Kathimerini.gr
Γιάννης Παλαιολόγος
Την έντονη ενόχλησή τους με τις νέες μονομερείς ενέργειες της Αγκυρας εξέφρασαν εκ νέου η Γαλλία και η Γερμανία. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό τους χθες στο Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα, ενδεικτική των φθινόντων αποθεμάτων υπομονής με την τουρκική συμπεριφορά.
«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Αγκυρας, αλλά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.
Ο Γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας, χαρακτήρισε κι αυτός «απαράδεκτη» τη νέα εξόρμηση του «Ορούτς Ρέις». Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασιστούν κυρώσεις από την Ε.Ε., ο κ. Μάας δήλωσε: «Δύο φορές πλέον δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν… Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν θα υπάρξει πρόοδος στις επόμενες εβδομάδες και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ε.Ε.».
Ο κ. Λε Ντριάν επέκρινε επίσης τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Αυτό που μπορούμε να δούμε σήμερα είναι πως η μοναδική χώρα που δεν καλεί σε σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός είναι η Τουρκία και αυτό είναι επιζήμιο», τόνισε. Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναφέρθηκε, χωρίς να επεκταθεί, και ο Εμανουέλ Μακρόν, πριν από το ξεκίνημα της Συνόδου Κορυφής.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς
Στις δηλώσεις τους προσερχόμενοι στη Σύνοδο, οι ηγέτες κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος όπως στο παρελθόν σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε ότι «πρέπει να τραβήξουμε μία γραμμή με την Τουρκία», αλλιώς θα ξεφύγει εκτός ελέγχου. Τη σημασία ενός «ξεκάθαρου μηνύματος» προς την Τουρκία τόνισε και ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα. «Παρότι δεν είναι στην ατζέντα, η αντίδρασή μας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ σημαντική», τόνισε ο κ. Γιάνσα. «Καθώς υπήρξαν προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει μία ενιαία στάση και να σταθεί στο πλευρό των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου με όλη της την ισχύ – γιατί τα συμφέροντά τους είναι τα συμφέροντα της Ε.Ε.», κατέληξε.
«Προκαλούν εντάσεις»
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι αναφέρθηκε κι αυτός στο θέμα, λέγοντας ότι «οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν εντάσεις». Αλλά και ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, έγραψε στο Twitter: «Εχουμε προειδοποιήσει πολλές φορές. Εφτασε η ώρα να αναλάβουμε δράση κατά του Ερντογάν και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στις οποίες προβαίνει».
Τη διαφορετική προσέγγιση εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, λέγοντας πως δεδομένου ότι η Αγκελα Μέρκελ επιμένει στη διαμεσολαβητική της προσπάθεια, η επίσπευση των κυρώσεων θα έστελνε «το λάθος σήμα». Η ίδια η καγκελάριος δεν έκανε αναφορά στην Τουρκία στη δήλωσή της.