ιούνιο) αποτελούν πεδίο δυνητικών κρίσεων με την Τουρκία τόσο στο επίπεδο των τετελεσμένων (Βαρώσι) όσο και σε αυτό της ΑΟΖ με την αντίληψη που επικρατεί στο ΥΠΕΞ να επιθυμεί την διατήρηση της σουίτας εργαλείων των κυρώσεων -που στη περίπτωση της Τουρκίας χωρίς την συναίνεση της Γερμανίας, εντός της ΕΕ, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ο κ. Κασουλίδης μεταξύ άλλων θα ενημερώσει και για τις ενέργειες της Τουρκίας στη περίπτωση της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων αλλά και για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών το δεύτερο εξάμηνο του 2023 -πτυχή που «αιωρείται» στη διπλωματική δημόσια σφαίρα του Κυπριακού. Η Γερμανία, τέλος, στηρίζει την ΚΔ στο ζήτημα του μεταναστευτικού βοηθώντας την ήδη με πτήσεις επαναπατρισμού ενώ υπάρχουν και σταθερές συνομιλίες με την Λευκωσία για το μέλλον της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ (ομοφωνία VS ειδική πλειοψηφία -που η Γερμανία δείχνει να προωθεί).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση