Kathimerini.gr
Το τεστ της Κύπρου θα περάσουν τις επόμενες ημέρες οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς με αφορμή τις εκδηλώσεις στον ελεύθερο Νότο και στον κατεχόμενο Βορρά για την 49η επέτειο της εισβολής ενδεχομένως να προκύψουν ορισμένα συμπεράσματα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται Αθήνα και Αγκυρα λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους. Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τα Κατεχόμενα με αφορμή τις τελετές για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζεται να μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα (26/7) στη Λευκωσία, όπου θα δει τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη διμερώς, προτού και οι δύο μαζί συμμετάσχουν σε τριμερή με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Αθήνα και Αγκυρα έχουν σε γενικές γραμμές αποφασίσει να προχωρήσουν σε έναν οδικό χάρτη με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών για την επίλυση κάποιων διαφορών και το Κυπριακό αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο εξ ορισμού κάνει τη διαδικασία αυτή πιο περίπλοκη. Από την ελληνική πλευρά, η προσήλωση στις παραμέτρους του ΟΗΕ είναι σταθερή, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η Αγκυρα κινείται ολοένα και πιο δυναμικά, με κινήσεις προς την παγίωση της διχοτόμησης και την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών. Αν υφίσταται περιθώριο νέας διαδικασίας του ΟΗΕ μένει να φανεί, πάντως τα δείγματα δεν είναι έως τώρα ενθαρρυντικά.
Σήμερα ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα, ενώ την επόμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Λευκωσία.
Προχθές υπεγράφη η συμφωνία Αγκυρας – ψευδοκράτους για την υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση Τουρκίας – Κύπρου. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης αποσκοπεί στον εφοδιασμό των Κατεχομένων από την Τουρκία. Και υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει κατασκευάσει και υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς νερού προς τα Κατεχόμενα, ένα έργο που εγκαινιάστηκε το 2015. Την ίδια στιγμή προχωράει το EuroAsia Interconnector, το καλώδιο που θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρισμού Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, μέσω βέβαια του ελεύθερου εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σήμερα το μεσημέρι, πάντως, το προεδρικό αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Ο κ. Ερντογάν θα εγκαινιάσει τον νέο τερματικό σταθμό και τον νέο αεροδιάδρομο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και θα συζητήσουν τις σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους «σε όλες τις πτυχές, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για την υπόθεση της Κύπρου», όπως αναφέρουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης. O κ. Ερντογάν αναμένεται να μιλήσει και σε ειδική επετειακή συνεδρίαση της ολομέλειας της αποκαλούμενης «Βουλής». Η στάση που θα τηρήσει ο κ. Ερντογάν για την επίλυση του Κυπριακού έχει σημασία, καθώς μέχρι πρόσφατα ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλούσε για τη φόρμουλα των «δύο κρατών» και απέρριπτε οποιαδήποτε άλλη λύση. Ομως αναλυτές τονίζουν πως η επαναπροσέγγιση με τη Δύση ίσως να φέρει νέα μηνύματα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Χθες, πάντως, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στις σχέσεις της χώρας του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) τονίζοντας πως θα αναβαθμιστούν σε επίπεδο «στρατηγικής συνεργασίας». Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον σεΐχη των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν και οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως στόχος της Αγκυρας είναι η οικονομική συνεργασία και η προσέλκυση κεφαλαίων από τα ΗΑΕ. Η τουρκική αντιπολίτευση επικρίνει τον κ. Ερντογάν, καθώς η κυβέρνησή του πριν από λίγους μήνες κατηγορούσε τα ΗΑΕ πως ήταν ο χρηματοδότης της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου της Τουρκίας το 2016, ενώ σήμερα ο κ. Ναχιάν παρουσιάζεται ως ο «μεγάλος επενδυτής».