Kathimerini.gr
Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα βρεθεί σήμερα, Παρασκευή, στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.
Σε δήλωσή του την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι «η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ε.Ε. πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες».
Επιπλέον, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών θα επανέλθουν την Παρασκευή στο ζήτημα της Τουρκίας και των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο θα αντανακλούν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Άγκυρα, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων.
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας σε κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο ομόλογό του. «Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Συνεπής στις προκλήσεις
Η Τουρκία πάντως συνεχίζει απτόητη την τακτική των προκλήσεων, με τελευταίο επεισόδιο το περιστατικό εις βάρος της επίσημης αποστολής του ελληνικού ΥΠΕΞ, που επέστρεφε από το Ιράκ στην Αθήνα.
Ειδικότερα, οι τουρκικές αρχές κράτησαν επί 20 λεπτά στον αέρα το αεροσκάφος που είχε μόλις απογειωθεί μεταφέροντας τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα.
Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης πάνω από τα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ, καθώς η Άγκυρα αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια υπερπτήσης στο ελληνικό αεροσκάφος.
Στην απόπειρα της Αγκυρας να επιρρίψει εκ νέου την ευθύνη στην Ελλάδα, το ΥΠΕΞ δια του αναπληρωτή εκπροσώπου του Βασίλης Κοΐνη χαρακτήρισε το επεισόδιο ως προκλητική και εντελώς περιττή ενέργεια που εκθέτει την Τουρκία, διαβεβαιώνοντας επίσης ότι όλες οι απαραίτητες ενέργειες από ελληνικής πλευράς είχαν κανονικά ακολουθηθεί.
Επιπλέον καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν για το επεισοδιακό συμβάν ότι όχι μόνο υπήρχε σχέδιο πτήσης αλλά, επιπλέον, «η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από τους Τούρκους».
Η ίδια πηγή χαρακτήριζε μάλιστα «ανοησία» τον ισχυρισμό της τουρκικής πλευράς ότι το κυβερνητικό αεροσκάφος δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης.
Για την ακρίβεια, όταν αποφασίστηκε ότι ο κ. Δένδιας δεν θα μεταβεί στο Ερμπίλ, λόγω βλάβης στο αεροσκάφος, η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από τους Τούρκους.
Όσον αφορά το γιατί δεν επέλεξε άλλη διαδρομή για την επιστροφή του το αεροσκάφος, η ίδια πηγή τόνιζε ότι πρώτον δεν ενδείκνυται διέλευση πάνω από τη Συρία, αλλά κυρίως δεν ήθελε η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει και να αλλάξει σχέδιο μετά από την πίεση των Τούρκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έκανε σχεδιασμό να προσγειωθεί ξανά στο Ιράκ, αν τελικά έβλεπε ότι δεν επαρκούσαν τα καύσιμα μέχρι να προχωρήσει η έγκριση της υπερπτήσης.
Η Τουρκία μάλιστα αρχικά έδωσε άδεια στο ελληνικό αεροσκάφος να πάει σε επόμενο σημείο κοντά στην Άγκυρα και από εκεί χρειάστηκε να δοθεί νέα έγκριση.
Αν και εκεί καθυστερούσε, υπήρχε ο σχεδιασμός να προσγειωθεί το αεροσκάφος στη Λήμνο για ανεφοδιασμό.