ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελληνοτουρκικά: Χαμηλούς τόνους ζήτησε ο Δένδιας από Άγκυρα

Υπενθύμισε ότι μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας επιθυμεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του

Του Βασίλη Νέδου

Του Βασίλη Νέδου

Μήνυμα προς την Άγκυρα από την Πρίστινα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζητώντας ηρεμία και αποχή από τη ρητορική έξαρση, ενώ υπενθύμισε ότι μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας επιθυμεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του. «Οι έντονες εκφράσεις, οι πολιτικές δηλώσεις δεν βοηθούν. Αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να απέχει από τέτοιες εκδηλώσεις, να φροντίσει να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ένα πολύ μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή πορεία για την Τουρκία. Ελπίζω και ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συμμερίζεται αυτόν τον πόθο της τουρκικής κοινωνίας και θα ενεργεί και θα εκφράζεται ανάλογα».

Ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από την πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι και από τον Μπέσνικ Μπισλίμι, πρώτο αντιπρόεδρο, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και ανάπτυξη, καθώς και επικεφαλής διαπραγματευτή στον διάλογο Πρίστινας – Βελιγραδίου. Οι εξελίξεις στον διάλογο Πρίστινας – Βελιγραδίου συζητήθηκαν εκτενώς ανάμεσα στους κ. Δένδια και Μπισλίμι. Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «για την ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το κύριο διακύβευμα είναι πάντα η ειρήνη και η σταθερότητα και η ευρωπαϊκή πορεία, και πάνω σε αυτόν τον άξονα κινούμαστε». Στο πλαίσιο των επαφών του στην Πρίστινα ο κ. Δένδιας συνομίλησε και για την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα, δηλαδή τα σχέδια για μεταφορά φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη από διάφορες κατευθύνσεις.

Στα σχέδια αυτά προφανώς περιλαμβάνονται και το Κόσοβο, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία. Είναι σαφές ότι για την Αθήνα η συζήτηση για την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα αποτελεί ένα θέμα που μπορεί να φέρει Ελλάδα και Κόσοβο σε έναν άξονα συνεργασίας, καθώς άλλες πτυχές των διμερών σχέσεων είναι πολύ πιο λεπτές, αφού περνούν μέσα από την επιθυμία της Πρίστινας να αναγνωριστεί από την Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες για την προώθηση μιας τέτοιας συζήτησης δεν είναι ακόμα ώριμες, είναι απολύτως σαφές πως η Αθήνα εξακολουθεί να στηρίζει το Κόσοβο, σε μια περίοδο όπου η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια μπορεί να κλυδωνιστεί λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλωστε η πρόεδρος του Κοσόβου θα βρεθεί την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, μαζί με όλους τους ηγέτες των Βαλκανίων (δυτικών και μη) αλλά και τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

Στην Αθήνα διεθνής διάσκεψη

Στην Ελλάδα θα διοργανωθεί η ένατη διεθνής διάσκεψη «Our Ocean Conference» σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Εξωτερικών. Η συγκεκριμένη διάσκεψη διοργανώνεται από το 2014, με πρωτοβουλία του τότε Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και νυν προεδρικού απεσταλμένου για το κλίμα, Τζον Κέρι. Η διοργάνωση συζητήθηκε εκτενώς στις 17 Μαΐου κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον κ. Κέρι στην Ουάσιγκτον. Στη διάσκεψη θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, οι τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της μόλυνσης των θαλασσών. Θα συμμετάσχουν όχι μόνο κράτη αλλά και μη κυβερνητικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας των θαλασσών. Από το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνεται ότι η προστασία και η διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (κεφάλαιο 12), ο σεβασμός της οποίας αποτελεί θεμελιώδη αρχή της χώρας μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

X