ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γαλλία-Βρετανία εξετάζουν αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία

Το Παρίσι και το Λονδίνο δεν αποκλείουν να αναλάβουν την ηγεσία μιας αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία, αναφέρει η γαλλική Le Monde

Kathimerini.gr

Με την προοπτική της αμερικανικής απεμπλοκής από το Κίεβο, λόγω της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το Παρίσι και το Λονδίνο δεν αποκλείουν να αναλάβουν την ηγεσία σε έναν συνασπισμό στην Ουκρανία, στη βάση όρων που μένουν να διευκρινιστούν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Monde, η οποία επικαλείται «αξιόπιστες πηγές», καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία περνά σε νέα φάση κλιμάκωσης, οι συζητήσεις για την αποστολή σε ουκρανικό έδαφος δυτικών στρατευμάτων και ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας, έχουν βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο.

Σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα, σχετικές ευαίσθητες συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, λόγω της προοπτικής μίας πιθανής αμερικανικής απεμπλοκής από την υποστήριξη του Κιέβου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιανουαρίου του 2025.

Οταν ο Μακρόν άνοιξε τη συζήτηση

Η συζήτηση για την αποστολή «στρατευμάτων» στην Ουκρανία, που ξεκίνησε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνάντησης των συμμάχων του Κιέβου στο Παρίσι τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις χωρών, με τη Γερμανία να πρωτοστατεί.

Ωστόσο, το σενάριο δεν έχει μπει ακόμα στο συρτάρι, αντίθετα επανήλθε δυναμικά το τραπέζι, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η Monde και πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ στη Γαλλία, στις 11 Νοεμβρίου.

«Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας σχετικά με την αμυντική συνεργασία, ιδιαίτερα με στόχο τη δημιουργία ενός πυρήνα συμμάχων στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια», φέρεται να ανέφερε στη Monde βρετανική στρατιωτική πηγή.

Γάλλος ΥΠΕΞ: Μην βάζετε κόκκινες γραμμές

Σχετικές αναφορές έκανε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, σε συνέντευξή του στο BBC στις 23 Νοεμβρίου, κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους «να μην βάζουν κόκκινες γραμμές» ως προς την υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Ερωτηθείς επίσης για το ενδεχόμενο αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στη χώρα, ανέφερε: «Δεν αποκλείουμε καμία επιλογή».

Κρεμλίνο: Ο Τραμπ λέει για ειρήνη, αλλά ο Μπάιντεν κλιμακώνει

Ως προς τη μελλοντική στάση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, το Κρεμλίνο σχολίασε σήμερα Δευτέρα ότι οι κύκλοι του επερχόμενου προέδρου κάνουν λόγο για πιθανό σχέδιο ειρήνης στην Ουκρανία, ωστόσο η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Μάικ Γουόλτς, εκλεκτού του Τραμπ για τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News χθες Κυριακή.

Ο Γουόλτς ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ είναι «πολύ ανήσυχος» για ενδεχόμενο κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και υπογράμμισε ότι ο πόλεμος πρέπει να «τερματιστεί».

Αναφέρθηκε ακόμη στην εμπλοκή της Βόρειας Κορέας και του Ιράν στη σύγκρουση, στη χρήση του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου κατά της Ουκρανίας από τη Ρωσία, στην απόφαση δυτικών χωρών να επιτρέψουν το Κίεβο να εκτοξεύσει τους πυραύλους τους βαθιά στη Ρωσία και στο ότι η Νότια Κορέα εξετάζει εάν θα εμπλακεί.

«Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι ποιος θα βρίσκεται σε αυτό το τραπέζι, αν θα πρόκειται για συμφωνία ή για ανακωχή, πώς θα έρθουν και οι δύο πλευρές σε συζητήσεις και ποιο θα είναι το πλαίσιο», τόνισε ο Γουόλτς.

Ο Πεσκόφ ισχυρίστηκε πάντως ότι το Κρεμλίνο έλαβε υπόψη τα σχόλια και τόνισε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο για την Ουκρανία.

«Πράγματι, από τον κύκλο των υποστηρικτών του Τραμπ και όσων έχουν προταθεί για μελλοντικές θέσεις στη μελλοντική κυβέρνηση, ακούγεται η λέξη «ειρήνη» ή «ειρηνευτικό σχέδιο»», τόνισε ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Γουόλτς.

«Δεν ακούγονται τέτοια λόγια από την τρέχουσα κυβέρνηση (Μάιντεν) ενώ συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε», τόνισε.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Πούτιν έχει θέσει από τον Ιούνιο τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσαν  να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες – η Ουκρανία να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει το σύνολο των τεσσάρων επαρχιών που διεκδικεί η Μόσχα.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι όροι αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει. Η Ουκρανία απαντά ότι τέτοιοι όροι θα ισοδυναμούσαν με απαράδεκτη συνθηκολόγηση για το Κίεβο.

Με πληροφορίες από Le Monde, Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X