Του Γιάννη Ιωάννου
Τρία χρόνια, ακριβώς, πριν, τον Δεκέμβριο του 2019, η Τουρκία επένδυε επικοινωνιακά στην πρώτη μόνιμη μεταστάθμευση τουρκικού drone, TB-2 Bayraktar, στα Κατεχόμενα. Τότε, το πεντάωρο ταξίδι ενός τέτοιου UAV από την Τουρκία προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου είχε διαφημιστεί από το σύνολο του τουρκικού Τύπου αναφερόμενο σε «συμφωνία» Τουρκίας-«ΤΔΒΚ» για μόνιμη μετεγκατάσταση τουρκικών drones στα Κατεχόμενα -πτυχή που ξεκίνησε και την συζήτηση, διεθνώς, για το δόγμα του forward basing της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο -με χρήση του γεωγραφικού χώρου της Κύπρου. Έκτοτε η στρατηγική της Τουρκίας να διατηρεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα Κατεχόμενα για σκοπούς προβολής ισχύος αλλά και συλλογής πληροφοριών στην περιοχή σχηματοποιήθηκε με αποκορύφωμα το 2021 και την ολοκλήρωση εγκατάστασης («βάσης») στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.
Ο αριθμός των TB-2 που φέρεται να σταθμεύουν μόνιμα στην περιοχή δεν έχει εξακριβωθεί με, δημοσιογραφικές κυρίως, πληροφορίες που ανά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας να κάνουν λόγο για αριθμούς που φτάνουν μέχρι τα 6 ή 7 (σε πιο συγκρατημένα σενάρια) ή που τα ανεβάζουν μέχρι και τα 15-20 (κυρίως στον τουρκικό Τύπο).
Δορυφορική λήψη της τουρκικής βάσης drones στο Λευκόνοικο που κυκλοφορεί ευρέως σε κύκλους αναλυτών OSINT (Open Source Intelligence) σε ΜΚΔ και φόρουμς που ασχολούνται με το imagery intelligence (IMINT). Διακρίνονται ξεκάθαρα (δεξιά της φώτο) πως σε σχέση με το 2021 και τις αρχικές λήψεις της περιοχής, η Τουρκία έχει τους τελευταίους μήνες αυξήσει τα υπόστεγα (hangars) της βάσης προσθέτοντας ακόμη τρία. Κάτι τέτοιο αποτελεί ένδειξη πως θέλει να αυξήσει τις δυνατότητες πτήσης UAVs από τη Κύπρο με μεγαλύτερο αριθμό -ο οποίος ίσως να εκτείνεται και σε άλλα, μεγαλύτερα, μοντέλα drones από το ΤΒ-2 όπως τα Akιncι ή στο μέλλον τα βελτιωμένα ΤΒ-3 αν κρίνει κανείς από το μέγεθος των δύο νέων υποστέγων. Στη φώτο διακρίνεται και μια δομή που δεν μπορεί να εξακριβωθεί που εκτείνεται παράλληλα με τον διάδρομο απογείωσης/προσγείωσης, ενώ ο σταθμός ελέγχου πτήσεως των drones δεν έχει μετατοπιστεί. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, η ανάλυση μιας λήψης σαν κι αυτή δεν αποτελεί 100% ασφαλή τρόπο εξαγωγής συμπερασμάτων μιας και η ΙΜΙΝΤ έχει σημαντικούς περιορισμούς (πχ το resolution της λήψης). Ωστόσο η προσθήκη νέων εγκαταστάσεων, στη προκείμενη καταγράφεται ξεκάθαρα. Πηγή: Twitter, Sarah Hansen, Planet Labs Netherlands
Υπάρχει μοτίβο
Οι εργασίες αναβάθμισης των δυνατοτήτων πτήσης drones στα Κατεχόμενα δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη δεδομένης και της ανοικτής ρητορικής της Τουρκίας για αναβάθμιση τόσο της βάσης στο Λευκόνοικο όσο και της δημιουργίας ναυτικής βάσης στο Μπογάζι -ως μοτίβου τόσο δημιουργίας τετελεσμένων όσο και στα πλαίσια της επιχειρησιακής χρήσης των Κατεχομένων για σκοπούς προβολής ισχύος της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο
Πλέον οι πτήσεις drones της Τουρκίας στην περιοχή με βάση εξόρμησης τα Κατεχόμενα καταγράφονται και μεταξύ OSINT αναλυτών όσο και σε δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Flight Radar -με το ενδιαφέρον στοιχείο εδώ να αφορά σε πτήσεις άνωθεν της νεκρής ζώνης, σε όλο το μήκος της.