ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μενέντεζ: «Όχι» στην πώληση νέου οπλισμού στην Τουρκία

«Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο», κατήγγειλε ο Αμερικανός Γερουσιαστής

Kathimerini.gr

Την αντίθεσή του στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, εξέφρασε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας την Τρίτη σε συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, ο κ. Μενέντεζ υποστήριξε πως «η Τουρκία εξακολουθεί να συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο». «Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο», κατήγγειλε ο Αμερικανός Γερουσιαστής, αποδοκιμάζοντας μάλιστα ως «απαράδεκτες» τις «παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με μαχητικά».

Σύμφωνα με τον κ. Μενέντεζ, «η Τουρκία υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο». «Είναι δύσκολες οι σχέσεις με τον Ερντογάν, δεν είναι οι σχέσεις που προσδοκούσαμε για την περίπτωση της Τουρκίας», δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να κάνουμε σαφές στην Τουρκία ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» και «τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο».

«Το βρίσκω πολύ δύσκολο να συμφωνήσουμε στην πώληση άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, με το βλέμμα στραμμένο μάλλον στα F-16.

«Επιπλέον, πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας η Τουρκία θα άρει τα εμπόδια για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», συνέχισε ο ίδιος.

Ο κ. Μενέντεζ υπογράμμισε πως «οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στη συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω του σχήματος 3+1», ενώ, αναφερόμενος ειδικότερα στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου «παραμένει η εκκρεμότητα της παράνομης τουρκικής κατοχής», εκείνος είπε πως «το Κογκρέσο εργάζεται από κοινού με τον πρόεδρο Μπάιντεν για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, με απώτερο στόχο των εκσυγχρονισμό του αμυντικού της συστήματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση